Datum plaatsing: 10-08-1961 12:00:00

Hattrick van (goede) Schuurman

Verrassend goed ADO zag Nimes nog gelijk komen.

(van een onzer verslaggevers)

Zuiderpark woensdagavond. - ADO- Nimens (4-4) is de wedstrijd van Carol Schuurman geworden. Niet alleen omdat de Haagse middenvoor er met drie doelpunten voor zorgde, dat zijn ploeg naast de Fransen bleef na een uiterst spannende finish, maar ook omdat Schuurman deze avond de talrijk opgekomen toeschouwers heel wat ogenblikken van van puur voetbalgenot heeft bezorgd. Carol Schuurman is in vorm – een aan die vorm trok zich gedurende een groot deel van de wedstrijd de hele ADO-vuurlinie op.

Dat was niet voldoende om van Nimes te winnen: het had dat wel moeten zijn. Want ADO leide na meer dan een kwartier in de de tweede helft met 4-1 en nog een kwartier voor tijd was de marge nog twee doelpunten. Toen stortte echter het door Jan Villerius knap overeind gehouden bolwerk ineen en Martin van Vianen moest nog tweemaal naar het net. - vol zelfbeklag waarschijnlijk, want de lange ADO-keeper moet schuldgevoelens hebben gehad bij de twee doelpunten waarmee de Fransen er een gelijkspel uit sleepten.

En toch - ondanks dit falen op de valreep- een aardige, pittige wedstrijd, dit ADO-Nimes. Men mag niet aannemen, dat een in deze vorm spelend Nimes representatief is voor is voor het Franse voetbal. De Franse jongens zijn pas de laatste week begonnen met  voetbal en dat bleek ook duidelijk uit hun conditie die beslist voor verbetering vatbaar is. Het bleek ook uit de stroeve manier waarop deze Franse voetbalmachine tot diep in de tweede helft draaide. Maar toch legden de veelal zeer donkere zuiderlingen wel zoveel volwaardige dingen op het veld, dat ADO zich er aan op kon trekken. De Hagenaars werden -behoudens enkele inzinkingen- geinspireerd tot een spelletje waarvan men mag hopen dat men het in de komende competitie nog vaak zal zien.

Op toeren

De wedstrijd van Schuurman dus. Dat begon al na vijf minuten toen Carol een verdediger een bal ontfutselde, zich snel omdraaide en schitterend inschoot. En toen was ADO op toeren. Verbaasd en verheugd kon men men in die eerste helft telkens weer kijken naar flitsende voetbal waarin weliswaar veel “lukte”, maar waarvan toch intelligentie en een goede goede spelopvatting ten grondslag lagen. Er werden kansen gemist – Schuurman had pech met een schot tegen de binnenkant van de paal en Lex Rijnvis schoot voor open doel hoog over. Er moest een Franse gelijkmaker komen, voordat ADO weer aan doelpunten dacht Constantino joeg een vrije schop door “het muurtje” en liet Van Vianen te laat en vergeefs vallen (1-1)

Maar vier minuten later benutte Schuurman een penalty die Albrecht cadeau deed toen de midvoor tussen drie man werd gemangeld (2-1) en nog geen twee minuten later joeg alweer Schuurman de bal hard, laag en bijzonder fraai langs de Franse keeper. Bij deze goal moet beslist het fraaie opbrengen van Henny den Engelse worden aangetekend.

ADO bleef in de meerderheid met goed voetbal, tot aan de de rust ook daarna en ook daarna. Er kwam toen nog een doelpunt (vijf minuten na rust) toen Lex Rijnvis in een soortgelijke positie als die waarin voor rust misten nu kon scoren (4-1) de Paraguayaanse international Parodi mocht dan na achttien minuten tegen scoren toen hij opeens wel tot actie bereid was, er leek voor ADO geen vuiltje aan de lucht.

Niemand had echter toen in de gaten dat de Fransen ijverig bezig waren waren hun teamverband in orde te brengen en toen dat eenmaal begon te lukken stond ADO op eens voor een volwaardige tegenstander die niet voor nies dit seizoen de Franse cup heeft gewonnen. In een algemene consternatie, nadat Albrecht een ADO-aanval met een onwaarschijnlijke beslissing had gebroken, vuurde aan de andere kant rechtsbuiten Chillan vinnig raak en een minuut later sloeg midvoor Constantino driftig toe met een schot dat dat weliswaar de schoonheidsprijs verdiende , maar waarachter men toch graag de vuist van Van Vianen had gezien. De ADO'ers waren even later nog dicht bij een winnende treffer toen Den Engelse net naast schoot, maar dat waren de Fransen ook, toen Van Vianen veelg oed maakte met een redding op een ver hard schot.