support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 WII 31 20 6 5 66
2 RJC 31 17 10 4 61
3 GRO 30 17 6 7 57
4 ADO 31 15 10 6 55
5 DOR 31 14 12 5 54
6 GRA 31 16 4 11 52
7 NAC 31 14 7 10 49
8 JAZ 31 13 7 11 46
9 EMM 30 12 6 12 42
10 CAM 31 12 6 13 42
11 VVV 31 11 9 11 42
12 HEL 31 11 8 12 41
13 MVV 31 11 7 13 40
14 EIN 31 8 14 9 38
15 JAJ 31 9 9 13 36
16 TOP 31 9 2 20 29
17 JPS 31 7 7 17 28
18 TEL 31 7 6 18 27
19 DBO 31 5 8 18 23
20 JUT 31 5 8 18 23
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
alkmaardercourant

Datum plaatsing: 31-08-1937 18:30:00

A.D.O.Bestuur in groote moeilijkheden


Speler betaald uit kas.

Het KNVB-bestuur heeft den voorzitter van het Haagsche ADO voor een jaar geschorst terwijl eenige andere bestuursleden en voorwaardelijke schorsing respectievelijk een berisping opliepen.


De reden is dat een A.D.O. -speler uit de vereenigingen betaald werd ten einde hem aan de vereeniging te binden.

Bovendien is dezer dagen bij den penningmeester een kastekort ontdekt van ƒ3.000,--

In de Haagsche voetbalvereeniging A.D.O zijn de laatste dagen eenige vreemde dingen aan het licht gekomen twee zaken die vermoedelijk niets met elkaar uitstaande de hebben doch die allebei buitengewoon onaangenaam zijn voor A.D.O.

In de eerste plaats betreft het een overtreding van de amateurbepalingen. Twee jaar geleden is het gebeurd, A.D.O zeer ontriefd werd doordat verscheidene spelers de club verlieten Breitner en Weber gingen beiden weg en bovendien werd Quax geschorst schorst Tot overmaat zou toen ook nog een andere speler van het eerste elftal verdwijnen omdat hij een betrekking in Apeldoorn kon krijgen.

Het bestuur van A.D.O zat met het geval verlegen en besloot ofschoon hiermee de overtreding die thans eerst geconstateerd werd ingezet werd den speler in elk geval niet te laten gaan De voorzitter van A.D.O die een bedrijfje exploiteert werd bereid gevonden den speler een betrekking te geven Het salaris zou gedeeltelijk uit de kas anderdeels uit de portemonnaie van den voorzitter worden betaald. Dit ging een jaar goed Alle bestuursleden die van het geval wisten hielden hun mond, Toen kwam van een der bestuurders evenwel de bedenking dat het lastig was het salaris van den speler in de boeken te verantwoorden waarop de speler als werkmann congé kreeg en  voor A.D.O. bleef spelen. Nog steeds wisten alleen de bestuursleden van de overtreding.

 

Doofpot liep over
Doch geleidelijk werd het lastiger het geval in de doofpot te houden Eenige kascommissieleden waren ook al in het geheim en tot overmaat, dit is nog niet lang geleden dreigde een van deze kascommissarissen tijdens een twist de zaak aanhanig te zullen maken bij het bondsbestuur. Het eene woord haalde het andere uit ende voorzitter voegde het kascommissielid tenslotte toe: als jij denkt dat je iets doen moet tegen ons ga dan naar het bondsbestuur

 

Uitgelekt
En het kascommissielid ging naar het bondsbureau Spoedig verscheen de accountant van de Bond en constateerde dat in de boeken een bedrag van bijna f 500 niet verantwoord kon worden Er werd een raooort uitgebracht.

Maar het bestuur van A.D.O. was natuurlijk op de gebeurtenissen voorbereid en beseffende dat de naam van de vereeniging met het geval gemoeid was, besloot men gezamenlijk te redden wat er nog te redden viel. De kwestie werd van a tot z bepraat en men werd het er over eens dat in elk geval voorkomen moest worden dat het bondsbestuur te weten kwam dat de amateursbepalingen overschreden waren De A.D.O.-voorzitter heeft toen gemeend een oplossing aan de hand te kunnen doen Onlangs zijn er onderhandelingen gevoerd over een nieuw A.D.O.-veld Deze onderhandelingen moesten vrij geheimzinnig plaats vinden omdat de exploitanten van het tegenwoordige A.D.O.-terrein er niet van mochten weten Den voorzitter werd bij deze gelegenheid vrij mandaat gegeven. Hij moest het maar uitzoeken.

Dit feit gebruikte men om een poging te doen uit de aantijgingen verlost te worden De voorzitter beloofde de zaak op te zullen knappen Aan de commissie van onderzoek zoek verklaarde hij dat de f 480,-- gebruikt waren voor de gevoerde onderhandelingen Er was geen sprake van dat een van de spelers uit de kas betaald zou zijn. Wederom stelde de commissie zich in verbinding met kascommissielid en deze hield voet bij stuk Hij wist dat de speler beslist betaald was en bleef daarbij. Deze verklaringen zouden tegen elkaar opgewogen hebben wanneer door de vele moeilijkheden en tegenstrijdigheden een van de andere bestuursleden niet óók door de mand gevallen was Hij zette de verklaring kracht bij en toen kwam de heele vuile wasch in het daglicht Het dagelijksch  bestuur werd op het bureau ontboden en daarop was de ingewikkelde zaak spoedig verklaard. De voorzitter van A.D.O. is daarop voor een jaar geschorst met bovendien een jaar proeftijd De overige bestuursleden werden voorwaardelijk een jaar geschorst behalve de penningmeester die er met een berisping afkwam.

A.D.O. is door deze gebeurtenissen uiteraard aard in rep en roer De voorzitter behandelt de zaken echter gewoon tot de schorsing officieel bekrachtigd is. Naar hij ons mededeelde gaat hij stellig in beroep.



Nu nog kasmoeilijkheden
Inmiddels zijn evenwel nieuwe moeilijkheden ontstaan Kort voor de algemeen vergadering van A.D.O. kwam dezer dagen de accountant bij den penningmeester om de boeken te controleeren Spoedig bleek dat de kas ƒ4.000.-- behoorde te bevatten De kas bevatte echter slechts ƒ1.000.--

Men vroeg den penningmeester waar het overige geld gebleven was waarop hij mededeelde het antwoord schuldig te moeten blijven. De zaak is natuurlijk dadelijk in het bestuur gebracht en op alle wijzen is gepoogd het verloren geld te vinden of althans een verklaring te zoeken voor het verlies Tot dusver is deze zaak onopgehelderd De penningmeester is voorloopig geschorst de boeken zijn overgedragen aan den tweeden den penningmeester en in een bewogen A.D.O.-vergadering werd besloten den penningmeester gelegenheid te geven het vermiste bedrag binnen vijf jaar aan te zuiveren De penningmeester heeft ons zeer ontdaan verklaard dat hij reeds negen jaar penningmeester is en dat hij zelf voor een volkomen raadsel staat

Met dat al is A.D.O. wel in de moeilijkste periode van haar bestaan gekomen.