ADO Den Haag

Datum plaatsing: 14-05-2008 09:40:00

Jong ADO Den Haag degradeert uit eredivisie

De degradatie van Jong ADO Den Haag uit de Eredivisie voor beloftenteams is een feit. De ploeg van trainer Marco Gentile moet na een jaar terug naar de Eerste divisie. De geelgroenen verloren maandagavond in het ADO Den Haag Stadion de laatste thuiswedstrijd tegen Sparta met 2-1.

Verslag: Frans Leermakers

Aangezien de concurrenten Willem II (winst van 1-0 bij Heerenveen) en FC Utrecht (1-1 bij Vitesse) punten behaalden kan ADO Den Haag de achterstand niet meer inlopen. NAC Breda, dat met ADO Den Haag onderaan stond, verloor thuis met 2-1 van RKC Waalwijk en degradeerde eveneens.

Eigenlijk liet ADO Den Haag geen moment blijken er volledig te gaan voor de laatste kans om het Eredivisieschap te behouden. Er hing een matheid over de ploeg, terwijl het alleen voor de sportieve eer spelende Sparta een inzet en bezieling alsof er nog meer dan sportieve belangen op het spel stonden. Die instelling werd in de 28e minuut beloond met de openingstreffer. Thomas Verhaal nam een korte hoekschop richting Felino Jardin. Deze tikte de bal door naar de aanstormende Jeroen Merk. Vanaf ongeveer twintig meter schoof Merk de bal achter doelman Richard van Nieuwkoop. ADO Den Haag schrok wakker van de achterstand en ging op jacht naar de gelijkmaker. Die kwam inde 39e minuut, toen Richard Blonk een vrije trap op de paal zal eindigen en Murat Önal er als de kippen bij was om in de rebound te profiteren: 1-1.

Van de tweede helft werd veel verwacht van ADO Den Haag. Het kwam bedrogen uit, want Sparta was zonder noemenswaardige tegenstand heer en meester. In de vijftigste minuut leek het lot van de gastheren al te worden bezegeld, toen Michel van den Berg na een één-tweecombinatie met Felino Jardin vrij voor het Haagse doel kwam. Van den Berg schoof de bal naar de paal. In de 74e minuut kwam er een tegenreactie van ADO Den Haag. Na een ingooi van Daniël Rijaard nam Nick Brouwer (in de 65e minuut in het veld gekomen voor Roel Stoffels) de bal ineens op de slof. De bal vloog net over het doel van de Rotterdammers. In de tachtigste minuut kreeg Sparta een strafschop toegewezen nadat Marvin van der Pluijm bij Richard Blonk over de knie was gegaan. De Rotterdamse aanvoerder Felino Jardin benutte de strafschop feilloos: 1-2.

Jong ADO Den Haag speelt komende maandag de laatste competitiewedstrijd. Dan gaat de ploeg van trainer Marco Gentile op bezoek bij NEC in Nijmegen.