support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 WII 34 22 7 5 73
2 RJC 35 20 11 4 71
3 GRO 34 20 7 7 67
4 DOR 35 18 12 5 66
5 GRA 35 18 5 12 59
6 ADO 34 16 10 8 58
7 NAC 35 14 9 12 51
8 MVV 34 14 7 13 49
9 JAZ 34 14 7 13 49
10 EMM 35 14 6 15 48
11 HEL 35 13 8 14 47
12 CAM 34 13 6 15 45
13 VVV 34 12 9 13 45
14 JAJ 35 10 9 16 39
15 EIN 34 8 14 12 38
16 TEL 35 9 6 20 33
17 TOP 35 10 2 23 32
18 JPS 34 8 7 19 31
19 DBO 35 7 9 19 30
20 JUT 34 5 9 20 24
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
sportsignaal.nl

Datum plaatsing: 21-04-2007 21:50:00

Lex: Breekpunt was de consternatie met de ...



..spelers voor Vitesse uit'  

Voor ADO Den Haag viel verleden week in de thuiswedstrijd tegen Roda JC. Zondag staat de laatste thuiswedstrijd op het programma. Een bijzonder duel, want het is ook de laatste competitiewedstrijd in het Zuiderpark-stadion.

door Rob Blankenstein

ADO Den Haag zou graag het Zuiderpark verlaten met een overwinning. Daarvan zou dan FC Groningen de dupe moeten zijn. De formatie van trainer Ron Jans maakt zich op voor de play-offs. Uit won ADO Den Haag verrassend met 2-5. Zou het nu nog tot zo’n stunt in staat zijn? Een gesprek met trainer Lex Schoenmaker.

De degradatie is een feit. Heb je nog lang een rot gevoel gehad, nadat het toch zover was?

“Daar heb ik nog steeds last van”.

En dat gaat voorlopig niet weg?


“Dat denk ik wel”.

Hoelang duurt dat dan?

“Zolang je het seizoen uitspeelt, dan blijft dat gevoel zitten. Ik denk dat dat ook wel wat langer bij mij blijft zitten zoals anderen die verbonden zijn aan de club. Zo’n gevoel maak je in je loopbaan als trainer een keer mee, als je van een hogere naar een lagere klasse gaat. Dat vind ik bijzonder spijtig, voor de club en voor mijzelf”.

Omdat jij een ‘oer-ADO-er’ bent, zal jij daar meer last van hebben dan ‘passanten’!

“Ja dat is ook zo, maar als je weet waar de club vandaan gekomen is, dan doet het extra pijn”.

Uiteraard ga je als eindverantwoordelijke (sinds het vertrek van Adelaar) ook bij jezelf te rade. Maak jij jezelf nog verwijten of kon je er niets aan doen?

Je kunt er altijd wat aan doen. Je bent net zo verantwoordelijk als alle mensen die nu met een vingertje nagewezen worden. Dat vind ik wel heel erg jammer en ten eerste moet ik midden-noord een compliment geven voor de zes jaar, dat ze mij door dik en dun gesteund hebben.

Dat vind ik al een bijzonder iets, dat dat gebeurt, maar ik vind het heel vervelend dat ze nu met een vinger wijzen naar Rob Jansen en John van Ringelenstein, want die iconen hebben ervoor gezorgd, dat ADO een licentie heeft en dat het geld gegenereerd heeft in het verloop gedurende die zes jaar. Dan vind ik het heel spijtig, dat vanuit die richting midden-noord zo reageert op die mensen. Ik ben er ook debet aan geweest, maar ik heb geprobeerd om alles op alles te zetten om bij deze spelersgroep het tij te doen keren en dat is niet gelukt en daarom heb ik er zoveel pijn van”.

Maar er moet toch altijd ‘een kop van jut zijn’!

“Dat is ook niet erg, maar ‘iets’ komt niet ineens. Een vuurtje gaat eerst smeulen, dan ontvlamt het en dan wordt het een heel grote brand, of niet of hij wordt tijdig ontdekt. Dat wil ik alleen maar zeggen, dat het bij ons natuurlijk al een tijd aan de gang was. Vanaf het begin van het seizoen en misschien ook wel vanaf de helft van het vorige seizoen, waarbij een aantal spelers toch weer wegging en er werden weer spelers aangetrokken. Tussentijds hebben wij toch nog twee spelers aangetrokken (Hoogendorp en Sanchez - red.) om in ieder geval een kwaliteitsinjectie te geven.

Er is toch gebleken, dat er iets in die groep zwaarder door gewerkt heeft. Verder dan die gigantische lijst van blessures, dan krijg je een opeenstapeling van dingen en daar ben je als trainer/coach verantwoordelijk voor en daar stop ik mij ook helemaal niet voor weg. Dat heb ik nooit gedaan en dat doe ik nu niet en dat doe ik volgende week niet. Dat doe ik over een jaar nog niet, maar wij moeten wel met z’n allen dat positieve uit blijven dragen, omdat de club nu in een lastig parket zit.

Omdat ADO nu naar een nieuw stadion gaat, dan vind ik ook dat de supporters van midden-noord die steun moeten geven voor dat nieuwe stadion, opdat wij daar dezelfde sfeer kunnen creëren zoals dat meer dan tachtig jaar bestond in het Zuiderpark”.

De wedstrijd dan van komende zondag in het Zuiderpark tegen FC Groningen. Dat wordt een wedstrijd met een dubbel gevoel voor jou!

“Een dubbel gevoel is, dat wij te lang zonder overwinning zijn gebleven. Dat vind ik al een bijzonder jammer gevoel en het andere gevoel is, dat je voor het laatst in de dug-out in het Zuiderpark zit. Dat doet voor iedereen pijn, maar ik denk dat wij weer een herstart moeten maken in het Forepark. Dan komen er weer andere mensen, nieuwe trainers en dan komt de boel echt wel weer op de rails”.


Wat was voor jou het hoogtepunt in het Zuiderpak als voetballer en als trainer?

“Als speler wil je natuurlijk graag de beker winnen en dan heb je een beetje geluk nodig. In de halve finale hebben wij uit tegen Go-Ahead gespeeld en die wonnen wij met 0-1 en dat was toentertijd in het PSV-stadion en de finale was hier tegen Ajax. Dat blijft je bij en natuurlijk de gedenkwaardige wedstrijd tegen West Ham United. Voor mij was ook een heel leuke wedstrijd hier tegen Feyenoord, 3-6 met vier goals van Kindvall en ik maakte er zelf ook twee.

Dat zijn wel dingen, die je bij blijven en als trainer ben ik erin gestapt in 1994 met een begroting van min nul. Dus dat is al bijzonder weinig en een grote schuld van vijf miljoen en met een elftal, dat ook afgeroomd was. Toen hebben wij keurig de nacompetitie gehaald en in 2001 ben ik teruggekeerd uit de Emiraten en heb ik samen met Rinus ervoor gezorgd, dat ADO in de eredivisie kwam. Ik heb nu er ook aan ‘bijgedragen’, dat ADO weer uit de eredivisie verdwijnt, dus dat is een tweeledig gevoel. Zo heb je dus naast hoogte- ook dieptepunten”.

Zo’n dieptepunt. Dat was het ook afgelopen zaterdagavond?

“Nee, dat was al eerder, het breekpunt was voor mij de consternatie met alle spelers, die toen doordeweeks voor de wedstrijd tegen Vitesse uit, met elkaar gesproken hebben en daar niet uit zijn gekomen. Dat was eigenlijk het breekpunt voor de degradatie van ADO Den Haag”.

Zondag de laatste wedstrijd in het Zuiderpark tegen FC Groningen. Waarom moeten de mensen toch naar het stadion komen?

“Ten eerste om weer een beetje nostalgisch naar het rood-groen te kijken, want dat is ADO en ten tweede kan men toch van een x-aantal spelers afscheid nemen. Maar dat vind ik een beetje een gekke gewaarwording, omdat je afscheid neemt als iemand nooit meer zult zien. Maar ik vind wel dat er een speler is, die de laatste twee jaar voor ADO Den Haag heeft gespeeld en dat is Michael Mols, die zie je niet meer op de voetbalvelden. De rest zul je nog wel een keer ergens zien en ik vind dat iedereen voor het laatst op de stoel moet gaan zitten of gaan staan om ons naar een overwinning toe te schreeuwen, omdat dat te lang uitgebleven is.

Dat ergert mij nog het meest, want ik heb het eigenlijk nog nooit meegemaakt, dat wij zo lang niet van een overwinning hebben kunnen genieten. Wij hebben tweemaal gelijkgespeeld achter elkaar en dan weer twee keer verloren, weer een keer gelijkgespeeld. Die overwinning zat er steeds aan te komen, maar dat is niet gebeurd. Dan krijg je zo’n negatief saldo, dat wij veertien keer niet gewonnen hebben achter elkaar. Maar wij hebben in ieder geval geen acht keer achter elkaar verloren en dat vind ik toch wel een pluspunt”.

Wie zijn er zondag niet bij?

“Dat zijn Bunjevcevic, Loumpoutis, Vreven en Elia. Hoogendorp is er wel bij en die keert dus terug van een blessure. Gelukkig en dan moet hij maar laten zien dat wij ook voor hem een overwinning uit het vuur kunnen slepen. Verder is Tininho er weer bij sinds lange tijd en die heeft in het tweede elftal gespeeld. Dus wat dat betreft zijn er ook wel weer wat positieve geluiden”.

© Sportsignaal Voetbal Magazine