support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 WII 34 22 7 5 73
2 RJC 34 20 10 4 70
3 GRO 34 20 7 7 67
4 DOR 34 17 12 5 63
5 ADO 34 16 10 8 58
6 GRA 34 18 4 12 58
7 NAC 34 14 8 12 50
8 MVV 34 14 7 13 49
9 JAZ 34 14 7 13 49
10 CAM 34 13 6 15 45
11 VVV 34 12 9 13 45
12 EMM 34 13 6 15 45
13 HEL 34 12 8 14 44
14 JAJ 34 10 9 15 39
15 EIN 34 8 14 12 38
16 TEL 34 9 6 19 33
17 TOP 34 10 2 22 32
18 JPS 34 8 7 19 31
19 DBO 34 7 8 19 29
20 JUT 34 5 9 20 24
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
ADO Den Haag

Datum plaatsing: 16-03-2007 11:10:00

Notulen supportersoverleg 1 maart 2007



voor het bestandje in pdf formaat, klik HIER.

Opening
Steven de Haseth (Marketing & communicatie manager) heet alle aanwezigen welkom en opent de vergadering. Hij geeft hierin aan dat Piet van der Pol wegens andere verplichtingen voor ADO Den Haag afwezig is. Tevens deelt hij mede dat er bij de volgende vergaderingen een vertegenwoordiger van de gemeente Den Haag aanwezig zal zijn.
Bespreken notulen vorige vergadering
Vanuit de supportersvertegenwoordiging wordt aangegeven dat men niet inhoudelijk wenst in te gaan op de notulen, omdat de notulen vanuit de club zijn opgesteld. Het bespreken van de notulen kan bij volgende vergaderingen dan ook van de agenda worden gehaald.
Samenstelling supportersvertegenwoordiging
ADO Den Haag geeft aan dat er voor een brede en representatieve afvaardiging van de achterban is gekozen, waarbij onder andere is geselecteerd op leeftijd, geslacht, wel/geen bezit van SCC, wel/geen bezoeken van uitwedstrijden en de tribune waarop men bij thuiswedstrijden plaatsneemt. Het is derhalve niet de bedoeling dat er zonder goedkeuring van ADO Den Haag vanuit de supportersvertegenwoordiging andere deelnemers worden uitgenodigd voor de bijeenkomsten.
Beide partijen zijn van mening dat het zinvol is om een extra vertegenwoordiger van de fervente aanhang te benaderen voor deelname aan het supportersoverleg. Steven de Haseth zal de door de supportersvertegenwoordiging voorgestelde personen benaderen.
De supportersafvaardiging geeft te kennen onderling voor de naam ‘Overleggroep Supporters ADO Den Haag (OGS)’ te hebben gekozen. ADO Den Haag heeft geen bezwaren tegen deze benaming.
ADO Den Haag prijst vervolgens de inzet en betrokkenheid van de supportersvertegenwoordiging.
Locatie ADO KIDS-vak
De ADO KIDS-vakken zijn naast het bezoekersvak gesitueerd. Bij de vorige vergadering ontstond er een discussie of dit wel of niet verantwoord is, tevens werd er toen voorgesteld om het gezinsvak en de ADO KIDS-vakken om te draaien van plaats. Uit onderzoek van de supportersvertegenwoordiging is gebleken dat er angst is onder ADO KIDS-leden voor (verbaal) agressief gedrag van uitsupporters.
ADO Den Haag geeft aan dat de nabijheid van ADO KIDS een positieve invloed kan hebben op het gedrag van de uitsupporters. Omdat andere BVO’s – mede omdat kwaadwillenden op deze manier geen mogelijkheid hebben om een toegangskaart aan te schaffen voor een vak naast het bezoekersvak – met een dergelijke constructie goede ervaringen hebben, is tot deze beslissing gekomen. Het omdraaien van het gezinsvak met de ADO KIDS-vakken is derhalve geen optie, omdat er voor de gezinstribune wel reguliere verkoop mogelijk is. Om laatstgenoemde reden zal het vak aan de andere kant van het bezoekersvak tevens niet in de reguliere verkoop gaan (dit vak is gereserveerd voor familie van spelers, medewerkers bezoekende club, scouts e.d.).
ADO Den Haag geeft aan dat er wanden tussen de ADO KIDS-vakken en het uitvak zitten en dat er (bij risicowedstrijden) een grote buffer (met inzet van stewards) kan worden ingebouwd. Tevens kunnen er indien nodig geacht gezichtsbeperkende maatregelen worden getroffen. Op de vraag hoe ADO Den Haag onwelwillende supporters op de ADO KIDS-vakken tracht te weren wordt geantwoord dat het Crowd Control System hierin een rol zal vervullen. Hierdoor is het namelijk mogelijk iedere aanwezige te traceren. Op de vraag of het mogelijk is om via de passage onder het uitvak te komen is het antwoord van ADO Den Haag dat dit door middel van sectiescheidingen onmogelijk is.
Sfeervakken en huisregels
Het uitgangspunt van zowel de lokale driehoek, de KNVB als ADO Den Haag bij het begin van de bouw van het stadion was dat er louter vaste zitplaatsen zouden komen. ADO Den Haag heeft in overleg met de gemeente besloten dat de vakken op de Aad Mansveld Tribune de status van ‘sfeervak’ krijgen. Dit houdt in dat er op deze vakken andere spelregels zullen gelden waardoor onder andere geen controle op vaste zitplaatsen zal plaatsvinden en staan gedurende de wedstrijd is geoorloofd.
Op de vraag of een traditioneel stavak op de Aad Mansveld Tribune is gewenst, wordt er vanuit de supportersvertegenwoordiging verondersteld dat er toch wel wordt gestaan – ongeacht of er wel of geen stoeltjes in het vak zitten. Een stavak zonder stoelen is dan ook geen noodzaak.

De supporters geven aan dat ze nog geen duidelijk antwoord hebben op hun verzoek om ook op de lange zijde de gewenste mobiliteit (geen vaste zitplaats en de mogelijkheid om te staan) te behouden.
Evenals in de vorige vergadering leeft de motivatie dat het aanmoedigen vanaf de lange zijde een clubtraditie is. Tevens geven de supporters aan dat het plaatsen van de harde kern ‘achter de goal’ juist tot problemen kan leiden omdat de harde kern dan toch op de lange zijde zal gaan plaatsnemen. De nadrukkelijke wens is dan ook om een deel (eenderde) van de lange zijde ook tot sfeervak om te dopen. Dan hebben de supporters een keuze en worden ze niet gedwongen om plaats te nemen achter de goal.
De stelling dat de situatie in het Zuiderparkstadion aantoont dat een harde kern op het midden van de lange zijde ook een bepaald publiek afschrikt, wordt door ADO Den Haag onderbouwd met cijfers van diverse thuiswedstrijden, waaronder de laatste thuiswedstrijd van het seizoen 2005/2006 (ADO Den Haag – Sparta). De Zuid Tribune was bijvoorbeeld voor die wedstrijd volledig uitverkocht terwijl er nog 2.000 plaatsen beschikbaar waren op de Aad Mansveld Tribune. Bij de kassa’s krijgt men in dergelijke situaties echter van mensen die tevergeefs voor de Zuid Tribune een kaart willen aanschaffen te horen dat voor hen de Aad Mansveld Tribune geen optie is.
Omdat er nog geen goede oplossing is gevonden kan ADO Den Haag op dit punt nog niets toezeggen. Aangezien dit het één van de belangrijkste discussiepunten is, wordt er afgesproken om een deadline vast te stellen om tot een besluit te komen. Er zal door ADO Den Haag binnen twee weken een afspraak worden ingepland, met daarbij een vertegenwoordiger van de gemeente Den Haag aanwezig, om tot een definitieve beslissing te komen.
Op de vraag of er alcoholverkoop komt in het stadion wordt vanuit ADO Den Haag positief gereageerd. Het is de bedoeling om (op termijn) voor, tijdens en na de wedstrijd (alcoholarm) bier te gaan verkopen in de passage. Dit moet echter wel als een groeiproces worden gezien.
Prijzen Seizoen Club Cards
De supporters geven aan dat het verstandig is om de prijzen van de nieuwe Seizoen Club Cards zo snel mogelijk te communiceren. ADO Den Haag geeft aan alles klaar te hebben staan, maar pas tot publicatie over te gaan als er bekend is welke vakken er tot de sfeersector gaan behoren.
Op de vraag of de korting van de Ooievaarspas ook in het nieuwe stadion van kracht zal zijn, wordt positief gereageerd. Op de vakken op de korte zijdes zal de korting ook in het nieuwe stadion worden gehanteerd.
Er wordt onderzocht of er nog een extra (actiematige) gezinskorting komt op de aanschaf van Seizoen Club Cards.
Op het verzoek om een attentie te geven aan iedere supporters die een Seizoen Club Card aanschaft, is positief gehoor gegeven. Iedere aanvrager van een Seizoen Club Card 2007/2008 zal een tweetal presentjes ontvangen.
Verlenging Seizoen Club Cards
Er heerst angst onder een deel van de supporters dat Seizoen Club Card-houders die voor een automatische verlenging hebben getekend automatisch in een bepaald vak worden geplaatst. ADO Den Haag reageert hierop dat dit niet aan de orde is. Als gevolg van de overgang naar een totaal nieuwe situatie wordt de automatische verlenging na dit seizoen bij iedere Seizoen Club Card-houder namelijk stopgezet. De regeling gaat vervolgens vanaf het nieuwe stadion opnieuw van start.

Betaling Seizoen Club Cards in termijnen
Seizoen Club Cards kunnen in het seizoen 2007/2008 ook in termijnen worden betaald. Dit zal echter in twee in plaats van vier termijnen geschieden.
Supporterscafé
Na de rondleiding op 17 maart jl. zijn de deelnemers aan het supportersoverleg van mening dat de omvang van het supportershome meevalt. Zeker de mogelijkheid om de passage als ‘outdoor-supportersruimte’ te gebruiken wordt als positief ervaren. Het aanbrengen van een deur tussen het supportershome en de Passage is echter om veiligheidsredenen niet mogelijk.
Een vertegenwoordiger vanuit de supporters heeft in samenwerking met een specialist bevonden dat het supporterscafé kan worden uitgebreid door de (niet dragende) scheidingswand tussen het supporterscafé en de Passage twee meter richting de Passage te verplaatsen. ADO Den Haag benadrukt dat – los van het feit of de aanpassing bouwkundig gezien mogelijk is – de gemeente Den Haag als eigenaar van het stadion hiervoor toestemming zal moeten geven. Intentie is namelijk om onder ander de Passage buiten wedstrijddagen zo veel mogelijk voor andere doeleinden te gebruiken. John Weenink (Stadion manager) gaat de mogelijkheden onderzoeken en zal hierover uitsluitsel geven bij de eerstvolgende bespreking.
Rondleidingen
Er wordt aangegeven dat er binnen een maand zal worden gestart met het geven van rondleidingen, waarbij Seizoen Club Card-houders als eerste de mogelijkheid krijgen om zich aan te melden.
Toegangscontrole en betaling
De toegangscontrole in het nieuwe stadion is gebaseerd op een nieuw te introduceren kaart: de ADO Den Haag Card. Deze kaart zal een groot aantal van de huidig in omloop zijnde kaarten vervangen, waaronder de Club Card en Seizoen Club Card.
De nieuwe kaart is uitgerust met een zgn. RFID-chip, waarmee informatie op afstand (lees: enkele meters) kan worden gelezen. Dit maakt het onder nadere mogelijk om straks door de toegangspoorten van het nieuwe stadion te lopen zonder dat de kaart uit de broekzak hoeft te worden gehaald. Daarnaast is de kaart uitgerust met een betaal- en spaarfunctie. Laatstgenoemde functie is ingebouwd met het oog op het sparen van loyaliteitspunten. Het is in het nieuwe stadion niet mogelijk om met cash geld te betalen. Het elektronische ‘ADO-geld’ kan worden opgeladen op de eigen ADO Den Haag Card. Het is echter tevens mogelijk om aparte kaarten met standaardbedragen los aan te schaffen. Daarbij is het te allen tijde mogelijk om het elektronische geld weer om te zetten naar cash geld.
Op de vraag of supporters ook buiten het stadion traceerbaar zijn en of de informatie gebruikt mag worden door derden is het antwoord vanuit ADO Den Haag dat dit in het kader van de privacywetgeving absoluut niet kan en mag.
Afscheid Zuiderparkstadion
De laatste reguliere competitiewedstrijd van ADO Den Haag is op 22 april 2007 tegen FC Groningen. Deze wedstrijd is aangemerkt als afscheidswedstrijd van het Zuiderparkstadion. Ter ere van het afscheid komt ADO Den Haag eenmalig uit in het klassieke ADO-tenue waarmee men de eerste 45 jaar in het Zuiderparkstadion haar thuiswedstrijden heeft gespeeld. Verder zal er voorafgaand aan de wedstrijd een ceremonie met legenden uit het verleden plaatsvinden.
Na afloop van de wedstrijd wordt er op het parkeerterrein van het Zuiderparkstadion een feest met een ‘familiedagachtige setting’ gevierd. Er komen een aantal activiteiten voor kinderen, een cateringgedeelte en een muziekpodium. Het feest zal passend worden afgesloten met een vuurwerkshow. Toegang is voorbehouden aan (Seizoen) Club Card-houders. De afscheidsfestiviteiten rond ADO Den Haag – FC Groningen worden georganiseerd in samenwerking met Fan Support.
Op de vraag of het feest afgelast moet worden indien directe degradatie op die dag wordt beslecht, is de conclusie vanuit de supportersvertegenwoordiging dat het om twee aparte zaken gaat en dat het feest dus hoe dan ook doorgang moet kunnen vinden.
Stoeltjes uit Zuiderparkstadion
Op de vraag wat er met de stoeltjes uit het Zuiderparkstadion gaat gebeuren, is de reactie van ADO Den Haag dat een deel van de stoeltjes kan worden overgenomen door amateurverenigingen e.d., maar dat er voldoende stoeltjes beschikbaar zullen worden gereserveerd voor verkoop aan supporters.

Graffiti op keerwand
Op de keerwand in de passage zal op het deel voor de Aad Mansveld Tribune graffiti worden aangebracht. Er zal een oproep worden geplaatst op de website www.adodenhaag.nl waarin om de input van supporters wordt gevraagd over welke thema´s en gebeurtenissen er terug dienen te komen op dit deel van de keerwand.
Openingswedstrijd / Opening nieuw stadion
De opening van het stadion zal zoals het er nu naar uitziet begin augustus plaatsvinden. In de openingsceremonie zullen showelementen met dans en muziek gepaard gaan met voetbalelementen. Voor Seizoen Club Card-houders wordt een voorrangsregeling getroffen.
Stadionverboden
Het merendeel van de supportersvertegenwoordiging is van mening dat de straf naar aanleiding van het betreden van het veld bij ADO Den Haag – Vitesse (vijfjarig landelijk stadionverbod en een geldboete van € 450,- vanuit de KNVB) te hoog is. Er wordt verondersteld dat ADO Den Haag als organisatie medeverantwoordelijk is voor de actie, aangezien het door eerdere communicatie en handeling had kunnen worden voorkomen.
ADO Den Haag benadrukt evenals in de vorige bijeenkomst dat het betreden van het speelveld volgens de richtlijnen van de KNVB één van de zwaarste overtredingen binnen het betaald voetbal is.
De bezwaarschriften die vanuit supporterszijde zijn ingediend zijn overigens afgewezen en er zal dan ook niet van de opgelegde straffen worden afgeweken.
Een vertegenwoordiger van Politie Haaglanden geeft vervolgens uitleg over hoe een stadionverbod in zijn werk gaat.
ADO Den Haag onderzoekt de mogelijkheid om gedupeerde Seizoen Club Card-houders (die niet aanwezig kunnen zijn bij de thuiswedstrijd tegen Sparta) op de een of andere manier tegemoet kunnen worden gekomen.
Overgang medewerkers naar nieuwe stadion
De Jeugdopleiding van ADO Den Haag blijft in het Zuiderpark en er zal vooralsnog ook worden getraind in het Zuiderpark. Derhalve zullen de vaste onderhoudsmedewerkers nog steeds actief blijven.
Publicatie namen van deelnemers supportersoverleg
De namen van de deelnemers zullen niet worden opgenomen in de notulen die op de officiële wedsite worden geplaatst. De supportersvertegenwoordiging deelt mede dat er wordt gewerkt aan een website van de supportersvertegenwoordiging. Hierdoor wordt er een platform gecreëerd voor supporters die vragen hebben aan leden van de supportersvertegenwoordiging. Op het verzoek vanuit de supportersvertegenwoordiging om op www.adodenhaag.nl ook een link naar deze site te zetten wordt positief gereageerd.
W.V.T.T.K. / Rondvraag
De aanwezigheid van een vertegenwoordiger van Politie Haaglanden wordt door de supportersvertegenwoordiging als nuttig ervaren. Derhalve zal er indien mogelijk tenminste één vertegenwoordiger van de Politie Haaglanden aanwezig zijn bij de bijeenkomsten.
Naar aanleiding van de berichtgeving rond bijvoorbeeld Tscheu La Ling wordt gevraagd om openheid van zaken. De reactie van ADO Den Haag is dat algemeen directeur Piet van der Pol moet beslissen in hoeverre hij hier op in wenst te gaan. Bij de volgende vergadering komt hij hier dus wellicht op terug.
Op het verzoek of er ook iemand van de Raad van Commissarissen aanwezig kan zijn wordt gesteld dat dit zal worden voorgelegd aan de Algemeen directeur.

Actiepunten
ADO Den Haag (Steven de Haseth) zal een vertegenwoordiger van de fervente aanhang benaderen om deel te nemen aan het supportersoverleg.
ADO Den Haag (Steven de Haseth) zal binnen twee weken een afspraak inplannen om tot een besluit te komen voor wat betreft de door de supporters gewenste sfeersector op de lange zijde. Hierbij wordt een vertegenwoordiger van de gemeente Den Haag uitgenodigd.
ADO Den Haag (John Weenink) gaat uitzoeken wat de mogelijkheden zijn om het supportershome naar de passage uit te breiden. Hierover wordt in de eerstvolgende bijeenkomst uitsluitsel gegeven.
ADO Den Haag (Steven de Haseth) zal aan Piet van der Pol (Algemeen directeur) voorleggen of er een vertegenwoordiger van de Raad van Commissarissen wordt uitgenodigd bij de bijeenkomsten.