Datum plaatsing: 29-11-1995 22:55:00

FC Den Haag verslaat verrassend Vitesse

FC Den Haag heeft in de 1/16e finales van de Amstel-cup voor een verrassing gezorgd door eredivisionist Vitesse uit Arnhem te verslaan. De Hagenezen speelden een zeer goede wedstrijd als 'underdog'.

Vitesse kreeg gedurende de hele wedstrijd welgeteld een (1) kans. FC Den Haag had niets te verliezen, en kon daarom vrijuit voetballen. Nadat de wedstrijd 10 minuten te laat was begonnen, als gevolg van een gigantisch vuurwerk, creeerde de formatie van Theo Verlangen al in de eerste minuut een zeer goede kans op een doelpunt. Een vrije trap van Dik Heesen werd door de muur van richting veranderd, maar Raymond van der Gouw kreeg zijn hand er nog net tegen aan. De inkomende Gavin Price kon er net niet meer bij. Vitesse had vaak balbezit, maar kon geen kansen creeren. Dat Edwin Gorter bij Vitesse ontbrak was duidelijk te merken, maar voor FC Den Haag was dit alleen maar voordelig. Bij vlagen had de wedstrijd een erg hoog tempo. Scheidsrechter Jef van Vliet maakte zich erg populair bij de Haagse fans, door tot 2 maal toe een duidelijke achterbal voor FC Den Haag om te dopen tot een corner voor Vitesse. Ondanks de vele corners die Vitesse kreeg, wist het geen echte kansen te creeren. Behalve de ene keer in de tweede helft, dat Roy Mackaay gevaarlijk voor Rene Stam kwam, maar niet wist te scoren. Jef van Vliet wilde zich echter nog populairder maken bij de haagse aanhang, dus besloot meneer van Vliet een goal van Gavin Price af te keuren vanwege buitenspel. Dit tot grote woede van alles en iedereen dat Den Haag heette. Halverwege de tweede helft viel John de Jong geblesseerd uit, en kwam Maurice Steyn het veld in.

Na 90 minuten stond echter nog steeds de 0-0 op het scorebord, met als gevolg dat FC Den Haag de verlenging in moest. Die verlenging zou gespeeld worden via het 'Sudden Death' systeem, wat betekent, dat de eerste club die scoort wint. Na 1 minuut in de eerste helft van de verlenging kreeg FC Den Haag een vrije trap aan de rand van het strafschopgebied bij het doel van Vitesse. Dik Heesen draaide de bal voor, maar Vitesse wist de bal weg te werken ten koste van een overtreding op de zelfde plek als waarvan de vorige vrije trap was genomen. Opnieuw draaide Dik Heesen de bal voor het goal, waar Arie van der Padt weg draaide ter afleiding, zodat de bal recht in de voeten van Edwin Grunholz terecht kwam. Hij kapte tot 3 maal toe zijn man uit, en haalde toen uit. Tot ieders verbazing ging deze toch zo simpel ogende bal onder Raymond van der Gouw door, en won FC Den Haag verdiend van Vitesse. Door deze overwinning bereikte het de 1/8e finales van de Amstel-cup, waar het op 24 januari 1996 wederom thuis tegen FC Twente moet aantreden, om zo misschien wel een plaats in de kwartfinales te verzekeren.

KARAKTERISTIEKEN :
OPSTELLING FC DEN HAAG : Rene Stam, Oscar Laguna Burgos, Barry de Vreede, Dik Heesen, Wilbert Goossens, Gerald Sandel, Arie van der Padt, Winston Faerber, Edwin Grunholz, Gavin Price, John de Jong

RESERVES FC DEN HAAG : Max de Jong, Kees Thies, Maurice Steyn, Fernando Pina
DOELPUNTEN : 1-0 Grunholz (92')
SCHEIDSRECHTER : Jef van Vliet
GELE KAART : Laguna Burgos (FC Den Haag)