Datum plaatsing: 17-04-1998 23:15:00

verslag: ADO Den Haag - Veendam 1-2

Slotoffensief mocht niet baten

NACOMPETITIE LIJKT VERKEKEN

De kansen voor ADO Den Haag om nog deel te nemen aan de nacompetitie lijken verkeken, nu de ploeg van Andre Hoekstra het cruciale thuisduel tegen Veendam met 1-2 verloor. De ploeg staat nu met nog 5 wedstrijden te spelen op 5 punten van de 7e plaats.
Voor ADO was de wedstrijd tegen Veendam van groot belang, wilde de ploeg nog kansen behouden op deelname aan de nacompetitie. Bij winst zou het verschil met de 6e en 7e plaats slechts een paar punten bedragen. Vanwege de winst bij Haarlem afgelopen week mocht dan ook de nodige strijdlust van de Haagse formatie verwacht worden. In het Zuiderpark waren voor de extra steun diverse jeugdelftallen uitgenodigd, waaronder die van de vroegere club van Rene Lievaard, die uiteindelijk niet in het veld zou komen.
In het begin van de wedstrijd was echter weinig te zien van strijdlust. De ploeg speelde mat, en liet Veendam het spel maken. ADO was welliswaar met een vrij aanvallend elftal begonnen, maar liet niet van plan te zijn echt tot aanvallen over te gaan. Op het middenveld stond o.a. Omer Riza, en in de spits liepen Iliohan, van der Roer en Boussaboun. Veendam maakte graag gebruik van de ruimte die ADO bood. Marnix Kolder was zelfs zo brutaal om in de 2e minuut van een grote afstand op het goal van Max de Jong te schieten. De Jong stond daar namelijk veel te ver voor, en ging dan ook niet vrijuit bij de mooie boogbal die in de kruising verdween. Een forse kater dus voor de ploeg die de punten nu zo hard nodig had. ADO Den Haag bleek niet in staat om een grote vuist te maken. In de eerste 20 minuten kwam de bal slechts eenmaal gevaarlijk voor het doel van Veendam. Die aanval leverde echter geen doelpunt op. Na een klein half uur spelen begon ADO eindelijk een beetje aan te dringen. Er werd af en toe aardig gecombineerd, en van afstand geschoten. Omer Riza was het dichtst bij een doelpunt, toen hij met een lob de doelman van Veendam verschalkte. Zijn bal was helaas iets te zacht, waardoor een verdediger de bal nog voor de doellijn kon weghalen.
Ook in het begin van de tweede helft leek ADO van plan om de gelijkmaker te scoren. Bas Lensink was gewisseld voor Jan-Paul Saeijs, Hierdoor konden Maurice Steyn en Ekrem Kahya af en toe uit de verdediging doorschuiven naar het middenveld. Veendam bleef echter gevaarlijk, en in de 50e minuut leek het doek voor ADO Den Haag dan ook definitief gevallen toen Michiel Adams de bal opnieuw langs Max de Jong zag gaan. Ook hierbij ging De Jong niet helemaal vrijuit. Naarmate de wedstrijd vorderde namen de irritaties over en weer toe, wat uiteindelijk in de 70e minuut leidde tot rode kaarten voor Kahya en Postma. Beiden kregen ruzie bij de cornervlag, en kregen daarvoor allebei hun tweede gele kaart. Later zou Omer Riza bij een actie iets te hard zijn ingekomen. Scheidsrechter Van der Pas kwam aansnellen en trok zonder te aarzelen direct een kaart. Het bleek de rode te zijn, die hij blijkbaar niet bedoelde. Hij corrigeerde dit gelukkig gelijk naar een gele kaart. Voor Veendam was dit jammer, want diezelfde Riza schoot niet veel later de 1-2 binnen met een slim afstandschot. Voor ADO het signaal tot een laatste offensief. Iedereen ging mee naar voren, en probeerde alsnog de gelijkmaker te forceren. Het mocht echter niet baten, Veendam nam 3 punten mee naar het hoge noorden, en liet ADO Den Haag achter met de wetenschap dat de competitie nog maar 5 wedstrijden duurt.

KARAKTERISTIEKEN :
OPSTELLING ADO DEN HAAG : Max de Jong, Winston Faerber, Ekrem Kahya, Maurice Steyn, Guillermo van Berkum, Oscar Laguna Burgos, Omer Riza, Bas Lensink (Jan-Paul Saeijs), Dennis Iliohan, Edgar van der Roer, Ali Boussaboun (Maarten Bak)
DOELPUNTEN : 0-1 Kolder (2') 0-2 Adams (50') 1-2 Riza (89')
SCHEIDSRECHTER : Van der Pas
GELE KAARTEN : Riza, Steyn (ADO DH) Jansen, Venema (Veendam)
RODE KAARTEN : Kahya (2x geel, ADO DH) Postma (2x geel, Veendam)
TOESCHOUWERS : 3.276