Datum plaatsing: 03-05-1997 18:45:00

Verslag: ADO Den Haag - Excelsior 3-1

ADO DEN HAAG KRIJGT VORM TERUG

Heesen maakt snelle rentree

Met de wetenschap dat Dik Heesen snel hersteld was van een knie- operatie, en dus op de bank begon, kon ADO Den Haag aantreden tegen een Excelsior dat eerder dit jaar in de Kuip met 2-1 won. Voor ADO Den Haag was het van het grootste belang dat het de vorm weer langzaam terug zou krijgen. Nu langzamerhand de zwaar geblesseerden weer terug komen, is het nog steeds zeer goed mogelijk dat ADO Den Haag straks in de nacompetie weer met een volledig fitte selectie kan spelen.

Een ding was zeker, ADO Den Haag wilde de 5-0 nederlaag tegen VVV van afgelopen week snel vergeten. Daar begon de ploeg van Mark Wotte al snel mee. Want al in de eerste minuut was het Edwin Grunholz die vanaf rechts een goede voorzet gaf, die via het hoofd van John de Jong op de lat terecht kwam. Gelukkig was het Gerald Sandel die dus na welgeteld 38 seconden in de rebound de 1-0 kon laten aantekenen. Helaas was het een foutje in de verdediging van Cees Thies, dat de basis betekende voor de gelijkmaker van Excelsior. Raymond de Waard kon van afstand schieten, en de Braziliaan Glaucio -eigendom van Feyenoord- was het uiteindelijk die de punt van zijn voet tegen de bal zette, waardoor Roy Beukenkamp kansloos was. Behoudens dat ene foutje, was het een betrekkelijk rustig avondje voor de verdediging van ADO Den Haag. Met uitzondering van een enkel kansje, kreeg Excelsior niet meer mogelijkheden om te scoren. Dat was hoofdzakelijk te danken aan het spel van ADO Den Haag. Eindelijk was het spel weer eens van een niveau, dat begint te lijken op dat van voor de winterstop. De verdediging was weer solide, waardoor de rest van het team goed bediend werd. Roy Kappenburg debuteerde verdienstelijk, en speelde samen met Virgilio Teixeira in het centrum. Siljanovski was geblesseerd, en voor hem stond Gavin Price in de plaats. Price speelde een zeer goede wedstrijd, en was zeer succesvol wat betreft het vasthouden van de bal, iets wat normaal nog wel eens wil mislukken bij de Schotse spits. ADO Den Haag bleef in de eerste helft druk uitoefenen, maar kon niet scoren. John de Jong zag een vrije trap op de paal belanden, en Gerald Sandel schoot nog naast. Uiteindelijk zou de 2-1 er nog voor de rust komen. John de Jong werd in het strafschopgebied onderuit gehaald, en Gavin Price mocht de penalty benutten. Ook na de rust was het ADO Den Haag dat de toon zette. Dennis Iliohan schoot over, en Edwin Grunholz zag een schot gestopt worden door de keeper van Excelsior. Halverwege de tweede helft was het John de Jong die uit een voorzet van Dennis Iliohan de derde Haagse treffer binnen kopte. Niet al te veel later schoot Edwin Grunholz nog op de paal. ADO Den Haag bleef staan op drie doelpunten, maar kon tevreden terugkijken op een wedstrijd die aangaf dat de ploeg langzaam maar zeker weer de vorm terug krijgt van voor de winterstop. Dik Heesen mocht na een klein half uur in de tweede helft invallen voor Roy Kappenburg. Virgilio Teixeira kreeg een gele kaart, en is dus voor het uitduel tegen Eindhoven geschorst. John de Jong werd volkomen terecht gekozen tot Man of the Match, want hij had met enig geluk wel een doelpunt of 4 kunnen maken. Scheidsrechter Don, die debuteerde in het betaalde voetbal, gaf nog aan diverse andere spelers de gele kaart, en floot een zeer warrige wedstrijd.

KARAKTERISTIEKEN :

OPSTELLING ADO DEN HAAG : Roy Beukenkamp, Jurgen Faerber, Roy Kappenburg (Dik Heesen), Virgilio Teixeira, Cees Thies, Gerald Sandel, John de Jong, Oscar Laguna Burgos, Dennis Iliohan (Peter Kruyt), Gavin Price, Edwin Grunholz