ADO Den Haag

Datum plaatsing: 05-06-2007 11:50:00

Amateurs promoveren naar eerste klasse

De amateurs van ADO Den Haag spelen in het nieuwe voetbalseizoen in de eerste klasse. De formatie van de vertrekkende trainer Cor Lems (naar zaterdag-tweedeklasser RVVH) won zondagmiddag in Honselersdijk de finale van de nacompetitie van Nieuwerkerk met 4-2. Bij rust leidde ADO Den Haag al met 3-1.

ADO Den Haag won ten aanschouwe van naar schatting 1.500 toeschouwers voetbaltechnisch op zeer overtuigende wijze. Cijfermatig werd de overmacht uitermate bescheiden tot uitdrukking gebracht. Al na achttien minuten stonden de geelgroenen voor met 3-0. Daarna deden zich nog dotten van kansen voor om de marge voor de rust te verdubbelen. Echter, ADO Den Haag liet de lijnen vieren en daarvan trachtte Nieuwerkerk gretig gebruik te maken. Het technische overwicht hield ADO Den Haag op de been.

In de derde minuut opende Lorenzo Scheffer de score. Hij kwam vrij voor doelman Lex van Haeften dankzij een dubbele één-tweecombinatie in een toch zeer kleine ruimte tussen Jaap Jong en Raymond Baten. Mitchell Poot verscheen in de zevende minuut voor doelman Van Haeften. De Nieuwerkerker weerde het schot van Poot knap af. In de tiende minuut moest hij zich gewonnen geven na een passeeractie van Raymond Baten, die goed getimed reageerde op een verre pass en daardoor vrij voor Van Haeften kwam te staan en kon scoren: 2-0. Nadat Mimoun El Kadi een kans had gemist was het Frank van der Zwan die op aangeven van Mimoun El Kadi voor 3-0 zorgde.

Voor ADO Den Haag leek de koek nog niet op. Jeffrey Schenk kreeg tweemaal achtereen de kans om te scoren maar stuitte beide malen op heftig en knap weerwerk van doelman Lex van Haeften. Daarna was het nog Frank van der Zwan die de bal vrij voor doel over de lat tikte. Het was allemaal het gevolg van subliem combinatievoetbal met perfect getimed uit de dekking van Nieuwerkerk sprinten en het versturen van goede eindpasses. Alleen, toen de concentratie minder werd kreeg Nieuwerkerk mogelijkheden het spel te verplaatsen. Het leverde deze ploeg in de 39e minuut een doelpunt van Marijn Verhoef op.

Na de rust speelde Nieuwerkerk nadrukkelijker op de aanval dan het voor de rust de gelegenheid had gekregen. ADO Den Haag stelde er met tussenpozen goede aanvallen tegenover, waarbij zich in de voorbereidende fase vooral Jaap Jong met zijn rushes over rechts onderscheidde. Dat ADO Den Haag daaruit geen rendement haalde kwam doordat in het achterland vaak niemand stond en een tijdlang ‘afvallende’ ballen niet werden bemachtigd. Toen Jaap Jong zijn acties ging doorvoeren tot aan de achterlijn presenteerde hij kansen waarbij de bal slechts voor het inschieten was. In die situaties permitteerde ADO Den Haag zich te veel Spielerei om Nieuwerkerk te genadestoot toe te dienen. Bovendien verweerde doelman Lex van Haeften zich opnieuw een aantal keren heldhaftig.

Zo kon het toch gebeuren, dat de voorsprong in gevaar dreigde te komen. Nieuwerkerk kwam in de 83e minuut immers via een doelpunt van Dennis Bakker op 3-2. Toen moest toch nog worden afgewacht wat de mentale waarde van deze treffer voor Nieuwerkerk zou zijn. Uiteindelijk was het in de 87e minuut Mimoun El Kadi die de wedstrijd definitief besliste: 4-2 en ADO Den Haag mocht zich eersteklasser noemen.

Foto's: Sportsignaal / Bert Tielemans