Datum plaatsing: 15-02-1997 23:30:00

Verslag: Haarlem - ADO Den Haag 1-1

ADO Den Haag is eerste plek kwijt

SLECHTS GELIJKSPEL IN HAARLEM

De eerste competitiewedstrijd na de winterstop was die in en tegen Haarlem. Thuis was tegen Haarlem een benauwde 1-0 zege behaald, dus het beloofde een moeilijke wedstrijd te worden. Ondanks de paar proeven van Mark Wotte met John de Jong in de spits, koos hij toch voor Gavin Price. John de Jong zou echter toch spelen, want Pim Langeveld was nog niet voldoende hersteld van zijn hersenschudding.

In de hele eerste helft was ADO Den Haag duidelijk beter dan Haarlem. Haarlem had veel overtredingen nodig, en kreeg de rekening daarvan ook gepresenteerd door scheidsrechter Schaap, die maarliefst 6x geel trok voor spelers van Haarlem. Ook blesseerden 2 spelers van Haarlem zich zo erg bij deze overtredingen, dat zij gewisseld moesten worden. ADO Den Haag was veelvuldig te zien voor het goal van Haarlem, daar waar Roy Beukenkamp het betrekkelijk rustig had in de eerste helft. Het was dan ook niet verwonderlijk dat ADO Den Haag de voorsprong nam in de wedstrijd, toen Dennis Iliohan een klutsbal voor het goal genadeloos in de touwen knalde. De 600 meegereisde fans vierden naar hartelust feest. Helaas kon ADO Den Haag de voorsprong ondanks het overwicht niet verder uitbreiden. Dat had toch eigenlijk wel gemoeten, maar scheidsrechter Schaap weigerde mee te werken, toen Gavin Price tegen het einde van de eerste helft in het strafschopgebied onderuit werd getrokken. ADO Den Haag kreeg helaas geen penalty.

Na de thee liet ADO Den Haag zich -zoals wel vaker dit seizoen- terugdringen voor het eigen goal. Het leek wel alsof de ploeg genoegen nam met de 0-1, want aanvallen deed de ploeg van Mark Wotte nauwelijks in het begin van de tweede helft. Haarlem profiteerde van deze situatie, doordat ... een bal in de verre hoek kon punteren. Roy Beukenkamp kon er niets meer aan doen. Dit was voor Mark Wotte het sein om te wisselen, en voor ADO Den Haag het sein om weer veel te gaan aanvallen. John de Jong verliet het veld voor Johan Vogelaar, zodat Dik Heesen vanuit de verdediging doorschoof naar het middenveld. Later zouden John Grunholz (Michel Groenteman) en Dennis Iliohan (Peter Kruyt) nog gewisseld worden. Van Michel Groenteman ging weer aardig wat dreiging uit, maar goals leverde het niet op. Tegen het einde van de wedstrijd kreeg ADO Den Haag nog een paar kansen, onder meer een kopbal van Dik Heesen, en een schot van Peter Kruyt, maar zij verzuimden het karwei definitief af te maken. Heesen kreeg nog wel een gele kaart wegens aanmerkingen op de leiding Uiteindelijk bleef de stand steken op 1-1, waardoor ADO Den Haag de koppositie in de eerste divisie moest afstaan aan Emmen en Cambuur Leeuwarden, die beiden wonnen. ADO Den Haag staat nu 3e, met een punt achterstand. De komende weken worden de belangrijkste weken van dit seizoen, want dan weten we of ADO Den Haag nog mee kan doen om het kampioenschap. Achtereenvolgens speelt de ploeg van Mark Wotte tegen MVV, Cambuur, Dordrecht '90, Go Ahead Eagles en Emmen. Als die wedstrijden met een redelijk resultaat worden doorstaan, mag men er van uitgaan dat ADO Den Haag blijft mee doen om de titel.