volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 ADO 0 0 0 0 0
2 AJA 0 0 0 0 0
3 AZA 0 0 0 0 0
4 EMM 0 0 0 0 0
5 FEY 0 0 0 0 0
6 FOR 0 0 0 0 0
7 GRO 0 0 0 0 0
8 HEE 0 0 0 0 0
9 HER 0 0 0 0 0
10 PEC 0 0 0 0 0
11 PSV 0 0 0 0 0
12 RKC 0 0 0 0 0
13 SPA 0 0 0 0 0
14 TWE 0 0 0 0 0
15 UTR 0 0 0 0 0
16 VIT 0 0 0 0 0
17 VVV 0 0 0 0 0
18 WIL 0 0 0 0 0
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 27-09-2007 10:15:00

Piet van der Pol:'Er gebeurde altijd wel wat'Door DENNIS JANSEN

BEVERWIJK - Zondag staan Stormvogels/Telstar en ADO Den Haag tegenover elkaar, de twee oude clubs van Piet van der Pol. De Beverwijker was als algemeen directeur bijna een jaar in dienst van ADO, maar was ineens van het toneel verdwenen. Nu kijkt hij terug. „Vorig jaar stond er een selectie, waarvan niemand had gedacht dat die maar zeventien punten zou halen.”
afbeelding vergroten
Piet van der Pol na afloop van het gestaakte duel met Vitesse. FOTO UNITED PHOTOS

 Wie denkt dat Piet van der Pol thuis zit te kniezen over zijn mislukte avontuur bij ADO Den Haag, heeft het mis. „Ik heb de laatste drie weken zo’n twintig wedstrijden gezien. Ik heb weer rustig van het voetbal kunnen genieten. Dat was alweer een tijd geleden.”

Hoe gaat het?

Piet van der Pol: „Goed.”

ADO Den Haag meldde ons dat u ziek was.

„Nou, ik was niet ziek, hoor. Dat is verkeerd naar buiten toe gecommuniceerd. Ik had aangegeven een paar dagen weg te blijven bij de club. Misschien had ik vakantiedagen moeten opnemen. Mijn vakantie was er de afgelopen zomer sowieso bij ingeschoten.”

Een paar dagen nadat u volgens ADO ziek was, kwam het persbericht dat ADO Den Haag en u in goed overleg uit elkaar zouden gaan. Wie heeft het initiatief genomen tot de breuk?

„Ik. Ik heb ontslag genomen.”

Zag u de bui misschien al hangen? De geruchten zongen steeds nadrukkelijker rond dat de club juist van u af wilde.

„Ik heb nooit signalen of berichten gekregen dat de club van mij af wilde. Niemand heeft iets tegen me gezegd, ik heb zelfs die indruk niet gehad. Ik had bovendien een contract voor onbepaalde tijd. Pas een dag voordat ik ontslag nam, heb ik die beslissing genomen.”

Waarom hebt u ontslag genomen?

„Ik had niet de indruk dat ik voor elkaar zou kunnen krijgen wat ik bij ADO Den Haag voor ogen had. Ik kwam niet verder. Dat is een vervelende constatering. Je kunt dan nog wel drie maanden doorgaan, maar dat heeft geen zin meer. Dan moet je op een gegeven moment stoppen.”

Het had niets te maken met het feit dat u er, op z’n zachtst gezegd, verbaal nogal van langs kreeg van de supporters?

„Nee. Je weet dat je de Kop van Jut bent als het niet goed gaat of als er beslissingen genomen moeten worden. Dat calculeer je in als je aan deze klus begint. Ik heb nadat ik ontslag had genomen, heel veel reacties gehad, óók van supporters.”

Maar hebben die scheldkanonnades u pijn gedaan?

„Nee. Als je bij een club als ADO Den Haag begint met zo’n baan, weet je dat iets over je heen kunt krijgen.”

Waarom mislukte uw missie?

„Ik heb daar wel mijn ideeën over, maar die breng ik niet naar buiten. De tegenvallende prestaties spelen wel een rol, maar zijn onderdeel van mijn beslissing. Het is geen excuus, maar feit is wel dat het voortdurend onrustig was. Bij ADO Den Haag gebeurde in één jaar wat er bij andere clubs nog niet in vijftig jaar voor zal komen. Er was elke week wel iets idioots. Dat slokte zoveel energie op en kwam de prestaties natuurlijk niet ten goede. En alles kwam naar buiten. Ook als ik iets in mezelf zei, stond het de volgende dag in de krant.”

ADO Den Haag degradeerde vorig seizoen na een jaar vol incidenten. Waar is het misgegaan?

„Er stond een selectie, waarvan niemand ooit had gedacht dat die maar zeventien punten zou halen. Niemand! Spelers van ADO voetballen nu bij Vitesse, FC Twente, Ajax en Feyenoord. Dan kun je onmogelijk zeggen dat er onvoldoende kwaliteit is.”

Kunt u uzelf iets verwijten?

„Nee. Achteraf is het altijd gemakkelijk praten, maar gedurende het seizoen is er niets geweest dat ik nu zeg: dat had ik anders moeten doen. Dan praat je over het moment van handelen en je beschikbare informatie.”

Bent u opgelucht? Boos? Teleurgesteld misschien?

„Geen van alle. De gedachte dat het met de entree in het nieuwe stadion wel rustiger zou worden, heeft me lang op de been gehouden. Als dat niet gebeurt, ga je nadenken en neem je een beslissing.”

Wat vindt u van de kritiek dat niet u als algemeen directeur maar op de achtergrond Rob Jansen en John van Ringelenstein aan de touwtjes trokken, dan wel trekken?

„Ach, voetbal is altijd een samenspel, dus we hadden regelmatig contact en ik ondervond daar absoluut geen hinder van. Maar de directie bij ADO Den Haag is verantwoordelijk voor de eindbeslissing en voert het beleid uit. De raad van commissarissen houdt toezicht. Ik ben wel van mening dat er geen één club is, waar één van de twee alles bepaalt. Het is wel zo dat er ontzettend veel mensen rondlopen die allemaal een mening en ideeën hebben. Als de prestaties dan achterblijven op de verwachtingen dan maakt dat gegeven het er niet gemakkelijker op.”

Heeft ADO Den Haag met John Arzbach voor uw opvolging de juiste keuze gemaakt?

„Dat moet de toekomst uitwijzen. Een groot voordeel is natuurlijk wel dat hij de club kent.”

Heeft u ooit iets gemerkt dat één of meerdere spelers op eigen wedstrijden zouden hebben gewed?

„Nooit. Ik moet zeggen: bij voorgaande clubs slingerde nog wel eens een totoformuliertje rond, maar zelfs dat heb ik bij ADO nog nooit gezien. Ik vind het ook een sterk verhaal.”

Wilt u in de voetballerij blijven?

„Jazeker. Ik kan het voetbal niet loslaten.”

Gaat u zondag kijken bij Stormvogels/Telstar-ADO Den Haag

„Dat weet ik nog niet.”

Zien we u dit seizoen überhaupt nog bij ADO Den Haag?

„Dat zeker, want de club gaat me na aan het hart.”