Datum plaatsing: 24-11-1996 23:30:00

ADO Den Haag thuis nog steeds ongeslagen

VEENDAM ONDERUIT IN ZUIDERPARK

Na de forse blunder afgelopen week bij Excelsior in de Kuip, had ADO Den Haag de kansen op het behalen van de 2e periode volledig uit handen gegeven. Dit beseften de spelers maar al te goed, en winst op Veendam was dan ook absolute noodzaak. Pim Langeveld was nog geblesseerd aan z'n lies, en op zijn plek speelde John Grunholz, wat betekende dat Michel Groente man weer in de basis stond.

ADO Den Haag probeerde snel een doelpunt te scoren, om zo Veendam snel onder druk te zetten. In de tweede minuut, was het Lowie van Schijndel, die weer een goede wedstrijd speelde, die de bal al vallend op Gerald Sandel speelde, die goed intikte. 1-0 voor ADO Den Haag, en dat al na 2 minuten. Zoals zo vaak, nam de druk van ADO Den Haag meteen af, zodra de ploeg op voorsprong was gekomen. Ondanks dat de druk afnam, kreeg de ploeg van Mark Wotte wel aardig wat kansen, met name via Michel Groenteman, die weer goed gebruik maakte van zijn snelheid. Hij kon een aantal keer op het doel schieten, maar scheen alleen nog maar de bal te willen afgeven. Een van die voorzetten kwam op de voet van Dennis Iliohan, die met een omhaal probeerde te scoren, wat echter niet lukte, de bal ging een paar meter over het doel. ADO Den Haag bleef echter aan vallen, en Lowie van Schijndel kreeg nog een goede kans, toen hij op het goal kopte, maar net iets te hoog mikte.

In de eerste helft, kreeg Veendam ook nog wel wat kansen, maar wist niet te scoren. Veendam speelde wel fel, en maakte ook een fors aantal overtredingen, die wonder boven wonder niet werden bestraft door scheidsrechter Zuidema, die al een paar keer rood had mogen geven. Ook zag hij een duidelijke handsbal van een Veendam verdediger in het eigen strafschopgebied over het hoofd. Het leek wel alsof hij niet durfde te fluiten.

In de tweede helft, gaf hij voor het eerst een gele kaart, notabene aan Virgilio Teixeira, van ADO Den Haag. Teixeira werd overigens erg lastig gevallen door de aanvallers van Veendam, maar wist het hoofd goed koel te houden, en liet ze niet scoren. Veendam had door dat het moest scoren, en voerde de druk fors op, maar begon ook nog feller te spelen. Zo werden Virgilio Teixeira, Roy Beukenkamp en Michel Groenteman allen fors geraakt, en Groenteman moest zelfs geblesseerd het veld verlaten. Ook die overtreding werd weer niet bestraft. Kreeg ADO Den Haag dan helemaal geen kansen meer ? Ja, enkele, tegen het eind van het duel, toen Veendam er duidelijk door heen zat, en niet meer zo fel kon aanvallen. Lowie van Schijn del en Dennis Iliohan wisten echter niet te scoren, terwijl dat toch wel had gemoeten. Temeer omdat de verdediging van Veendam uit nog maar 2 mensen bestond. In de 85e minuut maakte Arafath Heuvel een forse overtreding, die eindelijk werd bestraft, met een gele kaart. Als hij niet geprotesteerd had, had hij nog door mogen spelen, maar dat deed hij dus niet, en zodoende kreeg hij dus zijn tweede gele, en dus rode, kaart. Scheidsrechter Zuidema had elke keer dat het spel stil lag de tijd stil gezet, en vond het zodoende nodig om een dikke 10 minuten blessuretijd bij te tellen !!! ADO Den Haag hield echter stand tegen Veendam, en won dus met 1-0 dankzij Gerald Sandel.

Door deze overwinning klom ADO Den Haag naar de derde plaats in de competitie, en naar de gedeelde eerste plaats in de strijd om de tweede periode. Aanstaande zondag speelt ADO Den Haag de laatste wedstrijd voor de tweede periode in en tegen Top Oss. Bij winst wordt de periode binnengehaald, en bij gelijkspel hangt het van de resultaten van VVV en Cambuur Leeuwarden af of ADO Den Haag zich alsnog de periodekampioen kan noemen.

KARAKTERISTIEKEN :

OPSTELLING ADO DEN HAAG : Roy Beukenkamp, Winston Faerber, Johan Vogelaar (Marco Meijer), Virgilio Teixeira, Barry de Vreede, Gerald Sandel, John Grunholz (Dik Heesen), Maurice Steyn, Michel Groenteman (Peter Kruyt), Lowie van Schijndel, Dennis Iliohan.

DOELPUNTEN : 1-0 Sandel (2')

SCHEIDSRECHTER : Zuidema

GELE KAARTEN : Teixeira, Steyn (ADO Den Haag),Slor, Prinsen, Dantuma, Heuvel (Veendam)

RODE KAARTEN : Heuvel (Veendam)