support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 WII 31 20 6 5 66
2 RJC 31 17 10 4 61
3 GRO 30 17 6 7 57
4 ADO 31 15 10 6 55
5 DOR 31 14 12 5 54
6 GRA 31 16 4 11 52
7 NAC 31 14 7 10 49
8 JAZ 31 13 7 11 46
9 EMM 30 12 6 12 42
10 CAM 31 12 6 13 42
11 VVV 31 11 9 11 42
12 HEL 31 11 8 12 41
13 MVV 31 11 7 13 40
14 EIN 31 8 14 9 38
15 JAJ 31 9 9 13 36
16 TOP 31 9 2 20 29
17 JPS 31 7 7 17 28
18 TEL 31 7 6 18 27
19 DBO 31 5 8 18 23
20 JUT 31 5 8 18 23
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
voetbalprimeur.nl

Datum plaatsing: 06-07-2007 19:25:00

Hoogendorp brandt nog van ambitie




Voor Rick Hoogendorp kan het nieuwe seizoen niet snel genoeg beginnen. Hij is gebrand op een prijs in zijn carrière maar beseft dat die doelstelling een loodzware opgave is. De 32-jarige spits is komend seizoen het gezicht van ADO in de Jupiler League.

Door: Jelmer Geerds en Gino Ninaber

Na een zwaar half jaar in Duitsland, en een teleurstellend half jaar in Den Haag begint het seizoen voor Hoogendorp maandag noodgedwongen in de Jupiler League. Na twee weken uitrusten op het zonnige Gran Canaria met zijn vrouw en twee dochters, is hij met zijn hoofd alweer helemaal bij het voetbal. “Ik ben sinds enige tijd voor mezelf alweer begonnen met trainen. Wat kracht-en conditietraining, ik wil gewoon zo snel mogelijk topfit zien te worden, aangezien er een zwaar seizoen voor ons te wachten staat.” Op de vraag hoe de voorbereiding eruit komt te zien moet hij ons het antwoord schuldig blijven. “Ik heb geen enkel idee, elke trainer heeft zijn eigen aanpak. Het zal ongetwijfeld even zwaar worden maar daar moet je doorheen. Je kan zoveel mogelijk voor jezelf trainen, maar zodra je met de groep gaat trainen gaat het niveau omhoog en ga je toch kapot, maar daar is de voorbereiding nu eenmaal voor. De tijd van uitrusten is nu voorbij.”


Een vlucht naar een Eredivisionist is voor Hoogendorp absoluut niet aan de orde. “Natuurlijk is het niet makkelijk om straks in de Jupiler League te moeten beginnen. Maar wij hebben er vorig seizoen zelf voor gezorgd dat we eruit zijn geknikkerd. Laat duidelijk zijn dat mijn toekomst bij ADO Den Haag ligt. Ik kan er na mijn carrière wellicht als trainer aan de slag en dat is me veel waard.” De oud-spits van RKC Waalwijk is voorzichtig als het gaat om de hooggespannen verwachtingen voor het komende seizoen. “Ik hoop mijn steentje bij te kunnen dragen, en wie weet spelen we dan volgend seizoen wel weer op het hoogste niveau.”




In de loop van het gesprek wordt duidelijk dat we aan tafel zitten met een van de weinige profs die nog weet wat clubliefde inhoudt. “Ik heb officieel nog een contract bij Wolfsburg, maar ik hoop deze uit te dienen bij ADO. Daarna ben ik transfervrij, maar is de kans groot dat ik in Den Haag blijf.” Toch lijkt het een grote stap terug, van de middenmoot in de Bundesliga naar de Nederlandse Jupiler League. Heeft Hoogendorp de hoop op een topclub inmiddels al opgegeven? “Natuurlijk zijn er met ADO Den Haag afspraken gemaakt, mocht er een topclub komen die mij zou willen overnemen, dan zal de club een transfer niet blokkeren. Maar ik ga er vanuit dat ik mijn carrière gewoon hier zal afsluiten. Welke topclub zit er nu nog op een 32-jarige spits te wachten?”

Toch waakt Hoogendorp komend seizoen voor voorbarig euforisme: “Het is op dit moment absoluut geen zekerheid dat wij kampioen gaan worden, maar ik houd me vast aan de woorden van de algemeen directeur, die zei dat we zo snel mogelijk terug willen keren. Maar het zal niet zo gemakkelijk gaan als dat het gezegd wordt. Bovendien zullen daarvoor een aantal dingen binnen de club moeten veranderen”. Op de vraag of hij daar iets uit wil noemen twijfelt hij even, maar komt dan toch met een voorbeeld. “Ik vind bijvoorbeeld dat het eten een stuk professioneler kan. We aten afgelopen seizoen veelal lekker terwijl ik vind dat we meer naar de sportmaaltijden toe moeten, zoals pasta’s. Zowel voor de wedstrijd als na trainingen om sneller te herstellen, met koolhydraten en dat soort dingen”. De geroutineerde spits hoopt dat zijn advies ter harte wordt genomen. “Er is me verteld dat het met de nieuwe trainer zal worden besproken, al zijn ze het niet helemaal met me eens. Als een sportman thuis ook altijd goed eet dan maakt het niet zoveel uit, vonden ze. Maar ik vraag me af of jongens van 19 jaar, die misschien alleen wonen, thuis altijd goed eten”.



Hoogendorp gaat niettemin zonder ‘hardfeelings’ het nieuwe seizoen in. Dat lijkt opmerkelijk, maar is het niet. Duidelijk is dat hij het beste met ADO voor heeft. Het frustreert hem dat hij ook vorig seizoen niet voor de ommekeer heeft kunnen zorgen. “Natuurlijk heeft het me zeer gedaan om op deze manier terug te keren bij de club. Maar ADO is mijn club, ik heb er op zondagmiddag nog wel op de tribunes gestaan. Maar laten we positief het nieuwe seizoen in gaan, als we iedereen met de juiste instelling op de rit krijgen, dan zijn we ook al een heel eind.” Die zware klus dient gerealiseerd te worden zonder bijvoorbeeld Santi Kolk, Michael Mols, Eljero Elia en Ferrie Bodde. “Daarom hoop ik dat de club nog twee a drie spelers haalt, die de cultuur van de club kennen. Het doet me dan ook deugd dat RKC’er Virgilio Texeira is teruggehaald.” Ook John de Jong, die komend seizoen een contract probeert af te dwingen bij PSV, zou volgens Hoogendorp een goede oplossing zijn. “Ik zou altijd navraag doen bij John de Jong. Hij krijgt in de voorbereiding de kans om bij PSV een contract af te dwingen. Maak vast je interesse kenbaar, misschien dat het niet lukt, kan hij het op een lager niveau gaan proberen. Dat zijn jongens met hart voor de club, jongens die de club nodig heeft.”
Nog even terug naar de degradatie van pakweg drie maanden geleden. Valt trainer Lex Schoenmaker iets te verwijten zoals Eljero Elia, inmiddels FC Twente, in de Voetbal International beweerde? “Ik denk dat iedereen schuld heeft gehad aan de degradatie van ADO. De spelers, de technische staf en de medische staf. Iedereen die direct in verbinding stond met het eerste elftal heeft een hoop dingen fout gedaan, al hebben ze ook zeker positieve dingen gedaan voor de club. Maar ik vind dat Elia geen recht van spreken heeft. Hij heeft zoveel kwaliteiten, maar laat het er eerst eens op het veld uitkomen voordat hij zijn mond opentrekt. Nadenken wat ik tegen hem gezegd heb, en er iets mee doen. Dan denk ik dat zijn talent er echt wel uitkomt.” En heeft een type Santi Kolk, die een sterk seizoen kende, wel recht van spreken? “Voorlopig heeft Santi er twaalf gemaakt plus zo’n zeven assists gegeven. Hij mag dan volgens velen niet altijd een makkelijke jongen zijn maar hij heeft wel gepresteerd en dan heb je naar mijn mening recht van spreken.”



Hoogendorp kent tot dusver een prachtige carrière, al was het in Duitsland niet altijd rozengeur en maneschijn. “Ik zou gewoon verhuurd worden door Wolfsburg, en er was belangstelling van een heleboel clubs. De Tweede Bundesliga, Oostenrijk en ja, ook RKC heeft navraag gedaan. Toch was voor mij al snel duidelijk dat ik naar ADO Den Haag wilde. Als het om een verkoop ging zeg je sneller ja tegen grote avonturen als Oostenrijk, maar voor een half jaartje zie ik dat gewoon niet zitten. Nu woon ik lekker in mijn eigen huis, hier in Den Haag, en heb mijn vrouw en kinderen om me heen. Ik hoef hier niet meer zo nodig weg.”

Je zou bijna vergeten dat de 32-jarige Hoogendorp ook nog in de Primera Division heeft gespeeld. Hij vertelt zelf veel over zijn carriere maar noemt opvallend genoeg niet Celta de Vigo. “Dat is dan nog niet aan bod gekomen. Maar laat duidelijk zijn, daar hebben we een fantastische tijd gehad, al hadden we toen nog geen kinderen. Maar het leven daar was geweldig. Spanje was top, maar ook Duitsland was fantastisch, maar daar is het leven anders, je hebt toch met twee kinderen te maken. Natuurlijk vond ik het jammer dat Celta de optie tot koop niet lichtte, zo eerlijk moet je zijn, ik viel vaak in maar heb kennelijk niet kunnen overtuigen.” Vond je zelf wel dat je het niveau aankon? “Ach, je moet heel reeel zijn, ik kwam in een team met twaalf internationals, denk daarbij aan Makelele, Juan Fran, Mostovoi en Carpin ik denk dat ik me met dat niveau niet mag vergelijken. Maar het is natuurlijk wel grandioos dat je met die jongens mag trainen. En ik merkte wel dat ik naarmate ik langer in Spanje zat, het voetballend ook steeds beter ging. Ik ben gegroeid in Spanje.”



In Rick Hoogendorp schuilt een trainer, dat merk je aan alles. Hij kijkt er dan ook naar uit om na zijn carriere aan de slag te gaan als trainer. “Maar niet zozeer als hoofdtrainer. Assistent-trainer of spitsentrainer is in eerste instantie meer voor mij weggelegd. Ik sta dan dichterbij de spelers en daar geniet ik van.” Hij pikt dan ook een hoop op van de trainers waar hij in zijn loopbaan mee heeft gewerkt. “Van Lex Schoenmaker, Robert Verbeek, Jan Reker, Martin Jol, Erwin Koeman en Klaus Augentahler heb ik enorm veel geleerd. Dus ik heb wel trainers gehad waarvan ik denk, dat is mooie oefenstof en dat soort trainingen passen bij mij. En natuurlijk heeft elke trainer plus-en minpunten, en ik heb voor mezelf ook wel een beeld van dat wil ik wel en dat zeker niet, maar het belangrijkste is gewoon dat ik eerst oefenmeester 1 haal en dan worden er misschien wel weer andere dingen van je verwacht.”

De naam Martin Jol is gevallen, is hij ook de beste trainer die hij in zijn carriere heeft gehad? “Ja, Martin is gewoon een toptrainer, maar ik heb ook zeker van Robert Verbeek, Lex Schoenmaker en Erwin Koeman een hoop geleerd. Maar het valt of staat gewoon hoe de groep met situaties omgaat. Er moet chemie zijn tussen de trainer en de spelers, anders is er geen mogelijkheid tot presteren.” Maar het contact tussen Rick Hoogendorp en Martin Jol zal altijd blijven. “Al heb ik de laatste tijd even wat minder contact met hem gehad. Ik heb een drukke periode gehad, maar afgelopen zomer hebben we nog een aantal keer met elkaar gebeld. Maar het contact zal nooit verwateren tussen ons. En laten we eerlijk zijn, natuurlijk had ik gehoopt dat Martin Jol me mee zou nemen naar Tottenham Hotspur. We hebben toch zes jaar uitstekend samen gewerkt. Maar aan de andere kant moet ik ook realistisch zijn, dat was waarschijnlijk te hoog gegrepen voor mij.”