Datum plaatsing: 15-08-2001 23:00:00

ADO DEN HAAG VERRAST SPARTA in Beker: 0-1

ADO Den Haag heeft een grote stap gezet in de richting van de volgende bekerronde. Na de nipte overwinning op FC Kranenburg werd Sparta in Rotterdam knap met 0-1 verslagen. Romeo Castelen zorgde vlak voor rust voor de 3 punten.

De eerste helft van de wedstrijd was er een om op een paar momenten na, snel te vergeten. Door het drukkende en warme weer kwamen beide ploegen nauwelijks aan goed voetbal toe. Het tempo lag laag, en het waren dan ook de paar individuele acties van onder andere Leonard van Utrecht en Romeo Castelen die er voor zorgden dat het publiek niet in slaap viel. Vooral Van Utrecht had een aantal fraaie momenten en bezorgde zijn directe tegenstander een moeilijke avond. Sparta kreeg via Regi Blinker een paar kansen, maar had de pech dat Roland Jansen een uitstekende wedstrijd stond te keepen. Duidelijk was dat de verdediging van ADO Den Haag steeds solider wordt, en dat men vertrouwen heeft in de doelman. Tegen het einde van de eerste helft kreeg ADO Den Haag in een kort tijdsbestek een aantal redelijke kansen. Eerst schoot Arjan Human in het zijnet na een goede individuele actie, en niet veel later zorgde Romeo Castelen voor de winnende treffer. Ook Castelen had een prima actie in huis, ging 2 tegenstanders voorbij, en gaf vervolgens met een hard en hoog schot Sparta-keeper Frank Kooiman het nakijken.

Na rust viel Stephan 't Hart in voor Marco Meijer die last kreeg van een blessure. 't Hart kreeg te maken met Regi Blinker, en had daar een flinke kluif aan. Toch kwam 't Hart veelvuldig in de duels als winnaar uit de bus. Langzaam maar zeker trok ADO Den Haag in de tweede helft de wedstrijd naar zich toe en begon het te domineren. Kansen waren er voor Human, Castelen en Den Turk, maar geen van allen vond het doel. De laatste twintig minuten probeerde Frank Rijkaard met het inbrengen van Michel Langerak de wedstrijd een wending te geven. Door deze wissel begon Sparta weer wat meer overwicht te krijgen. ADO zakte terug, en moest op de counter gaan spelen. Romeo Castelen was bijna opnieuw de maker van een doelpunt, maar ditmaal werd zijn harde schot door Frank Kooiman maar net over het doel gewerkt. Sparta was vlak voor tijd ook nog gevaarlijk dicht bij de gelijkmaker, maar zag een schot op miraculeuze wijze via verdedigers van ADO Den Haag en de lat uiteindelijk naast het doel verdwijnen.

Achteraf vond Rinus Israël dat Sparta 1 goede kans had gehad, namelijk het schot dat vlak voor tijd op de lat verdween. "Als ik eerlijk ben, was dit niet de verhouding. 1-1 was eerlijker geweest. Maar dit neemt niet weg dat wij tevreden naar huis gaan. Voor ons is komende zondag het belangrijkst." Over die start van de competitie was de trainer nog niet al te zelfverzekerd: "In de competitie zullen we het nog moeilijk genoeg krijgen. We weten het spel aardig te controleren, maar hebben nog moeite met dicteren." Frank Rijkaard gaf ADO Den Haag complimenten over de samenstelling van het team. "Den Haag heeft qua agressiviteit de juiste spelers, en wij gaan de speelwijze van Den Haag niet kopiëren want daar moet je wel dan dus wel de juiste spelers voor hebben, en die hebben wij niet."

OPSTELLING ADO DEN HAAG: Roland Jansen, Marco Meijer (Stephan 't Hart), Raymond Atteveld, Maurice Verberne (Ferry Bodde), Mario van Heijningen, Dennis den Turk, Romeo Castelen, Ekrem Kahya (Jan-Paul Saeijs), Arjan Human, Michael van der Heijden, Leonard van Utrecht