support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 WII 31 20 6 5 66
2 RJC 31 17 10 4 61
3 GRO 30 17 6 7 57
4 ADO 31 15 10 6 55
5 DOR 31 14 12 5 54
6 GRA 31 16 4 11 52
7 NAC 31 14 7 10 49
8 JAZ 31 13 7 11 46
9 EMM 30 12 6 12 42
10 CAM 31 12 6 13 42
11 VVV 31 11 9 11 42
12 HEL 31 11 8 12 41
13 MVV 31 11 7 13 40
14 EIN 31 8 14 9 38
15 JAJ 31 9 9 13 36
16 TOP 31 9 2 20 29
17 JPS 31 7 7 17 28
18 TEL 31 7 6 18 27
19 DBO 31 5 8 18 23
20 JUT 31 5 8 18 23
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
sportsignaal.nl

Datum plaatsing: 04-09-2007 11:50:00

'Je merkte dat de ambitie van vd Pol afnam'



Ruurd de Boer: 'Je kunt niet lang zonder algemeen-directeur'
'Media-aandacht hoort bij de club'


ADO Den Haag zit weer niet in een rustig vaarwater. Niet alleen op het veld verloopt alles niet naar wens, ook organisatorisch is er het een en ander gaande. Afgelopen vrijdag bracht de club het vertrek van directeur Van der Pol naar buiten.

door Rob Blankenstein

Al lange tijd gaan de signalen, dat straks de leden van de Raad van Commissarissen vertrekken (incluis voorzitter Ruurd de Boer). Eerder verlieten de toenmalige algemeen-directeur Robert Langenbach, commercieel-directeur Andre Brandt en Maurice Westerwoudt de club. Nu weer het vertrek per 1 oktober van Piet van der Pol, nog geen jaar in dienst van de Haagse club.

Dan komen daar ook nog eens de tegenvallende prestaties op het veld bij. Kortom weer hectische tijden. Een gesprek, kort na de wedstrijd zondag tegen Haarlem, met Ruurd de Boer, voorzitter van de Raad van Commissarissen.

Zo'n nederlaag tegen Haarlem komt niet goed uit, helpt zeker niet mee aan een goede gemoedstoestand!

'Wat niet mee helpt is inderdaad dat je vandaag verliest. Ik wil niet zeggen, dat ik hier naar toe ging met de gedachte dat wij wel even het varkentje zouden wassen, want dat is met geen enkele wedstrijd meer zo, maar ik had wel de indruk dat wij na de wedstrijd van maandag tegen Cambuur er weer stonden en dan is er een soort van onzekerheid in het team waar ik dan onrustig van wordt.'

Het vertrek van Piet van der Pol als algemeen- directeur. Was dat onvermijdbaar?

'Dat weet ik niet. Wat je merkt was, dat Piet z’n ambitie afnam nadat hij nogal zware dingen voor zijn kiezen kreeg en dus heel veel klussen moest opknappen, die typisch Haags zijn en waarvan ik ook denk, dat hij zich daar wel van tevoren op had ingesteld, maar toch nu tot de conclusie kwam, dat het meer was om die zaken te continueren.

Ik denk dat het vooral zoiets was, want hij heeft natuurlijk een degradatie meegemaakt, twee keer een team dat van het veld moet, enorme discussies met supporters, waarvan sommigen gewoon niets eens willen luisteren en ook helemaal niet begrijpen, dat het ons met z’n allen als club niet alleen geld kost. Voor Piet was dat moeilijk en dan komt er een vraag bij je op van 'wil ik ermee doorgaan of ik zie dit verder niet zitten en mag ik asjeblieft iets ander gaan doen?

We hebben er met hem overgepraat en meerdere mensen hebben met hem gepraat en uiteindelijk kom je dan tot de conclusie - als je er zelf van vindt, dat je het uithoudingsvermogen of het draagvlak niet genoeg hebt bij mensen die jou steunen - dan moet je daar de consequenties uit trekken en dat is wat er in feite is gebeurd'.


Had Piet van der Pol ook moeite als spreekbuis te fungeren naar onder meer de supporters toe - bijvoorbeeld het verhaal van moeten zitten en niet mogen staan - en als een soort slechte boodschapper dienst te doen?

'Dat weet ik niet, dat zou je hem zelf moeten vragen, maar laat ik een ander voorbeeld nemen. Ik hoor nu van mensen, die op die tribune hebben gezeten, bedreigd werden omdat ze niet solidair waren met degenen die bleven staan . Dat zijn aspecten, dat moet niet meer kunnen bij ons. Iedereen moet bij ons de wedstrijd meemaken, zoals hij dat fijn vindt en dat betekent dat je geen druk van buiten moet hebben om je op een bepaalde manier te gedragen op de tribunes.

Dus dat is een aspect, dat wij als bestuur gewoon zullen handhaven. Dat je tegelijkertijd zegt van jongens begrijpen jullie nou, dat je eerst eens moet luisteren naar wat wij willen en mee wil doen aan wat wij met z’n allen voor ogen hebben: een club waar je je thuis kan voelen. En dat is in feite de boodschap die we willen overbrengen en op de een of andere manier was dat voor Piet ook wel moeilijk.'

Dan de vacature die nu is ontstaan. In het geruchtencircuit doen allerlei namen de ronde, onder meer die van de oud-algemeen directeur Robert Langenbach en ook van John Arzbach, de voorzitter van de businessclub. Wat is daar van waar?

'Ik heb ook allerlei namen gehoord, maar ik ga er gelukkig niet over. Het zijn de aandeelhouders, die bepalen waarbij de Raad van Commissarissen iemand kan voordragen. Die gaan er dus over en die zijn er mee bezig. Ik weet ook, dat ze er heel snel mee bezig zijn dus ik denk ook dat er spoedig iets bekend wordt.'

Is Robert Langenbach toch ook nog een optie of is dat uitgesloten?

'Ik denk dat dat uitgesloten is.'

Dan de Raad van Commissarissen, waar u voorzitter van bent. Het is geen geheim, dat men bezig is om de samenstelling te wijzigen en in te krimpen van negen naar vijf personen. Daarbij wordt de naam van het huidige lid Rob Hoevens genoemd als opvolger van u als voorzitter. Verder zou Piet de Zoete terugtreden en Woody Louwerens (oud-doelman van ADO en Holland Sport - red.) toetreden om de voetbalknowhow te garanderen. In hoeverre klopt deze informatie?

'Het is fantastisch, maar ik bevestig het niet. Wat ik bedoel te zeggen is, dat fantastisch is als iedereen weer meningen heeft en dat past ook bij deze club. Daar moet je ook blij mee zijn en het koesteren, dat de club zoveel interesse oproept omtrent het reilen en zeilen. Alleen ik ga er niet over, maar wel de aandeelhouders en wat voor namen er ook allemaal rondzingen, ik weet het niet.'

Even concreet, bent u per 1 oktober nog voorzitter van de Raad van Commissarissen?

'Ik denk, dat wij nu aan het kijken zijn wat de samenstelling van de RvC zou moeten zijn en wanneer dat precies zijn beslag krijgt weet ik niet.

'Maar het is toch geen geheim, dat het aantal leden van de Raad van Commissarissen ingekrompen gaat worden?

'Of het nu van negen naar vijf of naar vier gaat, wat ik al een tijd geleden heb gezegd in de pers, is, dat wij in een geheel nieuwe fase zitten . Je hebt nu een exploitatie van een nieuw stadion met allerlei mogelijkheden die daarbij horen en daar heb je een minder grote Raad van Commissarissen voor nodig. Voorheen hadden wij twee fases te runnen, een nieuwbouw dat een bijzonder zware klus was en daarnaast gewoon het uit het dal halen van de club. Daar heb je dan nogal wat aandachtsgebieden die hun eigen deskundigheid vragen en dat is nu minder nodig, dus je kunt met minder mensen toe.'

Wanneer keert de rust weer een beetje terug bij de club, want er gebeurt de laatste tijd nogal het een en ander, met name bij de directie. Wij doelen onder meer op het weggaan van de commercieel-directeur Andre Brandt nog niet zo lang geleden!

'Dat valt nogal mee hoor! Wat je tegenkomt is de enorme mogelijkheden op commercieel gebied in het nieuwe stadion en daar hoort een directeur bij, die dat volgt en tot zijn competentie neemt. Met de fase waar wij mee bezig waren, was Andre (Brandt - red.) wat minder gelukkig mee dan wij denken, dat nodig was.

Daar zoeken wij nu een ander voor of je verdeelt de werkzaamheden over de mensen die er zitten en de nieuwe algemeen-directeur, die binnenkort wordt geïnstalleerd. Want je kunt niet lang zonder directeur, dus ik denk dat het nogal meevalt met alle drukte. Nogmaals, je moet blij zijn, dat je zo in de aandacht staat, ik vind dat fantastisch, het hoort bij de club!'