Datum plaatsing: 21-04-1996 22:55:00

FC Den Haag bezorgt AZ het eredivisieschap

Doordat Emmen er niet in slaagde in het zuiderpark de volle winst te pakken, heeft AZ het kampioensschap van de eerste divisie behaald.

Emmen speelde in Den Haag met 2-2 gelijk, en verspeelde daarmee de kans op rechtstreekse promotie. Al wat Emmen nu nog rest is de Nacompetitie.
Al na 12 minuten spelen kwam Emmen op voorsprong doordat Alberda een fraaie volley afvuurde op Max de Jong, die evenals vele anderen dacht dat de bal over zou gaan. De bal ging echter wel in het goal, 0-1. Den Haag ging gelijk weer fel in de aanval, in een leuke en aantrekkelijke 1e helft die deed denken aan MVV thuis. 5 minuten later resulteerde dat al in succes. John de Jong (heeft onlangs voor 1 jaar bijgetekend) ging goed door op de keeper van Emmen, en schoot hard in de korte hoek, 1-1. Den Haag kreeg gedurende de hele wedstrijd de betere kansen, maar scoorde niet.

Wat uiteindelijk haast onvermijdelijk leidde tot een tegenstoot van Emmen. Nurmela schoot uit een haast onmogelijke positie in de lange hoek, na een vrije schop van Drent, 1-2. Echter weer 5 minuten later was het weer Den Haag dat goed bleef aanvallen, en was het weer Maurice Steyn die een penalty versierde. Dik Heesen liet verstek gaan, en dus kon Arie van der Padt de stand gelijk maken. Hij deed dat ook met een uitgekookt stiftje, 2-2. Met deze stand gingen beide teams de rust in, en haalden zij ook het eindsignaal.

In de 2e helft die minder aantrekkelijk was, maar toch goed spel van Den Haag liet zien, werd verder niet meer gescoord. FC Den Haag heeft dus waardig afscheid genomen van supporters, seizoen en naam. Van de laatste 6 thuiswedstrijden werden er 5 gewonnen, en een gelijk gespeeld. Waardoor FC Den Haag de competitie afsluit op een 15e plaats. Wel beneden de verwachtingen, maar gelukkig niet meer als laatste. Al met al heeft FC Den Haag (vooral in de thuiswedstrijden) onder Rob Meppelink goede vooruitgang geboekt, opweg naar het volgende seizoen. Dan zal Mark Wotte het roer overnemen, en zal HFC ADO DEN HAAG hopelijk weer meedraaien in de top van de eerste divisie. Want een seizoen als dit, is voor de supporters absoluut onaanvaardbaar. Overigens zal een aantal spelers er volgend jaar zeker niet meer bij zijn. Boereboom, Goossens, Sandel, van Deene, Girigoria, Thijssen en Martina hebben te horen gekregen dat hun contracten niet verlengd zullen worden. Edwin Grunholz verhuist naar RBC, en Rene Stam, die voor de wedstrijd afscheid nam, en van het bestuur een reis naar de Europa Cup 1 finale Ajax-Juventus kreeg aangeboden staat volgend jaar bij FC Utrecht onder de lat. Daarentegen komen er ook nieuwe gezichten in het Zuiderpark te spelen : Dennis Iliohan (FC Lisse), Pim Langeveld en Johan Vogelaar (Katwijk), Roy Beukenkamp (ARC), en Peter Kruyt (Quick Boys), zijn al aangetrokken door Mark Wotte, die dus 5 amateur internationals meeneemt. Tevens is hij nog op zoek naar 2 verdedigers en 1 aanvaller.