AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 23-01-2007 16:30:00

van Ringelenstein: Schamen voor 'kankerjood'

Afgelopen vrijdag schaamde ik mij. Ik hoorde hoe Kevin Blom tijdens ADO-AZ vanaf de 88ste minuut werd uitgescholden voor kankerjood. Volgens de nieuwe richtlijn van de KNVB is het management van de thuisspelende club verantwoordelijk voor het wel of niet stilleggen van de wedstrijd. Het protocol schrijft voor dat eerst de stadionspeaker omroept dat kwetsende spreekkoren niet horen bij een voetbalwedstrijd. Gelukkig floot Kevin zelf af in de 91ste minuut.

Van AZ verliezen is niet leuk, we hebben de punten hard nodig. Keer op keer verliezen van supporters die maar niet willen begrijpen dat hun club hier aan ten gronde kan gaan, vind ik veel erger. Teleurstelling over een verloren wedstrijd begrijp ik als geen ander. Ik ben doodziek en kan slecht tegen mijn verlies. De frustratie van alle supporters die het idee hebben dat ze lijdzaam moeten toezien hoe slecht het sportief met hun club gaat, begrijp ik ook. Ík heb nog invloed, zij niet.

Boos op de scheidsrechter was ik ook, in de rust heb ik de beelden drie keer bekeken. Geen kwade opzet van de scheidsrechter, maar een domme overtreding van Ferrie Bodde. En ja, ik vind ook dat we bij 1-3 een penalty verdienden. Maar de eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat we van niemand anders hebben verloren dan van onszelf. Fout van Bodde, onnodig balverlies van Delorge. Heel even na de 1-2 van Rankovic in de 72ste minuut hadden we hoop. Misschien toch een Haags Kwartiertje? Een aanval van AZ en een mooi doelpunt van Martens en weg was de hoop. Wat overbleef was teleurstelling en frustratie.

Maar wat bij mij toch overheerste was schaamte richting onze joodse supporters. Het is mijn vaste overtuiging dat onze supporters geen antisemiet zijn. Ze zijn boos, verdrietig, gefrustreerd en hebben behoefte aan erkenning. Eens zal het mij lukken om ze te overtuigen dat kwetsen en schelden niet helpt om al die gevoelens en behoeften te verdringen.

De column van John van Ringelenstein staat elke dinsdag in AD Haagsche Courant.