Datum plaatsing: 02-04-2007 10:45:00

Schoenmaker heeft geen antwoorden meer

Schoenmaker is de coach die door zijn antwoorden heen is
Van onze verslaggever Charles Bromet

ROTTERDAM - Met een van woede doortrokken gezicht meldt Santi Kolk zich in de catacomben van stadion Woudestein, direct na de ontluisterende 3-1 nederlaag tegen Excelsior. ‘Nee, ik ga de fans niet bedanken. Lekker belangrijk joh’, roept de aanvaller van ADO Den Haag geërgerd over zijn schouder naar een clubofficial, die hem attendeert op het met 400 Haagse supporters gevulde uitvak.Nee, dat hoeft dus even niet voor de in Den Haag opgegroeide Kolk. Zijn club heeft zojuist verloren in een wedstrijd die eigenlijk geen moment een wedstrijd is geweest. Na een half uur kijkt ADO al tegen een 2-0 achterstand aan, na doelpunten van Simr en Rojer, en is de ploeg van trainer Lex Schoenmaker gereduceerd tot een tiental, omdat de jonge verdediger El Moussaoui met rood is weggestuurd door scheidsrechter Luinge.

Die sanctie, na 19 minuten, was wel erg zwaar, maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ADO geen moment de indruk heeft kunnen wekken tegen degradatie te vechten. Als Bodde twee minuten na rust ook nog eens met zijn tweede gele kaart uit het veld wordt gestuurd, en invaller Guijo-Velasco na ruim een uur 3-0 maakt, is de wedstrijd al lang in een soort slaapstand beland.

Als Kolk na 67 minuten nog de eer redt met een vrije trap zingt de ADO-aanhang cynisch ‘wij gaan Europa in’. Het is niet het enige moment dat wordt aangegrepen om het Haagse ongenoegen te spuien. Kort voor rust was er al applaus voor geslaagde aanvallen van de tegenstander, iets dat zich later nog enkele keren herhaalt.

‘Het was een beetje pijnlijk gevoel natuurlijk’, zegt Kolk na afloop. Aanvoerder Laurent Delorge oogt aangeslagen. Hij zegt: ‘Ik voelde me beschaamd toen onze eigen supporters zó tegen ons zongen. Dan denk ik: dat het zover heeft moeten komen dit seizoen, dat je je zo beschaamd hebt moeten voelen op een veld. Maar we hebben ze er alle reden toe gegeven.’

Het is een even koele als realistische voorstelling van zaken die de Belg geeft. Op de middag dat ADO zich heeft voorgenomen het gat van zes punten met RKC (nummer 17 op de ranglijst) te dichten, en ook Excelsior wat dichter te naderen, heeft het elftal een treurig zelfportret geschilderd. Geen kwaliteit. Geen passie. En geen zelfbeheersing, zoals blijkt uit tal van onbesuisde overtredingen.

‘Ik vond dat we een gelaten indruk maakten’, zegt Mark de Vries. Doordat aanvalsleider Mols niet fit genoeg zou zijn om te spelen, mocht de gezette spits weer eens opdraven. En dat is geen onverdeeld genoegen gebleken.

‘Ik speel sowieso niet zo veel dit seizoen. En voor mij is het dan nóg zuurder om te zien dat spelers zich niet aan de afspraken houden. Als ik in het veld kom, zou de lange bal worden gehanteerd. Maar dat gebeurde dus niet, terwijl wij toch iets moesten forceren.’

Ook De Vries lijkt het niet meer te weten. Nog vier wedstrijden (uit tegen Heerenveen en NEC, thuis tegen Roda JC en Groningen) resten ADO om rechtstreekse degradatie af te wenden. Maar komend weekeinde zal de ploeg tegen Heerenveen nog verder zijn uitgekleed door de nieuwe schorsingen.

Schoenmaker murmelt nog iets over een seizoen dat nooit makkelijk is geweest, maar het is de excuustaal van een coach die door zijn antwoorden heen is.