support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 WII 34 22 7 5 73
2 RJC 34 20 10 4 70
3 GRO 34 20 7 7 67
4 DOR 34 17 12 5 63
5 ADO 34 16 10 8 58
6 GRA 34 18 4 12 58
7 NAC 34 14 8 12 50
8 MVV 34 14 7 13 49
9 JAZ 34 14 7 13 49
10 CAM 34 13 6 15 45
11 VVV 34 12 9 13 45
12 EMM 34 13 6 15 45
13 HEL 34 12 8 14 44
14 JAJ 34 10 9 15 39
15 EIN 34 8 14 12 38
16 TEL 34 9 6 19 33
17 TOP 34 10 2 22 32
18 JPS 34 8 7 19 31
19 DBO 34 7 8 19 29
20 JUT 34 5 9 20 24
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
sportsignaal.nl

Datum plaatsing: 02-12-2006 16:10:00

Schoenmaker: Aanvallen waar mogelijk!



’Wij zullen aanvallen tegen NEC waar dat mogelijk is’  (01-12-2006)

 

 

ADO Den Haag leverde zondag, voor de eerste maal onder leiding van Lex Schoenmaker, goed werk af uit tegen FC Groningen. Zaterdagavond is NEC in het Zuiderpark te gast. Een vooruitblik op dat duel met trainer Lex Schoenmaker.

door Rob Blankenstein

Na de tumultueuze thuiswedstrijd tegen Vitesse, die voortijdig door scheidsrechter Ruud Bossen moest worden afgefloten, is er veel gebeurd in het Zuiderpark. De hoofdsponsor liet (tijdelijk) de naam van het shirt halen, maar belangrijker Lex Schoenmaker nam het roer over van Frans Adelaar. Heeft Schoenmaker op het moment van het overnemen van de functie van Adelaar enige twijfel gekend om het te doen?

Lex Schoenmaker: ”Nee, ik heb niet getwijfeld, omdat de algemeen directeur (Piet van der Pol - red.) de volgende dag zei dat alles afgehandeld was met Frans en dat ze heel graag wilden, dat ik het de komende wedstrijden over zou nemen”.

Je hebt vaker een koppel gevormd met de hoofdtrainer, nu met Frans Adelaar en voorheen met Rinus Israel. Als je de samenwerking met Rinus en met Frans in cijfers uit zou moeten drukken. tot welke cijfers kom je dan?

Lex Schoenmaker: ”Bij Rinus werkten wij op een normale basis en ook met Frans heb ik dat gedaan. Dus ik ben nooit in die zin echt assistent geweest. Wij hebben alles altijd doorgesproken en hij was de eindverantwoordelijke man. Dat was dus nu zo en onder Rinus ook, alleen had ik toen wat meer bevoegdheden”.

Maar het gevoel is toch per trainer anders. Ik krijg de indruk, dat het gevoel met Rinus duidelijk beter was dan met Frans!

Lex Schoenmaker: ”Het was gewoon anders. Kijk Rinus kende ik, want daar heb ik meegevoetbald, een jaar mee samen geleefd in de Emiraten. Dat was dus een heel andere invalshoek, maar dat wil niet zeggen dat ik niet met veel plezier gewerkt heb, want ik heb in mijn werk altijd veel plezier”.

Nu is naar buiten gekomen dat je tot de winterstop de eindverantwoordelijkheid hebt (en je hebt al meer aangegeven in de media dat je eigenlijk toch wel graag het seizoen wilt afmaken), is er vanuit de directie na de 2-5 winst in en tegen Groningen al tegen je gezegd ‘Lex je mag het seizoen afmaken’?

Lex Schoenmaker: ”Nee, daar is helemaal niet over gesproken en daar is ook in het begin niet over gesproken. Er zijn gewoon worden in mijn mond gelegd. Ik denk wel dat ik daar de juiste persoon voor ben, maar de club ADO bestaat niet alleen uit mij er zijn meer mensen die vinden en weten hoe de situatie is. Om iemand dan in de winterstop aan te trekken, dat heeft misschien wel voor- maar ook nadelen. Op dat soort dingen wil ik helemaal niet vooruitlopen, wij zien het wel”.

Even terug naar afgelopen zondag die 5-2 overwinning op FC Groningen. Je moet toch eigenlijk verbaasd op die bank hebben gezeten?

Lex Schoenmaker: ”Ja natuurlijk ben je verbaasd, maar kijk wij hebben ook uit tegen AZ heel goed gespeeld, dus je weet dat het wel in zo’n groep zit. Alleen werd er iedere keer gezegd, het moet eruit komen. Wel zondag hadden wij het geluk dat wij ten eerste heel goed aan de wedstrijd begonnen en ten tweede ook na de rust sterk startten. Dat was kenmerkend voor deze prestatie. Misschien had Groningen ons een beetje onderschat, maar wij Groningen zeker niet”.

Je hebt ook een psychologisch trucje uitgehaald door tegen je groep te zeggen ‘wij zijn kansloos in Groningen’. Maar zo’n trucje kan je maar een keer toepassen, maar zaterdagavond thuis tegen NEC verwacht iedereen toch die drie punten.

Lex Schoenmaker: ”Ja maar dat is ook weer uit z’n verband gerukt. Ik heb alleen het voorbeeld aangehaald, dat Feyenoord in een heel moeilijke fase verloor en twee rode kaarten kreeg en toen is eigenlijk de hele club in rep en roer geweest. Daarna hebben zij alleen maar prestaties afgedwongen, zodat er weer rust in de tent kwam met vijf overwinningen op rij. Ik wilde alleen maar zeggen, dat de kans groter was dat wij in Groningen zouden verliezen dan dat wij zouden winnen. Maar goed, je moet af en toe wel een prikmoment geven aan de groep. Voor de rest hebben wij wel redelijk ontspannen naar zo’n wedstrijd toegeleefd. Je merkt het dan ook op het moment dat je zegt ‘wij gaan slapen’ en iedereen was weg naar boven naar z’n kamer en ik zat nog met een paar man naar een wedstrijd op TV te kijken”

NEC won afgelopen zondag met 4-1 van Feyenoord. En ploeg ook, die thuis de meeste punten haalt en uit heel zwak presteert. Wat zegt dat over NEC?

Lex Schoenmaker: ”Dat zegt eigenlijk niet veel over NEC. Zij hebben natuurlijk tegen Feyenoord een fantastische prestatie geleverd, want 4-1 is natuurlijk niet niks, maar wij moeten niet vergeten, dat wij vorig jaar zowel uit als thuis (uit waren wij kansloos) verloren van NEC en dus nul punten overhielden aan NEC. Dat moet een stimulans zijn om in ieder geval weer alles te geven wat wij in ons hebben en dat is behoorlijk veel als het goed gaat. Het belangrijkste is dat je in Den Haag toch die mensen weer achter je weet te krijgen door heel agressief te spelen naar voren toe en dan is de kans dat je wint wat groten dan als je - zeg maar - behoudend speelt, waardoor je ook de kans loopt om te verliezen”.

Wat zijn de kwaliteiten van NEC?

Lex Schoenmaker: ”De kwaliteiten liggen bij NEC in de aanval, waar zij drie spelers hebben die continu van plaats wisselen met Denneboom, Niedzielan en Holman en daarachter hebben zij een behoorlijk blok staan. Omdat Akchaoui geschorst is, zullen zij dat op moeten lossen, maar dan hebben zij nog achter de hand Baretto, Boutahar, Smir en achterin hebben ze natuurlijk hun sterke blok met Babos. Wissgerhof en Olsen, die weer terugkomt”.

Even naar de spelwijze, kunnen wij zaterdagavond een aanvallend ADO Den Haag verwachten?

Lex Schoenmaker: ”Wij zullen aanvallen waar het mogelijk is en wij zullen moeten verdedigen als blijkt dat de tegenstander sterker is. Wij zijn ook tegen Groningen af en toe met de rug tegen de muur gezet, alleen toen bleven wij overeind op het moment dat wij 2-3 maakten en Groningen eigenlijk 3-3 had kunnen maken met die bal op de lat. Op zo’n moment heb je de mazzel, dat de bal daarna precies bij een ADO Den Haag-speler viel en eigenlijk was het twee minuten later 2-4 en toen was de wedstrijd gelopen”.

Tot slot Bosschaart is er weer bij na zijn schorsing, zijn er nog afwezigen buiten de langdurig geblesseerden?

Lex Schoenmaker: ”Nee iedereen is beschikbaar behalve inderdaad de bekende blessuregevallen”.

Bron: Sportsignaal Voetbal Magazine