support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 WII 34 22 7 5 73
2 RJC 35 20 11 4 71
3 GRO 34 20 7 7 67
4 DOR 35 18 12 5 66
5 GRA 35 18 5 12 59
6 ADO 34 16 10 8 58
7 NAC 35 14 9 12 51
8 MVV 34 14 7 13 49
9 JAZ 34 14 7 13 49
10 EMM 35 14 6 15 48
11 HEL 35 13 8 14 47
12 CAM 34 13 6 15 45
13 VVV 34 12 9 13 45
14 JAJ 35 10 9 16 39
15 EIN 34 8 14 12 38
16 TEL 35 9 6 20 33
17 TOP 35 10 2 23 32
18 JPS 34 8 7 19 31
19 DBO 35 7 9 19 30
20 JUT 34 5 9 20 24
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
sportsignaal.nl

Datum plaatsing: 27-05-2007 22:05:00

Interview met Piet Van der Pol



Wij willen binnen een jaar terug naar de eredivisie”

Hij is nog geen seizoen aan het werk bij ADO Den Haag. Heeft in die maanden bijna alles al meegemaakt, dat een directeur bij een voetbalclub misschien over zijn hele loopbaan meemaakt. Piet van der Pol was niet te benijden. Maar hij gaat energiek verder.

door Rob Blankenstein

Piet van der Pol nam, nadat het seizoen net was begonnen, bij ADO Den Haag het stokje over van Robert Langenbach. De voetballerij was hem niet vreemd. Hij werkte reeds als algemeen-directeur bij Stormvogels/Telstar.

Had Van der Pol bij zijn aantreden ooit kunnen bevroeden, dat hij in mei 2007 leiding zou geven aan een club op eerste divisieniveau?

“Toen ik in dienst trad, was het enige waaraan ik dacht dat fout zou kunnen gaan, dat het toekomstperspectief van ADO Den Haag dit seizoen degradatie zou kunnen zijn. Maar ik ben iemand die altijd graag iets overziet en ‘worst- en bestcase scenario’s’ maakt, dus ik heb mij ook gerealiseerd, dat dat mogelijk zou zijn. Dat wij achttiende zouden worden, schatte ik niet heel hoog in. De kans dat wij inderdaad achttiende zouden worden was natuurlijk wel groter dan dat wij kampioen zouden worden, maar het heeft mij wel verbaasd, dat wij gedegradeerd zijn”.

Heb jij op de zondag, dat het thuis tegen Vitesse escaleerde, nooit gedacht ‘waar ben ik nu in terechtgekomen’?

“Ja, ik heb misschien wel eens gedacht, waar ben ik in terechtgekomen? Dat ADO Den Haag niet de gemakkelijkste club van Nederland is, dat wist ik ook en wat dat betreft zijn er positieve en negatieve zaken. Er zitten voor- en nadelen aan alles, maar ik ga gelukkig iedere morgen met plezier hier naar toe en ik ben ook iemand die nooit ergens spijt van heeft”.

Na het vertrek van Frans Adelaar is er besloten om met Lex Schoenmaker verder te gaan als eindverantwoordelijke. Is er nooit een moment geweest, dat jullie wilden ingrijpen om tussentijds een andere trainer aan te trekken?

“Nee, dat moment is er niet geweest. In die zin, wij hebben op het moment dat Adelaar vertrok aan Lex gevraagd om het tijdelijk waar te nemen. Wij zouden gaan kijken of wij iemand konden aantrekken, maar alleen dan als het een toegevoegde waarde zou betekenen ten opzichte van het andere alternatief. Lex was op zich geen slecht alternatief, maar als wij weet ik wat voor figuur binnen hadden kunnen halen, van wie iedereen zou zeggen ‘met die erbij is de kans op handhaving een stuk groter’, dan hadden wij dat serieus moeten overwegen. Maar die persoon was niet beschikbaar, dus moest Lex het seizoen afmaken”.

Je hebt in VI onder meer een keer gezegd, toen de resultaten maar slecht bleven, ik weet waar het aan ligt, maar dat houd ik liever voor mij. Kun je daar nu wel openheid in geven?

“Ik kan daar openheid in geven, maar dat doe ik niet. Ik bedoel, je signaleert dingen in een groepsproces en ik vind dat iets om intern te houden. Als je iets dichter op zo’n groep zit dan iemand, die via de TV samenvattingen bekijkt, dan zie je dingen, waarvan je denkt ‘dat gaat niet goed’. Bijvoorbeeld het feit, dat de linksbackpositie heel slecht bezet was”. 

In januari is Ricky Hoogendorp nog als ‘de verlosser’ binnengehaald, maar dat heeft niet goed uitgepakt voor dit seizoen. De concurrentie in de onderste regionen (zoals RKC, Willem II en Heracles) heeft tussentijds meerdere versterkingen binnengehaald. Heeft ADO Den Haag niet te veel op een paard gegokt?

“Rick is binnengehaald en werd door de buitenwacht ‘de verlosser’ genoemd. Als ik genoeg geld had gehad, dan had ik op tien paarden kunnen inzetten. Dat was niet het geval en wij hebben toen geconstateerd, wat wij als eerste nodig hadden. Dat heeft de technische staf gedaan en die heeft toen gezegd, als wij een speler kunnen aantrekken, dan moet het op die positie zijn en daarvoor is Rick Hoogendorp beschikbaar en de andere alternatieven zijn die en die. Op dat moment hebben wij besloten om Hoogendorp te halen en dat is een weloverwegen besluit geweest. Achteraf kun je zeggen, we hadden weet ik niet wie moeten halen, maar wij hebben nu eenmaal die keuze gemaakt”.

Waar is het dit seizoen misgegaan in jouw optiek?

“Misschien is het al voor de start van het seizoen misgegaan?”

Voel je je medeverantwoordelijk voor de degradatie?

“Je wint met z’n allen en je verliest met z’n allen. Dus in die zin absoluut, maar op het moment, dat je in het seizoen een trainer verliest en er iets ontstaat en het niet goed gaat dan is dat niet bevorderlijk voor de situatie. Je hebt bovendien geen budget om nog iets op spelersgebied te doen, dan moet je roeien met de riemen die je hebt. Ik wil mijn verantwoordelijkheid zeker niet ontlopen, maar ik denk dat er niet heel veel alternatieven waren”.

In hoeverre hebben het vermeende omkoopschandaal met Daniël Rijaard en het ‘tape schandaal’ omtrent Stefan Postma invloed gehad op de uiteindelijke degradatie?

“Ik denk absoluut niet”.

Wat is nu precies de rol van Rob Jansen als het gaat om invloed op de samenstelling van de selectie? Met name omdat hij in de huidige situatie nogal onder vuur ligt!

“Rob Jansen is adviseur en dat is zijn rol. Als wij een vraag hebben in de trant van het aantrekken van een versterking op een bepaalde positie, dan gaat de technische staf daar mee aan de slag en diezelfde vraag kun je ook aan Rob Jansen stellen. Rob krijgt van een heleboel dingen de schuld, wat mij betreft ten onrechte. Ik zit hier nu ongeveer zo’n zeveneneenhalve maand en hij is mij niet een keer komen vertellen, dat ik iets moet doen of dat ik iets moet laten. Als ik iets wil weten, dan kan ik hem bellen en een vraag stellen en dan krijg ik daar een antwoord op”.

Wat doen jullie met de kritiek c.q. het commentaar van oud-spelers?

“Op het moment, dat je als laatste bent geëindigd met 17 punten, dan lopen wij hier geen polonaise en kloppen wij ons niet op de borst dat wij het allemaal zo fantastisch hebben gedaan . Dat is duidelijk! Kritiek is in die zin terecht, dat dit seizoen niet heeft gebracht wat wij ervan hadden gehoopt en verwacht, dus krijg je kritiek en commentaar en dat is ook logisch. Van de andere kant, de beste stuurlui staan nog altijd aan wal en wat dat betreft doet het mij af en toe zeer, dat mensen over alles een mening hebben of altijd weten hoe het wel moet. Niemand heeft ergens verstand van behalve degene die het zegt, denk ik er nu zelf bij. Misschien bedoelt men dat niet, maar in het algemeen stoor ik mij daar wel eens aan, want kritiek uiten is heel gemakkelijk en zeggen wat er allemaal fout is, is ook heel gemakkelijk. In het voetbal hebben wij een heleboel mensen, die achteraf kunnen zeggen waarom een wedstrijd werd verloren”. 

Rene Pas, een van die oud-spelers, heeft in december een brief gestuurd, onder meer aan jou, naar aanleiding van het interview dat hij afgegeven had aan RTV-West. Daarop is nogal wat commentaar gekomen van de kant van ADO, maar hij zou nog steeds geen reactie hebben gekregen!

“Rene Pas heeft een brief gestuurd en daar heeft hij antwoord op gekregen en aansluitend heb ik een heleboel pogingen gedaan om met hem in contact te komen om een afspraak te maken, maar dat is niet gelukt. Op een gegeven moment heb ik die pogingen opgegeven, maar wellicht is het handig om het nog één keer te proberen om hem te pakken te krijgen”.

Ruurd de Boer, voorzitter van de Raad van Commissarissen, heeft al maanden geleden gezegd ‘degradatie naar de eerste divisie zou geen ramp zijn’. Was jij gelukkig met die uitspraak?

“Ik denk, dat die uitspraak een nuance behoeft. Een ramp is een Tsunami. En een mijnramp in Rusland is dat ook. Een sportieve ramp is degradatie en degradatie is ook het ergste wat ons dit seizoen kon overkomen”.

Kijkend naar de toekomst, jij hebt ervaring met het werken bij een BVO in de eerste divisie. Wat maakt die eerste divisie zoveel anders dan de eredivisie? In alle opzichten.

“In alle opzichten is werken in de eerste divisie werken in de marge. Werken met minimale middelen en het verschil wordt steeds groter met de eredivisie. Wat dat betreft komt het ons goed uit, dat wij op een aantal gebieden nog wel een eredivisieclub zijn. Daarom hebben wij onze ambitie om onmiddellijk weer te promoveren. Ik denk, dat wij ook kwalitatief gezien, de selectie ten opzichte van de concurrentie, er goed voor staan. Als je RKC nu ziet spartelen tegen eerstedivisieclubs, dan weet je dat dat geen garantie biedt”.

De begroting gaat omhoog. Die was voor dit seizoen 8,5 miljoen en wordt 10,8 miljoen. Klopt dat?

“Dat klopt inderdaad”.

Waar komt die 2,3 miljoen vandaan, want de inkomsten, onder meer aan TV-rechten, worden toch minder?

“De extra inkomsten zitten met name in de commercie: business-seats en business units”.

ADO Den Haag moet winst maken om aan de SSO - als enige aandeelhouder - 6,5 miljoen, die de SSO op haar beurt als lening verstrekt krijgt van het gemeentebestuur, terug te betalen. Gaat dat lukken en hoeveel jaar mag dat duren?

“Wij moeten winst maken en jaarlijks winst maken. Dat is de wens van onze aandeelhouder en normaal gesproken is dat afhankelijk van de duur van de lening, maar dit is niet iets voor de NV ADO Den Haag, maar voor de SSO (Stichting Stadion Ontwikkeling)”.

Ook John van Ringelenstein en Rob Jansen hebben nog zo’n 2 miljoen tegoed. Is dat inmiddels al terugbetaald?

“Ze waren ooit aandeelhouder en zijn dat nu niet meer. Dat is een zaak tussen aandeelhouders onderling en daar staat de club buiten”.

Is er binnen de begroting een bedrag gereserveerd voor het uitkeren van premies aan spelers en technische staf bij het veroveren van een periodetitel, bij promotie en wellicht het aantal te behalen competitiepunten?


“Binnen de begroting is rekening gehouden met het behalen van negentig punten en promotie en ik keer dat geld ook met heel veel liefde uit!”

Hoe staat het met de ‘vercommercialisering’ van de naam van het nieuwe stadion?

“Daar heb ik op dit moment weinig over te melden, maar ik ga er wel vanuit, dat het gaat lukken en dan heb je de keus tussen een korte en een lange termijn. Het is vooralsnog niet de bedoeling dat wij gaan voor een deal voor een, twee of drie jaar. Maar wij kiezen liever voor een langere termijn. De naamgeving van het nieuwe stadion is ook niet in onze begroting opgenomen, dus als het zou lukken, dan zou dat een meevaller zijn”.

In het nieuwe stadion zijn er vier segmenten van businessclubs. Het hoogste segment is de businessunit. Jullie gokken met name ook op de ‘Aegon’s, Nationale Nederlanden, Shell en dat soort bedrijven. Hoe staat het met de interesse van dat soort multinationals? Kun je daar iets over zeggen?

“De units zijn inderdaad het hoogste niveau. De Residentieclub is bedoeld voor de top van het Haaglandse zakenleven. Die staan op dit moment niet verschrikkelijk te trappelen om hun naam aan ADO Den Haag te verbinden, maar met de verkoop van plaatsen voor die Residentieclub gaat het in principe wel goed”.

Hoe proberen jullie dan toch om dat soort bedrijven over de streep te krijgen?

“Ik denk, dat er op dit moment maar een middel voor is en dat is laten zien dat er zich geen incidenten meer voor doen in het nieuwe stadion”.

Shirtsponsor DSW heeft nog een contract voor een jaar. In het contract staat, dat bij degradatie de sponsorbijdrage minder wordt. Dat betekent toch ook een financiële tegenvaller?

“Dat is geen financiële tegenvaller. Wij hebben afspraken met DSW voor het geval wij in de eredivisie spelen en voor het geval wij in de eerste divisie spelen. Als wij in de eredivisie zouden spelen, dan zou onze omzet - onze begroting zoals dat in sporttermen heet - hoger zijn”.

Een nieuw stadion met – mogen wij aannemen – ook nieuwe gedragsregels (waarden en normen) Hoe wordt dat handen en voeten gegeven? Want ook nu zie je af en toe mensen op de Zuidtribune waar je vraagtekens bij kunt zetten.

“Onlangs zijn die maatregelen door ons naar buiten gebracht en die zijn bekend. Kaarten voor de eretribune komen niet in de verkoop”.

Dan de selectie voor het komende seizoen. Wiljan Vloet wordt de nieuwe trainer. Hij zal z’n verlanglijstje neergelegd hebben voor de samenstelling van de selectie. Kunnen jullie daaraan tegemoet komen en op welke posities zoeken jullie met name versterking?

“Peter Hofstede en Wiljan Vloet zijn dagelijks in overleg over de samenstelling van de selectie. Daarbij hebben wij aangegeven in de publiciteit, dat wij ons voor versterking richten op de linksbackpositie, een linksbenige centrumverdediger en een spits. Uiteraard hebben wij daar ideeën over wie daarvoor in aanmerking komen, maar het zijn posities waar meerdere clubs versterking voor zoeken, Die zijn dus relatief moeilijk in te vullen en op dit moment zijn wij nog zoekende”.

Santi Kolk en Eljero Elia hebben aangegeven weg te willen bij ADO Den Haag, onder meer Vitesse, FC Twente en Ajax hebben interesse. Wat is daar op dit moment de status van?

“Ook daarvoor geldt, dat zodra er nieuws is, wij dat zullen melden”.

In het tweejarig contract van Wiljan Vloet staat de clausule, dat als hij niet gelijk promoveert het ‘einde verhaal’ voor hem is. Dat is nogal opmerkelijk!

“Ik reageer nooit op inhoudelijke zaken van de arbeidsovereenkomst, maar de bedoeling is dat wij promoveren volgend jaar en daaraan heeft de trainer zich gecommitteerd”

Maar als het onverhoopt niet lukt, dan betekent dat ‘het einde verhaal’ voor Vloet?

“Dat is dan een mogelijkheid, maar de bedoeling is, dat wij onmiddellijk promoveren en daaraan heeft iedereen zich gecommitteerd”.

Lex Schoenmaker heeft zwart op wit staan, dat hij tot zijn pensioen bij ADO Den Haag kan blijven werken. In welke functie is Lex komend seizoen werkzaam?

“Ik heb toevallig woensdag daar met Lex over gesproken en dat ga ik deze week nog een keer doen. Dat begint nu duidelijk vormen te krijgen en dan moet je denken aan een rol voor Lex waarin hij met zijn ervaring en zijn voetbalkennis Peter Hofstede zal ondersteunen. Het idee is verder om ondersteunend te zijn in scouting en zorgen dat de voetbalkennis van Lex binnen de club behouden blijft. Daar hechten wij veel waarde aan”.

Maandagavond volgt deel 2 van dit interview

© Sportsignaal Voetbal Magazine