support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 WII 31 20 6 5 66
2 RJC 31 17 10 4 61
3 GRO 30 17 6 7 57
4 ADO 31 15 10 6 55
5 DOR 31 14 12 5 54
6 GRA 31 16 4 11 52
7 NAC 31 14 7 10 49
8 JAZ 31 13 7 11 46
9 EMM 30 12 6 12 42
10 CAM 31 12 6 13 42
11 VVV 31 11 9 11 42
12 HEL 31 11 8 12 41
13 MVV 31 11 7 13 40
14 EIN 31 8 14 9 38
15 JAJ 31 9 9 13 36
16 TOP 31 9 2 20 29
17 JPS 31 7 7 17 28
18 TEL 31 7 6 18 27
19 DBO 31 5 8 18 23
20 JUT 31 5 8 18 23
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 18-12-2008 14:10:00

ADO Den Haag is weer gezond



Als de gemeenteraad vanavond goedkeuring verleent aan de plannen omtrent ADO Den Haag, kan de voetbalclub de toekomst met een brede glimlach tegemoet treden.

Dankzij Mark van der Kallen, dankzij de gemeente Den Haag en dankzij Klaas de Vries.


Het stadion is straks van de gemeente Den Haag, de club van zakenman Van der Kallen. Dankzij een financiële injectie van zestien miljoen euro. Wéér miljoenen euro's? In de brij van hypothecaire leningen, crediteurenakkoorden en appartementsrechten knippert de fan met de ogen. Hoe zit het precies? Bij deze de antwoorden.


Wat waren de problemen van ADO Den Haag?

Geld. De club ging vorig jaar rond deze tijd langs de rand van de afgrond en het had weinig gescheeld of ADO Den Haag zou niet meer hebben bestaan. Gelukkig voor ADO kwam Mark van der Kallen voorbij. De zakenman uit Rijswijk vond dat de club niet mocht omvallen. Hij viste meteen acht ton uit zijn portemonnee en maakte de afspraak dat hij acht tot negen miljoen zou investeren in ADO Den Haag.


Was dat nodig?


Nou en of. De Stichting Stadionontwikkeling (SSO), die de aandelen van ADO Den Haag beheerde, had een (ingecalculeerde) lening uitstaan bij de gemeente van 6,3 miljoen euro. Maar onder meer hoge extreme beveiligingskosten rondom wedstrijden, tegenvallende inkomsten en inrichtingskosten van het nieuwe stadion betekenden een extra schuld van bijna vier miljoen euro.


Dus werd er een deal gemaakt, het zogeheten Memorandum Of Understanding. Dat was een afspraak tussen de gemeente Den Haag, ADO Den Haag en Van der Kallen. Belangrijk onderdeel daarvan was de schuldensanering en het crediteurenakkoord.


Schuldersanering? Crediteurenakkoord?


ADO Den Haag moest flink bezuinigen op het personeel en daarnaast tot een akkoord komen met een fiks aantal schuldeisers. En dan was Van der Kallen bereid acht tot negen miljoen euro te investeren.


Wat kreeg hij daarvoor?


Alle aandelen van de club die voorheen in de SSO zaten en het hoofdgebouw.

ADO is weer gezondJa, al duurde het maar en duurde het maar voordat het Memorandum Of Understanding kon worden uitgevoerd.


Waarom was dat?


Omdat er bij ADO Den Haag in september van dit jaar lijken uit de kast rolden. Het crediteurenakkoord was hoger uitgevallen, op het gebied van veiligheid was er een tekort en er was verlies op de begroting. Totale nieuwe schuld: zes miljoen euro. De sombere berichten kwamen tegelijk met het rapport van de commissie-Klaas de Vries.

Commissie-Klaas de Vries?


In opdracht van de gemeente Den Haag onderzocht De Vries samen met Peter Vogelzang en professor Hans de Bruijn maandenlang wat er de afgelopen jaren is misgegaan met ADO Den Haag.


Wat was de uitkomst?


De Haagse politiek bestuurde op te grote afstand, had alleen aandacht voor het stadion en heeft de club in de steek gelaten. Op het moment dat de gemeente Den Haag juist de helpende hand moest bieden, trok zij de handen ervan af. Sportwethouder Sander Dekker beloofde beterschap.

Met die nieuwe schuld kon hij meteen de daad bij het woord voegen?

Klopt. Dat nu is ook gebeurd, samen met Mark van der Kallen. Samen hebben zij die nieuwe oude lijken opgeruimd. Ieder voor drie miljoen euro. Daarnaast heeft de gemeente Den Haag voor tien miljoen euro het hoofdgebouw van Van der Kallen teruggekocht. Daarin zit wel de lening van 6,3 miljoen euro die hij (lees: de SSO) nog had uitstaan bij de gemeente Den Haag. De gemeente stak het laatste decennium vijftig miljoen euro in ADO Den Haag, het grootste deel voor de bouw van het stadion. Daar bovenop komt nu een kleine zeven miljoen.


Dus ADO Den Haag is weer een gezonde voetbalclub?


De gemeenteraad moet natuurlijk nog goedkeuring verlenen maar in principe wel. Er is zelfs nog vier miljoen euro over om de 'balanspositie van ADO te versterken'.


Is de gemeente Den Haag nu volledig eigenaar van het stadion?


Nou, niet helemaal. Een deel (commerciële ruimtes) van het stadion is nog altijd in handen van Zoutwater BV. ADO Den Haag huurt een klein deel van die ruimtes. De gemeente Den Haag toont zich wel bereid ook dit deel van het stadion te kopen. De gemeente is dan de eigenaar van het hele stadion, Mark van der Kallen van de Haagse voetbalclub. De zakenman investeerde nu ruim twaalf miljoen euro in ADO Den Haag. De hypotheek op het hoofdgebouw komt nu te vervallen waardoor Van der Kallen op dit moment zes miljoen euro in de club heeft zitten.


Wat bezit Van der Kallen dan precies?


Alle aandelen.


Maar Van der Kallen is toch een zakenman? En er zijn toch amper voetbalclubs in Nederland die winstgevend zijn?


Van der Kallen heeft in het bedrijfsleven een naam opgebouwd om zieke bedrijven niet alleen gezond, maar ook winstgevend te maken. En nu pakt hij de maatschappelijke verantwoordelijkheid.


Is dat reëel?


Sommigen kenners zouden het naïef vinden, maar Van der Kallen gelooft in de club, gelooft in ADO als businesscentrum in deze regio.

Is het nu ineens allemaal koek en ei?


Nou, dat is wel erg optimistisch gedacht. ADO Den Haag mag niet degraderen, want de inkomstenbronnen voor de clubs in de eerste divisie drogen steeds meer op. Het grootste gedeelte van de eerste divisieclubs lijdt flinke verliezen.


Dus investeringen zijn voor André Wetzel noodzakelijk om ADO in de eredivisie te houden?


Ja. De trainer was al druk op zoek naar een spits, maar kan nu concreter worden.