support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 WII 31 20 6 5 66
2 RJC 31 17 10 4 61
3 GRO 30 17 6 7 57
4 ADO 31 15 10 6 55
5 DOR 31 14 12 5 54
6 GRA 31 16 4 11 52
7 NAC 31 14 7 10 49
8 JAZ 31 13 7 11 46
9 EMM 30 12 6 12 42
10 CAM 31 12 6 13 42
11 VVV 31 11 9 11 42
12 HEL 31 11 8 12 41
13 MVV 31 11 7 13 40
14 EIN 31 8 14 9 38
15 JAJ 31 9 9 13 36
16 TOP 31 9 2 20 29
17 JPS 31 7 7 17 28
18 TEL 31 7 6 18 27
19 DBO 31 5 8 18 23
20 JUT 31 5 8 18 23
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
ADO Den Haag

Datum plaatsing: 03-01-2007 18:20:00

Nieuwjaarsrede Piet van der Pol



Nieuwjaarsrede Piet van der Poll

ADO Den Haag hield dinsdagmiddag haar traditionele nieuwjaarsreceptie. Tijdens deze bijeenkomst sprak algemeen directeur Piet van der Pol de navolgende nieuwjaarsrede uit.
Dames en heren, ADO Den Haag-vrienden en -vriendinnen, namens bestuur en directie wens ik u allen een gezond, gelukkig en sportief 2007 toe.

Ik begrijp dat ik op dit moment een jarenlange traditie doorbreek: het was immers altijd Ruurd de Boer, voorzitter van de Raad van Commissarissen, die het woord bij deze gelegenheid tot u richtte. Aangezien ik echter gewend was om bij mijn vorige werkgever dit klusje te klaren is – in goed overleg uiteraard – besloten om mij ook op dit gebied de vuurdoop te geven. Ik zal dan ook pogen om het niveau van Ruurd te benaderen.

Een gelegenheid als deze is een moment bij uitstek om terug te blikken op het afgelopen jaar. Allereerst verzoek ik u daarom om – voorzover u dat al niet doet – te gaan staan en een ogenblik stilte in acht te nemen voor diegenen die ons in 2006 zijn ontvallen.

Dat zij mogen rusten in vrede.

2006 was een jaar vol hoogte- en dieptepunten voor ADO Den Haag, soms zelfs letterlijk. De doelstelling van het seizoen 2005/2006, handhaving in de Eredivisie, bij voorkeur zonder het spelen van nacompetitie, werd wederom gehaald.

In de transferperiode in januari werden Tommie van der Leegte en Jan-Paul Saeijs verkocht aan respectievelijk VfL Wolfsburg en Roda JC. Daniël Rijaard werd verhuurd aan toenmalig eerstedivisionist Excelsior en mocht daar het kampioenschap en promotie naar de Eredivisie vieren. Ook versterkte ADO Den Haag zich met een aantal spelers: Said Bakkati kwam van sc Heerenveen, Jaroslav Drobný werd gehuurd van Fulham en verder werden Cory Gibbs, Paulus Roiha en Angelo Martha aan de selectie toegevoegd.

Na een teleurstellende reeks van acht nederlagen werd tegen Heracles Almelo de eerste overwinning van 2006 behaald. Vervolgens werd gewonnen van Vitesse en FC Groningen, waardoor aansluiting met de concurrentie een feit was. Hoogtepunt van de tweede seizoenshelft was de 0-2 overwinning op Feyenoord in De Kuip. Prolongatie van het Eredivisieschap werd echter pas na de laatste speelronde definitief.

Op woensdag 16 januari werd echter misschien wel de belangrijkste overwinning van het jaar behaald: op die datum besliste de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State dat het Haagse College van Burgemeester en Wethouders terecht een milieuvergunning heeft verleend met betrekking tot de realisatie van het nieuwe stadion. Met deze uitspraak op zak werd de vergunning onherroepelijk.

Ook op organisatorisch gebied heeft de club een aantal belangrijke wijzigingen ondergaan: de directie werd in februari 2006 uitgebreid met een technisch directeur in de persoon van Rob Baan. Een maand later traden André Brand en Maurice Westerwoudt als respectievelijk commercieel directeur en stadiondirecteur toe tot de dagelijkse leiding. Algemeen directeur Robert Langenbach besloot echter in mei 2006 om per september de organisatie te verlaten omdat hij van mening was dat zijn doelstellingen na zes jaar waren gerealiseerd. Ook Westerwoudt en Baan verlieten de club om uiteenlopende redenen. Sinds half oktober is in mijn persoon voorzien in de vacature die was ontstaan door het vertrek van Langenbach.

Een aantal zaken zorgden voor veel beroering rond de club in de eerste helft van het kalenderjaar, zoals de aanval op het supportershome door Ajax-supporters en de door diverse media gesuggereerde betrokkenheid van ADO-spelers bij omkoping. Met betrekking tot de aanval op ons supportershome waren wij – en met name de supporters die zich ten tijde van deze laffe daad in het home bevonden – slachtoffer. Uit het onderzoek van het Openbaar Ministerie naar vermeende omkooppraktijken bleek dat er hiervoor geen enkel bewijs is gevonden.

Hiertegenover stonden in 2006 ook weer de nodige positieve zaken die zich buiten de lijnen hebben afgespeeld.

Op sociaal-maatschappelijk gebied bevindt ADO Den Haag zich bijvoorbeeld sinds enige tijd in de top vijf van het Nederlandse betaalde voetbal. Ook in 2006 werden – naast continue activiteiten als De Held en ADO KIDS – een aantal aansprekende projecten voltooid, zoals de opening van het Cruyff Court, het ambassadeursschap van Right To Play en natuurlijk de betrokkenheid van uw club bij de inburgering van nieuwe Hagenaars.

Om weer terug te keren naar de ontwikkelingen binnen de lijnen, waren er in het ook in het nieuwe voetbalseizoen weer een groot aantal vertrekkende en komende gezichten in de selectie: zonder wie dan ook te kort te willen doen versterkten bijvoorbeeld Goran Bunjevcevic, Richard Knopper, Pascal Bosschaart, Laurent Delorge, Mark de Vries, Stijn Vreven en Stefan Postma de selectie van – toen nog – Frans Adelaar.

Nu ik het er toch over heb, moet me nog iets van het hart: onze samenleving ontwikkelt zich natuurlijk constant en niet altijd ten goede, al is het geklaag dat vroeger alles beter was natuurlijk ook weer van alle tijden. Dit zou dan natuurlijk betekenen dat vroeger alles héél erg goed moet zijn geweest of het tegenwoordig wel héél erg slecht en dan heb ik het nog niet eens over wat ons in de toekomst nog te wachten zou moeten staan.


Een kenmerk van de individualiserende, digitale en interactieve maatschappij is het fenomeen dat 'het publiek' een zeer grote invloed heeft gekregen op processen. Zo is het sinds televisieprogramma’s als Big Brother normaal dat het publiek bepaalt wie blijft of wie weg moet. Als een kandidaat je niet meer bevalt, kan hij of zij via een sms-je worden verwijderd van de beeldbuis en dus van het netvlies van de samenleving. De vraag is natuurlijk hoe wenselijk deze doorgedraaide vorm van democratie is, maar ik begeef met nu op het hellend vlak van volksraadplegingen en referenda.

Ook aan het voetbal is deze ontwikkeling, zij het in andere vorm, helaas niet voorbij gegaan. Als een trainer je niet meer bevalt, is er kennelijk bij gebrek aan sms-mogelijkheden maar één manier om te laten merken dat je het zat bent… Het is natuurlijk een ongeschreven wet in de voetbalwereld dat trainers wier verzamelde punten achterblijven bij de verwachtingen vroeg of laat hun baan kwijt raken, maar de manier waarop dat in ons geval heeft plaatsgevonden blijft onverkwikkelijk.

Toch zien wij in de meest duistere periode van het jaar een aantal lichtpuntjes: het elftal is, ondertussen onder leiding van Lex Schoenmaker, begonnen met het sprokkelen van punten en door de eveneens ondermaatse prestaties van een aantal van onze collega-clubs is het gat met de naaste concurrenten nog altijd te overzien.

Ook op andere vlakken wordt de komende periode nog spannend: donderdag 11 januari aanstaande moet ADO Den Haag voor de tuchtcommissie van de KNVB verschijnen in de zaak rond de veldbetreding. Het schikkingsvoorstel hebben wij resoluut afgewezen: de club is ondertussen alle overtreders aan het bestraffen met een stadionverbod, waarna de KNVB ons voorstelt om de supporters die niets hebben misdaan te straffen met een wedstrijd zonder hun aanwezigheid. Deze onrechtvaardigheid is in onze ogen onaanvaardbaar.

De komende maanden zullen onder leiding van Lex Schoenmaker minimaal één en hopelijk drie van deze collega-clubs onder ons op de ranglijst moeten komen om aan onze doelstelling te voldoen en we zo het nieuwe stadion als Eredivisionist kunnen betrekken.

Dat stadion kan natuurlijk niemand in de regio meer ontgaan: het bouwproces vordert dagelijks en in rap tempo worden de mijlpalen bereikt, zoals onlangs het hoogste punt. Binnen enkele weken is het stadion wind- en waterdicht en kunnen wij starten met het geven van rondleidingen aan geïnteresseerden, maar daarover binnenkort meer.

Ook bieden wij u vanaf vandaag de gelegenheid om, voor zover u dat al niet doet natuurlijk, deel uit te maken van de geschiedenis van ADO Den Haag. Het is namelijk de bedoeling dat deze geschiedenis op de keerwand in de ADO Passage middels panelen wordt gevisualiseerd en daarmee deel van de permanente tentoonstelling van het ADO Den Haag Museum gaat uitmaken. Hier in de Business Lounge liggen formulieren waarmee u uw interesse in sponsoring van een paneel – met daarop een bepaald seizoen uit de bijna 102-jarige geschiedenis van de club – kenbaar kunt maken.

Met de oplevering van het stadion in juni kan de club natuurlijk eindelijk eens vooruit in de vaart der volkeren: met de mogelijkheden die het nieuwe onderkomen ons biedt, moet ADO Den Haag in staat zijn om zich verder te ontwikkelen en structureel aan te haken bij clubs die ons nu nog vaak op het veld en op het transfervlak te slim af zijn.

Ook op veiligheidsgebied zal het nieuwe stadion een nieuw tijdperk inluiden. Met het door onder andere de provincie ondersteunde Crowd Control Systeem zal het stadion uitermate veilig zijn en mede hierdoor de club verder helpen ontwikkelen tot een stabiele en veilige club waar iedereen, maar met name ook gezinnen, zich prima thuis zal voelen.

Om ook op technisch vlak rust en stabiliteit te creëren is onlangs onderzocht hoe de organisatie het best het vertrek van Rob Baan kan opvangen. Uiteindelijk is gekozen voor uitbreiding van de staf met een technisch manager. In het kader van het ingezette beleid om oud-spelers bij de club te betrekken kan ik u bovendien melden dat Peter Hofstede, tot op heden hoofdscout van de club, vanaf heden deze functie van technisch manager voor onbepaalde tijd zal bekleden.

Ook onze jeugd, en spreekwoordelijk dus onze toekomst, doet het goed op dit moment. Na een moeizame start heeft onze A-jeugd het goed opgepakt, ons beloftenteam staat ruim aan kop in de Eerste Divisie en zal normaal gesproken aan het eind van dit seizoen promoveren. Ook ons derde, het amateur-team, heeft ondertussen een periodetitel te pakken en heeft dus de mogelijkheid om naar de Eerste Klasse te promoveren.

Met al deze bespiegelingen in het achterhoofd moet de balans toch uiteindelijk eens in ons voordeel kunnen doorslaan. Na alle sportieve pech van de afgelopen maanden zal hopelijk de komende maanden op gepaste wijze afscheid worden genomen van het Zuiderpark om in het Forepark aan een fantastische toekomst te kunnen werken. Ik wil vanaf deze plek alle medewerkers, vrijwilligers, leden, sponsors, supporters en daarnaast al die anderen die zich inspannen voor onze club van harte bedanken voor hun steun en hulp en ik reken natuurlijk wederom op jullie medewerking in 2007.