Datum plaatsing: 04-06-1997 23:20:00

Verslag: ADO Den Haag - FC Zwolle 0-2 (nacompetitie)

VALSE START VOOR ADO DEN HAAG

Scheidsrechter benadeelt ADO Den Haag

Onder tegenvallende belangstelling begon ADO Den Haag woensdag de strijd om de nacompetitie tegen FC Zwolle. Bijna 6000 mensen waren getuige van een wedstrijd die ADO Den Haag wel even zou gaan winnen. Om het sfeertje nog meer op te stoken had de club groen-gele vlaggetjes uitgedeeld. Een compleet groen-geel stadion was derhalve het resultaat.

In de eerste helft was de opdracht van Mark Wotte duidelijk ; 'Snel scoren, en Zwolle onder druk zetten.' ADO Den Haag begon namelijk vanaf het begin met aanvallend spel. In de 7e minuut was het Marco Meijer die in het strafschopgebied wilde schieten toen zijn standbeen weg werd geschopt. Overduidelijk een strafschop, maar de welbekende scheidsrechter Rene Temmink wilde nergens van weten. Enkele minuten later zou Temmink wederom flink in de fout gaan, en weer was het ADO Den Haag dat er flink door benadeeld werd. Gavin Price kopte een hoge voorzet goed in, en via de onderkant van de lat kwam de bal duidelijk zichtbaar (wat ook later op televisie bevestigd zou worden) achter de doellijn op de grond. De bal sprong echter weer uit het goal, waardoor Temmink van mening was dat het geen goal was. Ook de grensrechter stond niet op zijn plaats, want anders had hij wel gezien dat het een goal was. ADO Den Haag was dus al 2 keer flink benadeeld, maar weigerde de strijd te staken. Integendeel, de ploeg bleef knokken om de verdiende treffer te maken. Alleen gebeurde toen datgene wat in die situaties altijd gebeurt ; de tegenstander scoort. Barry de Vrede werd het slachtoffer van een overtreding, Temmink liet doorspelen, en Winston Faerber maakte vervolgens heel dom hands in het strafschopgebied; Penalty. Claus Boekweg schoot raak, en ADO Den Haag stond plotseling met 0-1 achter. Zeer tegen de verhouding in. Jurica Siljanovski kreeg het toen op zijn heupen, en begon de ene na de andere solo door de verdediging van FC Zwolle, alleen hield hij de bal telkens net iets te lang in bezit, waardoor zijn fraaie solo's niets opleverden. Vlak voor rust kreeg ADO Den Haag nog een vrije trap op de rand van het strafschopgebied. Dik Heesen knalde op goal, keeper Timmer blunderde, en met enig geluk kwam de bal tegen de voeten van John de Jong. Alleen ontbrak weer dat allerlaatste beetje geluk dat ervoor zorgt dat de bal het goal in rolt, want de bal ketste via de paal weer uit het goal. De ruststand bleef dus 0-1.

In de tweede helft werd de onzichtbare Dennis Iliohan naar de kant gehaald, en Michel Groenteman kwam voor hem in de plaats. Maar ook Groenteman kon niet veel goeds doen. Groenteman moet namelijk in de diepte worden aangespeeld, maar kreeg alleen maar hoge ballen. FC Zwolle speelde het spelletje rustig uit, en zag dat ADO Den Haag nog maar 2 kansen kreeg via schoten van Dik Heesen. Beide ploegen brachten in de tweede helft weinig goed spel, en de wedstrijd zakte weg naar een bedenkelijk niveau. Mark Wotte zag zich 5 minuten voor tijd zelfs genoodzaakt om Gavin Price te wisselen voor de verguisde Lowie van Schijndel. In de allerlaatste minuut was het dan Arjan Bosschaert die vanuit een ingooi door kon lopen op Beukenkamp en vervolgens de 0-2 liet aantekenen. Ook uitblinker Virgilio Teixeira kon daar niets meer aan doen. Door dit resultaat staat ADO Den Haag nu onderaan in de poule met 1 gespeeld en 0 punten. Doordat Emmen ook met 0-2 verloor van RKC/Waalwijk, staat ook Emmen onderaan met datzelfde resultaat. ADO Den Haag rest nu niets anders dan Zondag middag in Emmen te winnen, om nog in de race te blijven voor een plaats in de PTT Telecompetitie

KARAKTERISTIEKEN :
OPSTELLING ADO DEN HAAG : Roy Beukenkamp; Winston Faerber, Virgilio Teixeira, Dik Heesen, Barry de Vrede; Marco Meijer, John de Jong, Oscar Laguna Burgos (John Grunholz); Dennis Iliohan (Michel Groenteman), Gavin Price (Lowie van Schijndel), Jurica Siljanovski.