Datum plaatsing: 15-05-2008 23:55:00

ADO Den Haag moet tot het gaatje

ADO heeft niet weten te winnen tegen RKC. En dus moet ADO tot het gaatje. Na 38 competitiewedstrijden, 2 bekerwedstrijden en 7 nacompetitiewedstrijden, is ook de 48e wedstrijd van het seizoen noodzakelijk om promotie te bewerkstelligen. Dat we 'thuis' mogen spelen, is een schrale troost. Laten we hopen dat het voordeel ervan is, dat we het feest met zijn allen mogen vieren.

ADO begon, ondanks alle goede voornemens, zwak aan de wedstrijd. En dus lag na 4 minuten het eerste doelpunt al binnen. Na een corner die Reuser nam, schoot van Mosselveld de rebound binnen. Het slechtste scenario wat iedereen kon bedenken aan Haagse kant, was een feit.

Gelukkig maakte RKC het zichzelf daarna moeilijk. Nadat diezelfde van Mosselveld eerder al geel kreeg na een overtreding van achteren op Van der Haar, maakte hij op de rand van de 16 meter wederom een overtreding op Meric. Een gele kaart was terecht, alhoewel de optelsom (rood) wel erg zwaar was. En ADO scoorde ook nog eens uit de vrije trap die Meric zelf nam: Kum (gelukkig op tijd hersteld) kopte de bal direct in en zorgde voor de 1-1 stand in de 24e minuut.

Dat zorgde voor veel bevrijding bij Den Haag. Het ging vrij voetballen en kreeg een aantal knappe kansen. Met name Immers en van der Haar kregen uitgelezen mogelijkheden om ADO aan een voorsprong te helpen. Obodai, was getergd, maar hij kwam totaal niet in de wedstrijd. Aan het eind van de eerste helft was het een mooi moment toen Pascal Bosschaart hem eerst een seconde of tien in de ogen keek en hij hem daarna een aai over zijn hoofd gaf. Obodai zat in de tang en was slechts op eigen roem uit. En daardoor speelde ADO eigenlijk tegen 9 man.

In de rust was op tv te zien dat een aantal spelers van Den Haag het nog aan de stok kregen met de RKC spelers. Het mes was duidelijk geslepen. Helaas kwam RKC het best uit de voeten na thee. Maar, dat was wel nadat ADO nog geen tweeminuten na het begin van de tweede helft na een knappe goal van Van der Haar op voorsprong was gekomen. En met die 1-2 voorsprong was ADO virtueel gepromoveerd. En dat zorgde voor de nodige spanning.

RKC ging –ondanks de nummerieke minderheid- drukken. Gelukkig had Reuser geen gelukkige dag en zat Knopper goed in de wedstrijd. Daardoor was er wel druk vanuit RKC maar ontstonden er nauwelijks kansen. Nadat ADO begon te wisselen, veranderde dat. Meric (leeggespeeld) ging eraf voor Verhoek die een dramatische invalbeurt speelde. Hoogendorp kwam voor Cornelisse en ook hij maakte weer niets waar. De wedstrijd kantelde en RKC kwam in de 80e minuut terecht op gelijke hoogte nadat invaller Vink inkopte en de 2-2 op het bord zette. Een minuut later had Kevin Bobson 3-2 kunnen aantekenen, maar gelukkig miste hij.

Daarna gebeurde er weinig meer. ADO heeft de voordelen niet kunnen uitbuiten en zal het nu thuis moeten laten zien. Voor een vol stadion zal het nog een keer moeten laten zien wat het waard is. De dood of de gladiolen. Winst of verlies. Ere of Eerste Divisie. Zondag zullen we het weten.

Statistieken
RKC Waalwijk-ADO Den Haag 2-2 (1-1)
Scheidsrechter: Nijhuis
Opstelling ADO Den Haag: Zwinkels, Janmaat, Kum, El Moussaoui, Bosschaart: Schwiebbe, Knopper, Cornelisse (83. Hoogendorp), Meric (66. Verhoek), Van de Haar, Immers
Scoreverloop: 4. Van Mosselveld 1-0, 23. Kum 1-1, 47. Van de Haar 1-2, 81. Vink 2-2
Rode kaart (tweemaal geel): Van Mosselveld (RKC Waalwijk)
Gele kaarten: Dustley Mulder en Benson (RKC Waalwijk), 16. Van de Haar, 74. Schwiebbe en 77. El Moussaoui (ADO Den Haag)