Datum plaatsing: 23-10-1997 23:50:00

ADO Den Haag - Dordrecht'90: 3-0

DE GEBETEN HOND
Robert Verbeek staat bekend als een trainer, die niet snel zjin spelers afvalt. Desondanks was zijn kritiek op Glenn Summerville gisteravond ongezout.
En niet zonder reden. De Dordtse verdediger liet zich voor de tweede keer binnen zeer korte tijd tot twee gele kaarten, dus rood, in een wedstrijd verleiden en zowel in Haarlem, 5-1 als nu in Den Haag, 3-0, vormde die kaart de inleiding tot de nederlaag van Dordrecht'90.
"Dit kost ons gewoon zes punten", rekende Verbeek voor. "Met zijn onprofessioneel gedrag beschadigt hij niet alleen zichzelf, maar het hele team. Iedereen kan zich nog goed herinneren hoe de 5-1 nederlaag bij Haarlem heeft nagedreund. Hij blijkt daar niets van te hebben geleerd. Dit had gewoon niet mogen gebeuren", vond Verbeek, die zijn ploeg in de eerste 45 minuten nog een fantastische wedstrijd op de mat had zien leggen. "Die helft had alles wat voetbal te bieden heeft: kansen over en weer, strijd, bij vlagen goed voetbal. Dat verwachtten wij in de tweede helft door te zetten en onze kansjes op de overwinning te proberen te pakken. Na tien minuten in die helft was het echter over en sluiten, doordat Summerville opnieuw in de fout gaat. Voordat wij de organisatie vervolgens op poten hadden was het 1-0 en was de wedstrijd vervolgens met 3-0 snel gelopen."
Glenn Summerville zal zich de komende tijd dus danig mogen beraden over zijn positie. Zijn optreden in Den Haag was al vanaf de eerste minuut omstreden, toen Ali Boussaboun hem op een uiterst simpele manier de loef afstak. De paal redde Dordrecht'90 vervolgens voor een bijzonder snelle achterstand na de inzet van John de Jong.
De Dordtse ploeg had enige tijd nodig om van de schrik te bekomen, mede omdat de veelvuldig wisselende vleugelspelers Boussaboun en Iliohan Summerville met kwikzilverachtige acties bleven bestoken, maar gaandeweg leek de kleine verdediger toch te herstellen.
Op snelheid kon hij gedurende de volgende 25 minuten veel goed maken, minuten waarin Dordrecht'90 zich kon ontpoppen tot de evenknie van ADO Den Haag.
Door uitstekend voorbereidend werk van Cor Lems, die Dik Heesen ver op eigen helft pinde, kon Dordrecht'90 via Plug, Hoogendorp en Derksen - hij was tot driemaal toe met zijn hoofd dicht bij de openingstreffer, uitstekende mogelijkheden afdwingen.
Omdat ook ADO Den Haag vol op de aanval bleef spelen, ontpopte zich een wedstrijd, die het predikaat topper, beide ploegen hebben kansen in de strijd om de tweede periodetitel, geenszins misstond.
Vandaar dat het zo jammer was, dat Dordrecht'90 na de rust zo snel met tien man kwam te staan tegen een ADO Den Haag, dat de afgelopen weken al eerder met dit bijltje had mogen hakken.
Zijn eerste gele kaart liep Glenn Summerville vlak voor rust op, toen hij Stein al dan niet binnen de lijnen van het zestienmetetrgebied ten val bracht. Arbiter Van Meerkerk deponeerde de balk echter resoluut op de strafschopstip en voorzag Summerville tevens van een gele kaart.
Tot opluchting van Summerville was Peter van der Kwaak nog zijn reddende engel. De Dordtse goalie stopte de door Heesen ingezette bal bekwaam, waarbij de Hagenaar in de rebound oerhard en huizenhoog over knalde.
Zo kon Dordrecht'90 met een ongeschonden blazoen aan de tweede helft beginnen, een helft waarin ADO Den Haag wederom met een furieus offensief uit de startblokken schoot. Eric van der Merwe moest op de doellijn al een keer assistentie verlenen, op een inzet van John Langeveld, alvorens de Dordtenaren met tien man verder moesten, omdat Summerville de langs hem heen glippende Ekrem Kahya bij zijn shirtje greep en daarvoor door arbiter van Meerkerk voor de tweede keer met geel werd gestraft. Tot overmaat van ramp kreeg Den Haag uit de daaruit voortkomende vrije trap onterecht een hoekschop te nemen en kon Langeveld, terwijl veel protesterende Dordtse spelers nog niet in positie waren, de 1-0 achter Peter van der Kwaak kon koppen.
Het was het begin van het einde van Dordrecht'90, dat ADO Den Haag vervolgens constant over zich heen zag komen. Dennis Iliohan en John de Jong voerden nadien de Haagse voorsprong naar 3-0 op, alvorens de thuisclub het wel welletjes vond.
Lichtpuntjes voor Dordrecht'90 is dat de tweede periodetitel nog geenszins is vergeven. "Er zijn nog voldoende wedstrijden in deze periode te spelen, dus wie weet. We leven echter van wedstrijd naar wedstrijd en zullen nu eerst de schorsing van Summerville weer moeten zien op te vangen. Hopelijk dat Hennie de Romijn volgende week hersteld is, anders zullen we wederom een beroep moeten doen op Eric van der Merwe, hoe jammer ik dat ook voor deze speler vindt, dat ik hem weer op een andere positie moet gaan gebruiken."
Opstelling ADO Den Haag: Beukenkamp; Faerber, Texeira, Heesen, De Vreede; Meijer (Kahya), Langeveld, (Van der Roer), Steijn; Iliohan, De Jong (Groenteman), Boussaboun.
Dordrecht'90: Van der Kwaak; Summerville, Myssing, Lankhaar, Van der Merwe; Plug, Lems (Reemnet), Rook; Sandvliet (Xantopoulos), Derksen, Hoogendorp.
Bijzonderheden: Cor Lems, die het menig maal met een speler van ADO Den Haag aan de stok had, kreeg van het Haagse publiek een staande ovatie bij zijn wissel voor Ivo Reemnet in de tweede helft.