Datum plaatsing: 29-01-2009 00:00:00

ADO kansloos tegen oppermachtig FC Twente

ADO Den Haag heeft geen moment aan de kwartfinale van de KNVB beker mogen denken. Het verloor kansloos met 1-5. Na 20 minuten stond het al 0-3 en was de wedstrijd gespeeld. Enige pluspunt van de wedstrijd was de redelijke tweede helft en de ondersteuning van de eigen aanhang gedurende de wedstrijd.

ADO begon de wedstrijd verdedigend gehandicapt zonder back Pique en de overgenomen Derijck in de basis. Daarnaast hield Wetzel zich aan zijn belofte Boy Waterman alle bekerwedstrijden te laten spelen. Een keus die consequenties had, bleek later.  ADO begon slap en was nauwelijks bij de les. En dus stond het na een vrije trap van Perez dankzij een kopbal van NKfo al snel 0-1, maakte een beginnersfout van van Hese en een karige redding van Waterman NKufo de 0-2 en was Denneboom attent op slecht ingrijpen na een schot op Waterman in de 21e minuut: 0-3.

Tja, en dan valt er weinig meer van te maken. ADO probeerde het nog wel, maar was feitelijk gezien gewoon een maatje te klein. Powell is een dreigende spits en dat gaat heus goed komen. Maar verder was ADO gewoon niet goed genoeg. Vlak voor rust kreeg iedereen een sprankje hoop nadat Knopper op een voorzet van Powell intikte: 1-3. Helaas volgde nog geen minuut later een zeer slechte ingreep van Waterman. Hij schopte de bal in de voeten van Denneboom, die de bal heel knap (en hoog) over de keeper heen schoot: 1-4.

Na de rust bracht Wetzel Robert Zwinkels in de ploeg als nieuwe keeper. In de nabeschouwing vertelde hij Waterman in bescherming tegen het publiek genomen te hebben, maar de vraag blijft toch waarom de coach ervoor koos om Waterman te laten spelen met een gelegenheidsdefensie voor zich terwijl hij zelf ook al aangegeven had slecht in zijn vel te zitten.

In ieder geval maakte ADO de indruk er in de tweede helft wel iets van te willen maken en stoorde agressief en maakte er -ondanks de stand- nog een aardige wedstrijd van. Het kreeg ook wat kansjes, maar Powell en Knopper wisten het doel niet te raken. De grootste kans was voor Cornelisse, die vanaf de 11 meter mocht aanleggen nadat Powell was neergelegd. Helaas schoot hij de bal ook zeer slecht in, en onderscheidde keeper Bosschker zich door de penalty te keren.

Daarna was de wedstrijd wel gespeeld en kreeg ook FC Twente nog mooie kansen. Robert Zwinkels liet daarin in ieder geval zien waarom hij in het veld stond: met zelfvertrouwen de bal wegwerken. Helaas moest hij vlak voor tijd nog wel voor de 1-5 buigen, maar dat viel hem niet aan te rekenen.

Al met al was het voor FC Twente een veredelde oefenwedstrijd en voor ADO Den Haag een pijnlijke constatering dat meerdere spelers door de mand vielen. Hetzij door gebrek aan ervaring (Hese), hetzij door gebrek aan snelheid (Horvath) , hetzij door gebrek aan kwaliteit (Kahya, waar is Schwiebbe eigenlijk gebleven?), hetzij door gebrek aan vorm (Waterman, Cornelisse). Die kennis nemen we maar mee naar de wedstrijd van zaterdag tegen FC Groningen.

ADO Den Haag
43' Knopper (1-3)  1 - 5