support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 WII 31 20 6 5 66
2 RJC 31 17 10 4 61
3 GRO 30 17 6 7 57
4 ADO 31 15 10 6 55
5 DOR 31 14 12 5 54
6 GRA 31 16 4 11 52
7 NAC 31 14 7 10 49
8 JAZ 31 13 7 11 46
9 EMM 30 12 6 12 42
10 CAM 31 12 6 13 42
11 VVV 31 11 9 11 42
12 HEL 31 11 8 12 41
13 MVV 31 11 7 13 40
14 EIN 31 8 14 9 38
15 JAJ 31 9 9 13 36
16 TOP 31 9 2 20 29
17 JPS 31 7 7 17 28
18 TEL 31 7 6 18 27
19 DBO 31 5 8 18 23
20 JUT 31 5 8 18 23
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
The Longside

Datum plaatsing: 12-05-2007 19:05:00

Verklaring The Longside over besluit ADO DH



De petitie tekenen aan het ADO bestuur kan nog steeds: druk HIER!

Den Haag, 12 mei 2007

The Longside United teleurgesteld over eenzijdig besluit ADO Den Haag

De onafhankelijke supportersvereniging The Longside United heeft primair tot doel het verenigen van ADO Den Haag supporters op "de lange zijde" in het stadion van ADO Den Haag door de authentieke sfeer te promoten en te bewaken. The Longside United heeft een ledenaantal van ruim driehonderd ADO Den Haag supporters.

Naar aanleiding van de maatregelen die ADO Den Haag heeft gepubliceerd komt The Longside United met onderstaande verklaring.

The Longside United bestrijdt de eenzijdige visie van ADO Den Haag dat de wanordelijkheden tijdens de thuiswedstrijden tegen Vitesse en FC Groningen alleen de schuld zouden zijn van haar supporters. ADO Den Haag is dit seizoen en rondom de eerder genoemde wedstrijden in het supporters- en veiligheidsbeleid ernstig verwijtbaar in gebreke gebleven.

Onrust

Na het vertrek van Robert Langenbach bij ADO Den Haag hebben John van Ringelesteijn, John Weenink en Ben Jan van der Klis de zaken waargenomen als afgevaardigden van ADO Den Haag in de klankbordgroep. John Weenink in de functie van stadionmanager en Ben Jan van der Klis als veiligheidscoördinator. “In het eerste overleg dat we hebben gehad tussen ADO Den Haag en de afvaardiging van supporters kwam er gelijk een groot knelpunt naar boven”. Aldus Jacco van Leeuwen, vice-voorzitter van The Longside United. “Het supportershome zou de helft kleiner worden als het huidige en men deed alsof het voor hun net zo nieuw was”. Afgesproken werd dat hierop teruggekomen zou worden in een volgend overleg. Andere knelpunten die toen ter sprake zijn gekomen zijn o.a. de straf voor de supporters van Den Haag na wangedrag van Ajax-supporters, vaste plaatsen in het nieuwe stadion, en geen loyaliteit vanuit het bestuur naar de supporters.

ADO Den Haag - Vitesse

“Een dag later zouden we Adelaar de wacht aanzeggen” of “de veldbezetting tijdens de thuiswedstrijd tegen Vitesse is een dag te vroeg gebeurd”. Uitspraken vanuit ADO Den Haag. Men was op de hoogte van de onvrede over de sportieve resultaten bij de supporters. De zaterdag voor de thuiswedstrijd tegen Vitesse waren er ontevreden supporters naar de training gegaan om met trainer en spelers te praten. De volgende dag hebben supporters, uit onvrede, het veld bestormd. Onvrede die is ontstaan door de slechte prestaties maar ook de slechte communicatie naar en het negeren van de supporters hebben gezorgd voor onrust. The Longside United vraagt zich af hoe het mogelijk is geweest dat supporters een heel stadion kunnen doorlopen en vijf hekken en tientallen stewards passeren. Daarnaast vragen we ons af waarom niet eerder over het aanstaande ontslag van Adelaar is gecommuniceerd? Had dit niet een deel van de onrust bij de supporters weg kunnen nemen? Is deze gebeurtenis ADO Den Haag goed uitgekomen?

Vanwege de veldbezetting van supporters tijdens de thuiswedstrijd tegen Vitesse is de toenmalige klankbordgroep ontbonden door het bestuur van ADO Den Haag en heeft het bestuur een eigen klankbordgroep opgericht waarvoor supporters zich konden aanmelden.

Overleggroep Supporters ADO

Na de gebeurtenissen van de thuiswedstrijd tegen Vitesse heeft ADO Den Haag besloten een nieuwe klankbordgroep, rd. Overleggroep Supporters ADO, samen te stellen. The Longside United heeft ook een korte periode deelgenomen aan deze Overleggroep en regelmatig overleg gevoerd met de inzittende leden. Wel heeft ADO Den Haag laten blijken moeite te hebben om op een professionele manier met haar achterban te communiceren. “Omdat zij bijvoorbeeld punten wil bespreken die binnenkamers moeten blijven. Echter heb je met een supportersvertegenwoordiging te maken die voor alle supporters deelnemen aan de Overleggroep en niet als individualist zitting hebben in de Overleggroep”. Aldus Frans Schuite, voorzitter van The Longside United. De afvaardiging van ADO Den Haag, Piet van der Pol, Steven de Haseth hebben deze gesprekken met de Overleggroep altijd constructief genoemd. The Longside United is dan ook verbijsterd over het feit dat gemaakte afspraken zo makkelijk weer ongedaan worden gemaakt. Zo geef je geen blijk van respect naar de supporters die een positieve bijdrage hebben geleverd aan ADO Den Haag. Punten waarover overeenstemming was bereikt met de Overleggroep, waar deze vrijwilligers veel tijd en energie in hebben gestoken, worden net zo makkelijk weer terzijde gelegd door ADO Den Haag. Sterker nog, ADO Den Haag heeft er zelfs voor gekozen om precies het tegenovergestelde te doen dan wat de supporters aan wensen hadden ingebracht. Hier is maar één woord voor op z'n plaats: kinderachtig! In plaats van te proberen de dialoog met de Overleggroep voort te zetten is nu alle communicatie tussen supporters en bestuur eenzijdig stop gezet en een nieuw regime afgekondigd door ADO Den Haag. Het éénzijdig opzeggen van de afspraken die gemaakt waren met de Overleggroep maakt ADO Den Haag een, wederom gebleken, onbetrouwbare gesprekspartner en daarmee geen haar beter dan de kleine minderheid die het verpest zoals Piet van der Pol het verwoordt. Dezelfde Piet van der Pol die afspraken, met supporters, aan zijn laars lapt.

ADO Den Haag – Groningen de afscheidswedstrijd van het Zuiderpark

Het hele seizoen zijn er supporters bezig om het afscheidsfeest van de allerlaatste wedstrijd in het Zuiderparkstadion te organiseren. Het voordeel van de vroegtijdige degradatie is dat het afscheid van het Zuiderparkstadion inderdaad om het afscheid zou gaan. Wel is besloten om bij degradatie het feestelijke afscheid van het Zuiderpark uit te stellen tot een nader te bepalen datum na de laatste wedstrijd. Voor de laatste wedstrijd in het Zuiderparkstadion is een vuurwerkshow georganiseerd waarvoor vergunningen zijn afgegeven door de gemeente Den Haag. Twee dagen voor de thuiswedstrijd tegen FC Groningen worden deze vergunningen door de gemeente Den Haag, en haar Burgemeester Wim Deetman, weer ingetrokken. Supporters van The Longside United en Fansupport hebben toen in samenwerking besloten zelf te zorgen voor een ‘beperkte’ vuurwerkshow met rookbommen, ratelbanden en kippen.

Uiteindelijk is de wedstrijd tegen FC Groningen in de 2e helft gestaakt vanwege los vuurwerk dat op het veld werd gegooid naast de assistent scheidsrechter. Naar aanleiding van de gestaakte wedstrijd en wanordelijkheden kwam ADO Den Haag met een persbericht dat er extra veiligheidsmaatregelen waren genomen door ADO Den Haag en hen geen enkele blaam trof. “Twee dagen, vrijdag en op zaterdag, voor de wedstrijd tegen FC Groningen is het stadion voor iedereen toegankelijk geweest. Zowel vrijdag als zaterdag zijn er tientallen, zo niet honderden supporters in het stadion geweest. In deze 2 dagen is er geen bewaker, steward of politieagent gesignaleerd. Ook op de dag van de wedstrijd ontbrak het aan een structureel veiligheidsbeleid. De controle van het stadion, wat een standaard procedure is bij een risico wedstrijd, is incompleet geweest. De fouillering bij de toegang van het stadion deed men half of helemaal niet. Vrouwen en kinderen werden niet gefouilleerd. De politie heeft het stadion voor de helft doorgelopen en hield het daarna voor gezien.” Aldus Jacco. The Longside United is dan ook verbaasd over het persbericht van ADO Den Haag. “Hier probeert de club duidelijk haar falende veiligheidsbeleid goed te praten” zegt Frans.

The Longside United heeft vraagtekens geplaatst bij het gehele (supporters- en veiligheids) beleid omtrent de afscheidswedstrijd van het Zuiderparkstadion. The Longside United heeft een verklaring geëist over het veiligheidsbeleid voor deze wedstrijd. Een reactie laat nog altijd op zich wachten.

Sancties

Als resultaat van de thuiswedstrijd tegen FC Groningen is ADO Den Haag deze week met maatregelen gekomen om voorgoed afscheid te nemen van ‘wanordelijkheden’ tijdens wedstrijden van ADO Den Haag. Maatregelen waarover The Longside United diep teleurgesteld is en naar onze mening juist nieuwe supporters weg zullen houden uit het nieuwe stadion. Daarnaast verbreekt het op deze manier alle opgebouwde banden met haar supportersvertegenwoordigers.

Supportershome

 Het sluiten van het supportershome voor de periode van 2 jaar zal als consequentie hebben dat supporters in de omliggende gebieden van het nieuwe stadion gaan zoeken naar een alternatief. Eén van de hoofdredenen van de diverse instanties die tegen de komst van het nieuwe stadion waren is dat men bang is voor overlast. ADO Den Haag, Politie Haaglanden en de gemeente Den Haag jagen de supporters echter deze gebieden in.

Sfeervakken

Het beleid ten aanzien van het nieuwe stadion waarin geen plaats meer is voor een sfeervak en ADO Den Haag daarmee expliciet laat merken dat de unieke sfeer van het Zuiderpark een blok aan het been was, geeft aan dat er geen plek meer is voor de 12e man maar des te meer plek voor publiek wat te laat binnenkomt en ver voor het einde van de wedstrijd weer weggaat. De 3 middelste vakken op de Haaglanden tribune die The Longside United als speerpunt had opgenomen om plaats te gaan nemen in het nieuwe stadion worden nu als familievak ingericht in plaats van sfeervakken, wat gezien de eerdere prijsstelling neerkomt op een rekening van EUR 500,00 voor een volwassene en kind. Een flinke rekening dus en The Longside United vreest een lege bezetting van deze vakken.

Vaste zitplaatsen

Het tegen de wens van de supporters in opdragen van vaste zitplaatsen heeft als consequentie dat er geen mogelijkheid meer is om introducés mee te nemen. Een ouder met een seizoenkaart wordt gedwongen ook een seizoenkaart af te nemen voor zijn kind wanneer hij deze incidenteel mee zou willen nemen.

Screenen

Het als een crimineel behandelen van alle huidige- of nieuwe supporter door hen eerst te screenen wordt door The Longside United als zeer overdreven beschouwd. Deze typerend Oost-Duitse behandeling is meer een beleid voor een politiestaat. The Longside United vreest dat het screenbeleid als bedoeling heeft dat, zelfs wanneer men niets te maken heeft met de wanordelijkheden, ADO Den Haag een eigen criteria bepaalt of je wel of geen club- of seizoen kaart krijgt. Club- en seizoenskaarten die iedereen opnieuw moet aanvragen. Jacco zegt; “Hoe denkt ADO dit logistiek op te lossen? In het verleden lukt dit vaak al niet op tijd, nu gaat het om zeer grote aantallen”.

Afscheidfeest

The Longside United vindt het dieptriest dat ADO den Haag heeft besloten om het feest van 13 mei 2007 af te gelasten. Eerder werd geen feest georganiseerd voor de supporters bij het 100-jarig bestaan van ADO Den Haag. Nu heeft ADO Den Haag de supporters ook het afscheidsfeest van het Zuiderpark ontnomen. Gezien de reactie van ADO Den Haag gaan wij er vanuit dat het voor zichzelf ook geen reden meer ziet om een afscheidsfeest te organiseren.

Tevens bevestigt dit besluit de al langer levende gedachten onder de supporters dat men de supporters nog altijd niet serieus neemt.

The Longside United vraagt zich af waarom alle supporters gestraft worden als het slechts een minderheid betreft die de wanordelijkheden veroorzaakt. The Longside United heeft niet het idee dat de aangekondigde maatregelen de problemen wel zullen oplossen. De maatregelen lijken meer een uitvoering van een al bestaand beleid, een beleid wat wanordelijkheden uitsluit? The Longside United denkt van niet.

Conclusie

The Longside United is van mening dat het ADO Den Haag nog altijd niet lukt om op een juiste wijze te communiceren met haar achterban. ADO Den Haag heeft zich bijvoorbeeld toegeëigend dat alleen zij vetorecht heeft in de Overleggroep en dat gemaakte en bevestigde afspraken éénzijdig ongedaan gemaakt kunnen worden. The Longside United heeft vanaf haar oprichting energie gestoken in een goede relatie met ADO Den Haag en haar medewerkers. Echter verloopt dit zeer moeizaam daar ADO Den Haag stelselmatig haar afspraken niet nakomt, niet reageert op terugbelverzoeken dan wel gestuurde e-mail.

Een supporters- en veiligheidsbeleid zou een preventieve werking moeten hebben om wanordelijkheden te kunnen voorkomen. In één seizoen, onrust bij de supporters en 2 keer een gestaakte wedstrijd en diversen spreekkoren. Functioneert dit beleid dan goed? Functioneert het intern wel goed? Wie is de beleidsbepaler, de directeur of de veiligheidscoördinator?

De Gemeente Den Haag en ADO Den Haag nemen rigoureuze maatregelen op het functioneren van de supporters. Welke maatregelen neemt het intern?

De conclusie van The Longside United is dat men bij ADO Den Haag nog altijd niet voldoende of op niveau kan communiceren met haar achterban, het gehele supporters- en veiligheidsbeleid ondeugdelijk is en men niet duidelijk maakt welke maatregelen intern worden genomen.

Supportersvereniging The Longside United

Volgens ADO Den Haag en haar supporters- en veiligheidsbeleid zou The Longside United een harde kern vereniging zijn. Een actieve, maar onafhankelijke, supportersvereniging die tot op heden leuke activiteiten organiseert, maar wel een transparante en uitgesproken mening heeft, is voor de club een harde kern vereniging. Waarom trekt zij deze conclusie? The Longside United heeft ADO Den Haag een gesprek aangeboden waarin hoor en wederhoor toegepast kan worden, zoals wij dat hebben gedaan met onze bovenstaande conclusies. Of wil ADO Den Haag voor afbreuk van The Longside United zorgen omdat zij niet over de regie van deze supportersvereniging kunnen beschikken?

 The Longside United zal de beschuldigingen van het incompetente supporters- en veiligheidsbeleid naast zich neerleggen en doorgaan met haar activiteiten. Voor de komende periode staan er nog leuke activiteiten als het zaalvoetbaltoernooi en de voetbaltour naar Engeland op het programma.

The Longside United adviseert haar leden en andere supporters die zich op de lange zijde willen vestigen om als eerste keuze vak M op te geven en daarna de vakken L en K om nog enigszins de unieke sfeer van de ‘lange zijde’ te kunnen behouden. Het is belangrijk dat The Longside United, een onafhankelijke supportersvereniging, een groot draagvlak krijgt om zo aan ADO Den Haag te presenteren dat jullie je willen laten vertegenwoordigen door een onafhankelijke supportersvereniging. Als je nog geen lid bent, meld je dan aan via onze website www.thelongside.nl.

The Longside United roept andere supportersvertegenwoordigers van ADO Den Haag op om te gaan samenwerken zodat in de toekomst als collectief, en als brede supportersvertegenwoordiging, geopereerd kan worden. Als laatste punt van deze verklaring, de missie van ADO Den Haag zegt: ADO Den Haag gaat voor winst! De club biedt supporters topvoetbal en vermaak voor de regio Haaglanden in een sportieve en veilige ambiance. ADO Den Haag levert een belangrijke bijdrage aan het verwezenlijken van een jeugddroom, biedt inwoners in de regio de gelegenheid tot maatschappelijke betrokkenheid en bevordert integratie. Wanneer ADO deze visie intern had uitgedragen en iedere medewerker zich er bewust van had gemaakt dan had degradatie, onvrede bij supporters en deze free publicity niet nodig geweest. Voor meer informatie over The Longside United kunt u onze website www.thelongside.nl raadplegen.