Datum plaatsing: 01-06-2003 15:05:00

ADOfans visit: Perth Glory - Olympic Sharks(Australie)

Zomaar er even tussenuit. Lekker 2 weken naar Australië, doe je ook niet elke dag natuurlijk maar vooruit. Ik kom aan in Perth en zie meteen op affiches dat Zaterdag as. de grote Soccer Finale van Australie gespeeld wordt. PERTH GLORY vs. OLYMPIC SHARKS uit Sydney.

Met dank aan Duncan!

En nog in Perth ook, waar ik zou verblijven. Das mazzel.

ADOfans visit bekerfinale Australië

De Australische voetbalcompetitie is een beetje zoals de schotse. Er zijn daar maar een paar "grote"voetbalclubs, 13 in totaal. Deze spelen allen 2 keer tegen elkaar en de bovenste helft nadat alle wedstrijden gespeeld zijn, vormen een kapioenspoule. De onderste helft speelt een degradatiepoule.

De 2 bovenste ploegen in de kapioenspoule, na de daarin gespeelde wedstrijden, spelen dan de grote finale. De Olympic Sharks waren hierin 1e geworden en Perth Glory dus 2e.

Zondag 1 Juni in de Subiaco Oval

De aftrap is om 1 uur, dus betijds er heen om een kaartje te bemachtigen. En wat blijkt, we kunnen zonder paspoort of enig ander vorm van legitimatiebewijs zo een kaartje halen voor de grote finale van Australië een uur van te voren !!! Dat is hier wel anders !!! Wat denk je van de prijs?
Omgerekend ? 11,- !!!! Nou dat is wel helemaal perfect.

We komen binnen en het is nog niet echt druk. Uiteindelijk zullen er bijna 40.000 mensen op de finale afkomen, en dat is daar een hoop, gezien het feit dat het voetbal daar niet de populairste sport is.

Een half uur van te voren begint de show, er rijden een soort van golfkarretjes het veld op, met daarop letters die het woord Australië vormen. Ook verschijnen er cheerleaders. Nadat de golkaaretjes het veld verlaten hebben, komen ze na een minuut of 5 weer terug om de beroemde "historische" ( dit tussen haakjes omdat Australie pas 300 jaar bestaat ofzo) mensen rond te rijden, waaronder ook gewoon een beroemde moordenaar. ???? tja wat moet je daar van zeggen.

Om 1 uur begint dan de wedstrijd en het stadion is zo goed als vol. Al met al niet echt een hoogstaande wedstrijd. Een beetje het niveau van een middenmoter in de Gouden Gids Divisie. Met 1 "Nederlandse" inbreng:Mohammed MOUHOUTI en heeft bij GOA Eagles, Vitesse, De Graafschap en Heracles heeft gespeeld. Hij stond aleen heel de wedstrijd wissel.

Wat interressanter was, is dat je gewoon normaal bier kon kopen tijdens de wedstrijd. Als dat hier in Nederland weer eens zou kunnen zeg. De fanatieke supporters van Perth Glory, genaamd "The Shed" lieten zich over heel de wedstrijd niet echt horen. Hieruit is wel af te leiden dat het Soccer daar nog niet zo lang bestaat, ze hebben daar geloof ik 1 liedje over hun club. De Olympic Sharks hebben volgens mij helemaal geen liedje. Wel hebben ze daar de gewoonte, als de keeper van de tegenpartij de bal wil wegtrappen, om een vast ritueel te roepen. Maar dat bestond uit iets als OOOOOOOOHHHH SHIT AHHHH , ergens in die richting. Iets wat een keeper volgens mij nooit kan afleiden. Het is de andere kant van de wereld zullen we dan maar denken.

In de 1e helft komt Perth Glory op een 1 - 0 voorsprong, en dit is dan toch wel zo'n beetje het enige hoogtepunt in de 1e helft op wat gemiste kansjes na en een ongelooflijke blunder aan Glory's zijde

In de rust wordt nog een showtje weggegeven van de cheerleaders.

De 2 e helft zou dan toch wel wat meer moeten brengen dan de 1e, nu de reguliere kampioen ( Sharks) achter staat. Tijdens de 2e helft rent er ineens een vrouw het veld over in haar nakie, en wordt na een sprint van 100 meter van het veld verwijderd. Glory is in de 2e helft de betere partij en dat zal zich later ook in resulteren. De Sharks proberen het wel, maar ze komen niet door de verdediging van Glory. Na een paar redelijke kansen, komt Glory dan toch op een 2 - 0 voorsprong in de 87' minuut En het Subiaco Stadion ontploft. De Cup is is dan binnen.

Bij het naderen van het eindsignaal begeven zich een 100-tal beveiligingsmensen zich op het veld, om te voorkomen dat de supporters zich het veld op begeven. Na het eindsignaal komt er een klein feestje van de grond in het stadion. Het zou dan ook in het stadion blijven, want in de stad heb ik er niets van gemerkt.