support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 WII 35 22 8 5 74
2 RJC 35 20 11 4 71
3 GRO 35 21 7 7 70
4 DOR 35 18 12 5 66
5 ADO 35 16 11 8 59
6 GRA 35 18 5 12 59
7 JAZ 35 15 7 13 52
8 NAC 35 14 9 12 51
9 MVV 35 14 8 13 50
10 EMM 35 14 6 15 48
11 HEL 35 13 8 14 47
12 CAM 35 13 6 16 45
13 VVV 35 12 9 14 45
14 JAJ 35 10 9 16 39
15 EIN 35 8 15 12 39
16 JPS 35 9 7 19 34
17 TEL 35 9 6 20 33
18 TOP 35 10 2 23 32
19 DBO 35 7 9 19 30
20 JUT 35 5 9 21 24
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
ElfVoetbal.nl

Datum plaatsing: 21-05-2007 18:10:00

Wanbeleid en anarchie nekken ADO Den Haag



ADO Den Haag is verstrikt geraakt in zijn eigen opgezette wirwar van ondoorzichtige lijntjes en bestuurlijke platforms. Hoe moet dit verder? Er is amper voetbal knowhow in de organisatie en de financiële ruimte is zeer beperkt.
Tekst: Arnout Verzijl
 
Het is een publiek geheim dat John van Ringelenstein op de achtergrond als een straf regent waakt over de club, die door de jaren heen verworden is tot zijn persoonlijke groengele speeltje. Van Ringelenstein bepaalt de grens, maar kan niet meer de scherpte opbrengen waarmee hij de club halverwege de jaren negentig van de ondergang redde. In zijn columns in het Algemeen Dagblad geeft hij toe wel eens te twijfelen aan zijn liefde voor de club. Zoals bekend kun je op twijfels niet besturen. Individuen die zich naar buiten toe negatief uitlaten over de club, belt hij woedend en vermanend op. Zijn ‘Goed Nieuws Show’ moet doorgaan, koste wat kost.
 
Aad Kila, oud-speler van de club, gaf in het tv-programma De Bal is Rond zijn mening over ADO Den Haag. Hij vertelde onder meer dat het gevoerde beleid in zijn ogen niet goed is geweest. ,,Ik kan kwalijk zeggen dat het in het afgelopen jaar goed is gegaan, toch?’’ aldus Kila die na de uitzending werd verrast door de impact van zijn uitspraken. ,,Vanuit de club is er niet positief gereageerd. Ik heb gewoon mijn mening gegeven. Ik wil niemand beschadigen, heb respect voor iedereen. Maar ADO gaat me aan het hart, ik kom al 45 jaar bij de club. Als twee commissarissen dan tegen mij zeggen dat degradatie naar de Jupiler League helemaal niet slecht is, dat kan toch niet? Degradatie is rampzalig.” Kila heeft verder geen zin meer in de nasleep van zijn opmerkingen: ,,Ik sluit het af want ik hoop dat het snel weer beter gaat met de club. Maar ik blijf achter mijn mening staan en ik hoop dat ze er wat mee doen. Want er zit weinig voetbalverstand bij de club.’’  
 
ADO Den Haag is weer terug bij af en even ver afgegleden als toen Van Ringelenstein, halverwege de jaren negentig, begon. In de eerste divisie, met een negatief aura en weinig financiële armslag. Alleen het nieuwe stadion verdient een pluim. De vergelijking met Jorien van den Herik dringt zich op. De alleenheerser van Feyenoord faalde en werd door een woedende supportersschare weggejaagd uit de Kuip. Met een forse financiële vergoeding vertrok hij. Van Ringelenstein heeft zijn geld al binnen. Door hem gedane investeringen om ADO destijds te redden, werden omgezet in aandelen. Die zijn inmiddels verkocht aan de SSO, de Stichting Stadion Ontwikkeling, waarvan hij nota bene bestuurslid is. Samen met Rob Jansen mocht hij 2.2 miljoen euro verdelen.
 
Toen Van Ringelenstein c.s. vorig jaar zomer via een personeelsadvertentie in de krant op zoek ging naar een nieuwe algemeen directeur, kwam de reactie van Piet van der Pol als beste uit de bus. In september reageerde Van der Pol verheugd op zijn nieuwe baan: ,,Ik ben trots dat ik per medio oktober bij ADO Den Haag aan de slag ga. De door mijn voorganger (Robert Langenbach, red.) gelegde basis biedt de mogelijkheid de opmars van de club verder gestalte te geven.” Ruim een half jaar later is het een grote puinzooi bij de club.
 
De voormalig directeur van Stormvogels/Telstar voldoet aan alle kenmerken van de ideale stroman. Nu zijn eerste seizoen erop zit, zijn er geen aantoonbare resultaten van zijn werk te duiden. Het machtsvacuüm in het Zuiderpark neemt steeds groteskere vormen aan. Dat heeft een verlammende uitwerking op de club, waardoor er op het ‘moment suprême’ geen keiharde beslissingen zijn genomen.
Alle belangrijke beslissingen lijken door de Raad van Commissarissen genomen te worden. Grove blunders, zoals het doorgaan met Frans Adelaar vorig jaar, de RvC komt er mee weg.
Van der Pol mag zijn superieuren naar buiten toe verdedigen. Veel verder dan ‘Het komt wel goed’ en ‘We degraderen niet’ kwam hij in het afgelopen seizoen niet.
Inhoudelijke uitspraken en een toekomstvisie werden niet gegeven. Waarschijnlijk omdat ze er niet waren. Het motto ‘Als het nieuwe stadion er eenmaal is, komt het goed’ werkte verlammend en bleek uiteindelijk zelfs desastreus.  
 
Terwijl er juist veel werk te verzetten was. Het zinkende ADO-schip was wel degelijk te redden. Waarom werd er geen goed scoutingapparaat opgezet? De zoon van Lex Schoenmaker moest nota bene worden ingezet om de tegenstander van volgende week te bekijken. Het gebrek aan voetbalkennis binnen de organisatie was schrijnend en had als eerste door Van der Pol aangepakt moeten worden. Zeker nadat de samenwerking met Rob Baan op een fiasco was uitgelopen. Volgens ADO omdat Baan niet meer capabel voor dat werk zou zijn. De TD zelf wil daar niets over zeggen.
Met alleen een technisch manager, Peter Hofstede, kende ADO verreweg de zwakste bezetting op voetbalgebied in de Eredivisie. Van der Pol bemoeide zich opvallend vaak met interne technische zaken. Dat is niet zijn vakgebied. Bij gebrek aan voetbal knowhow had hij die leemte als eerste moeten invullen. Ook volgend seizoen kent ADO, tenzij er wat veranderd, een onvoldoende technische bezetting.
 
Wat wel goed bezet is, zijn de kantoorfuncties. Er werken maar liefst tientallen mensen op kantoor! Een onvoorstelbaar aantal, het veelvoudige van een kleine club als Excelsior. In plaats van de aandacht voor de volle honderd procent bij het veld te houden, hadden de verantwoordelijken in Den Haag meer oog voor de burelen. Tot overmaat van ramp verlengde Van der Pol in de maanden voor de degradatie het arbeidscontract met veel personeelsleden. Dat nu kan hem wel eens fataal worden. ADO bevindt zich namelijk wel degelijk in een precaire financiële situatie.
 
Onderzoek van de Haagsche Courant leerde dat ADO Den Haag, waarvan de SSO straks de enige aandeelhouder is, de afgelopen jaren elf miljoen euro verlies heeft geleden. Dat werd door de SSO gecompenseerd, maar moet door de club wél worden terugbetaald. Winsten uit het nieuwe stadion stonden garant. Door de degradatie loopt ADO alleen al aan televisiegelden krap drie miljoen euro aan inkomsten mis. Hoe moet de club aan zijn verplichtingen voldoen?  Daar komt bij dat de SSO al een schuld van 6,5 miljoen euro heeft bij de gemeente Den Haag. Onder meer aangewend om Van Ringelenstein uit te kopen. ADO begint met een forse schuldenlast in het nieuwe stadion.
 
ADO moet dus bezuinigen. Jan Helderman, lid van de RvC en registeraccountant, is verzocht het personeelsbeleid te inventariseren met als doel te kijken waar gesnoeid kan worden. Het interne onderzoek naar overbodige functies moet voor Van der Pol als een dolksteek in de rug voelen. Hij moet nu de macht grijpen, anders wordt hij door niemand meer serieus genomen.
 
Maar er is meer. Er heerst grote onvrede in de businessclub. ADO wil dat de sponsors komend seizoen hetzelfde blijven betalen als in de Eredivisie. Veel sponsors weigeren dat. De onvrede is zo ver opgelopen, dat er op maandag 21 mei zelfs een Buitengewone ledenvergadering van de Business Club van ADO Den Haag gehouden zal worden.
Dat is een serieus probleem voor Van der Pol om te ‘managen’. De begroting gaat hoe dan ook omhoog bij ADO Den Haag. Sponsorinkomsten zijn daarbij essentieel.
 
De kostenkant van de naar boven bijgestelde begroting is makkelijk in te vullen. Een nieuw stadion brengt automatisch meer kosten met zich mee. ADO gaat meer huur (1,3 miljoen) betalen dan in het Zuiderpark. Maar stijgt de inkomstenkant wel genoeg? En, belangrijker nog: hoeveel van die toegenomen begroting zal worden aangewend aan dat, waar het echt om gaat: de voetbaltak. ADO wil daarover niets kwijt. Het is juist die geslotenheid waar de club aan ten onder is gegaan. De vurig verlangde terugkeer naar de Eredivisie kan, als het beleid op deze wijze wordt gecontinueerd, wel vergeten worden. ADO is verworden tot een ondoorzichtige, bestuurloze kliek. En mocht de nood nog hoger worden dan nu al het geval is, moet Van der Pol als eerste vrezen voor zijn baan. Want daar ben je stroman voor.
Schoon schip maken lijkt echter de enige oplossing. Daar hebben supporters, volgers en oud-spelers van de club recht op. Deze club is te mooi om kapot te laten gaan.