Datum plaatsing: 05-11-1995 23:55:00

FC Den Haag - Dordrecht '90 1-3

'Powerplay' Dordrecht '90

De spelers van Dordrecht'90 kwamen Cees van den Bosch en Hans Eijkenbroek gistermiddag even een handje geven. Het tweetal op de bank kon opgelucht adem halen. Door FC Den Haag met 1-3 te verslaan, had de Dordtse eerste divisieclub het 'trainerloze tijdperk' zonder kleerscheuren doorstaan.
Op de bank was het tweetal de schrik even om het hart geslagen, toen de thuisclub al binnen vijf minuten de leiding had genomen uit een situatie, waarop tijdens de voorbereiding nog zo was gehamerd. Desondanks sloeg de vrije trap van Heesen als een granaat achter doelman Benny Gall in het doel.

Vervolgens ontwikkelde de wedstrijd zich volledig in het voordeel van de Dordtenaren, die niet mochten mopperen, dat scheidsrechter Schaap zich volledig hield aan de richtlijnen, die het arbiterskorps voor dit seizoen hebben uitgezet.
Daardoor kon debutant Richard Tettero al na zes minuten naar de kleedkamer vetrekken, toen hij de doorgebroken Glenn Summerville van achteren neerhaalde. Schaap kende geen partdoen en trok de rode kaart, net zo absoluut als hij nog geen zes minuten later de bal op de strafschopstip deponeerde, nadat Hennie de Romijn, door Winston Faerber binnen de lijnen van het zestienmetergebied ten val werd gebracht.
André Wasiman liet zich het buitenkansje vanaf elf meter niet ontnemen en bracht Dordrecht'90 acht minuten na de Haagse openingstreffer op gelijke hoogte.
Vanaf dat moment speelde Dordrecht'90 een gewonnen wedstrijd. Het enige verwijt dat de ploeg gemaakt kon worden, dat de overwinning pas na de rust gestalte kreeg.
"We hebben voor de rust handenvol mogelijkheden gehad om op voorsprong te komen", kon ook trainer Cees van den Bosch concluderen. "Maar verder hebben we de overtalsituatie toch goed uitgebuit. Het is immers niet altijd een voordeel om met een man meer te spelen."
Van den Bosch gaf toe, dat hij het even niet naar zijn zin had, toen Heesen de bal vanuit een vrije trap in de touwen kon jagen. "Zeker niet omdat we het in de voorbereiding zo nadrukkelijk over de vrije trappen hebben gehad. We hebben zelfs de situatie op het bord uitgetekend en als er dan na vier minuten op exact dezelfde manier wordt gescoord, is dat even slikken ja."

Uiteraard was er bij FC Den Haag na afloop veel te doen over de beslissingen van arbiter Schaap, maar uiteraard kon Van den Bosch daar niet mee zitten. "Schaap stond in zijn recht. De overtreding was een rode kaart waard en ook de strafschop was een terechte beslissing. De ene keer zit het je echter tegen, de andere keer mee."
Van den Bosch herinnerde zich tevens dat Dordrecht'90 reeds in de eerste minuut Den Haag reeds op achterstand had kunnen zetten. Melvin Plet stond bij een vrije trap van Hennie de Romijn goed bij de tweede paal geposteerd, maar zag zijn inzet rakelings voorlangs gaan.
Het was de ouverture van een heerlijk kwartiertje, waarin de ontwikkelingen op het veld toeschouwers van beide kanten ademloos deden toekijken. Nadat de kruitdampen bij 1-1 in de twaalfde minuut waren opgetrokken, bleek dus Dordrecht'90 het beste 'geboerd' te hebben.
Terwijl de aanhang van Den Haag treiterig richting arbiter Schap 'Dickie Jol, Dickie Jol' zong, kon Dordrecht'90 rustig gaan bouwen aan het 'powerplay' op de helft van de thuisclub.
Het deed dat weloverwogen. Rustig werd de bal rond gespeeld op zoek naar de vrije man. Vaak bleek dat Glenn Summerville, maar 'het duveltje uit het doosje' was deze wedstrijd enerzijds niet gelukkig in de afwerking, terwijl aan de andere kant doelman René Stam met een aantal knappe reddingen FC Den Haag voor de kantwisseling voor en achterstand behoedde.
Summerville, hij was tien minuten voor rust geblesseerd geraakt, keerde na de hervatting niet terug. Hij werd vervangen door Peter Heijstek, die zich meteen 'onsterfelijk' had kunnen maken, door pal na de hervatting de 1-2 binnen de touwen te knallen. De ex-DFC'er kreeg binnen de minuut twee uitgelezen mogelijkheden. Eerst had Heijstek pech dat de bal via de binnenkant van de paal terug het veld in huppelde en vervolgens vond hij weliswaar wel het net, maar was dit het zijnet dat opbolde.

Duidelijk werd wel dat het Dordrecht'90 ernst was. FC Den Haag werd volledig op eigen helft gepind en met Cor Lems weer als regisseur werd het Haagse bolwerk aan het wankelen gebracht. Desondanks duurde het tot de 65e minuut voordat Mischa Rook voor Dordrecht'90 de ban brak.
Daarvoor had FC Den Haag over links een aantal plaagstootjes kunnen uitdelen, omdat de Dordtenaren weigerden het karwei af te maken. Daarbij had John de Jong nog snoeihard uitgehaald, waarop Benny Gall met een uitstekende reflex bewees hij bij de les te zijn.
Nadat Cor Lems Mischa Rook uit een vrije trap de mogelijkheid had gegeven voor de 1-2 te tekenen was het over en sluiten. FC Den Haag, dat hard had gewerkt om te trachten de 1-1 te handhaven, had al zijn krachten verspeeld en door Richard Plug voor Melvin Plet in het veld te brengen, trachtte het duo Van den Bosch/Eijkenbroek FC Den Haag de genadeklap toe te brengen. Dat lukte Ronald Hoop, die acht minuten voor tijd al zijn venijn in het schot gooide, welk doelman Stam de derde gang naar het net deed gaan.

Opstelling FC Den Haag: René Stam; Oscar Laguna, Burgos (Gerald Sandel), Marco Meijer, Dik Heesen, Wilbert Goossens; Richard Tettero, John de Jong, Winston Faerber; Arie van de Padt (Reggie Martina), Gavin Price, Maurice Steyn (Barry de Vreede).

Dordrecht'90: Benny Gall; Reinier Robbemond, John Baven, Joop Lankhaar, Hennie de Romijn; Cor Lems, André Wasiman, Melvin Plet (Richard Plug), Mischa Rook; Glenn Summerville (Peter Heijstek), Ronald Hoop.

Bijzonderheden: Bij FC Den Haag ontbrak Edwin Grunholz. Hij was door trainer Theo Verlangen disciplinair buiten de ploeg gehouden. In de ogen van de trainer had hij de laatste twee weken te weinig activiteit voor FC Den Haag getoond.