support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 WII 34 22 7 5 73
2 RJC 34 20 10 4 70
3 GRO 34 20 7 7 67
4 DOR 34 17 12 5 63
5 ADO 34 16 10 8 58
6 GRA 34 18 4 12 58
7 NAC 34 14 8 12 50
8 MVV 34 14 7 13 49
9 JAZ 34 14 7 13 49
10 CAM 34 13 6 15 45
11 VVV 34 12 9 13 45
12 EMM 34 13 6 15 45
13 HEL 34 12 8 14 44
14 JAJ 34 10 9 15 39
15 EIN 34 8 14 12 38
16 TEL 34 9 6 19 33
17 TOP 34 10 2 22 32
18 JPS 34 8 7 19 31
19 DBO 34 7 8 19 29
20 JUT 34 5 9 20 24
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
sportsignaal.nl

Datum plaatsing: 28-10-2006 11:50:00

'Blijf de ploeg de gehele wedstrijd steunen'



FRANS ADELAAR tot het Haagse publiek:
’Blijf de ploeg de gehele wedstrijd steunen’


Voor ADO Den Haag staan enkele “finales” voor de deur. Om te beginnen zaterdag thuis tegen sc Heracles Almelo. Het wordt nu voor de Zuiderparkers erop of eronder. De punten zijn broodnodig. Afgelopen woensdag tegen Ajax waren er wel kansen, geen treffers. De manier waarop gespeeld werd tegen Ajax moet vertrouwen geven voor het duel van zaterdag. Een vooruitblik met trainer Frans Adelaar.

door Rob Blankenstein

Frans Adelaar had woensdag in de ArenA een goed overzicht op het veld. De IJsselsteiner moest – noodgedwongen – op de tribune plaatsnemen. Hoe beleef je dan zo’n wedstrijd als je niet op de bank zit?

Frans Adelaar:
“Dat is een heel rare gewaarwording, omdat je niet direct aan de zijlijn zit. Je ziet het vanuit een ander perspectief en je hebt nog een beter overzicht dan dat je op de bank”.

Je kunt het ook beter overzien, spelsituaties beter beoordelen en ook looplijnen!

Frans Adelaar:
“Dat klopt en de ruimtes die vallen en waar het wel en waar het niet goed ingevuld wordt. Dat zie je absoluut van bovenaf op een andere manier en soms is dat inderdaad beter”.

Wat was het positieve afgelopen woensdag bij ADO?

Frans Adelaar:
“Dat wij heel veel goede kansen gecreëerd hebben en ik vind dat wij - in behoorlijke grote fases - niet de mindere waren van Ajax”.

Je snijdt het aan. Dat is natuurlijk het grote manco van ADO: wel kansen creëren, maar ze niet afmaken en je ziet dat bepaalde spelers op de beslissende momenten het overzicht missen.

Frans Adelaar:
“Ja, dat blijkt en dat kun je ook niet onder stoelen of banken steken. Het is altijd een optelsom van wat je zelf scoort en wat je tegen krijgt en dat bepaalt waar je uiteindelijk staat op de ranglijst”.

Het niet zien van dat soort mogelijkheden, zoals afgelopen woensdag bijvoorbeeld Said Bakkati, die Michael Mols compleet over het hoofd ziet, is dat te trainen, zodat het de volgende keer wel gezien wordt?

Frans Adelaar:
“Ja, dan moet je een speler die dus van huis uit een verdediger is, heel vaak in zo’n situatie laten komen, zodat hij ook het overzicht bewaart”.

Maar wij zien het ook bij de spitsen, die het overzicht dan niet hebben, bijvoorbeeld een Eljero Elia en dan niet alleen kijkend naar de wedstrijd tegen Ajax.

Frans Adelaar:
“Ik heb de afgelopen wedstrijd twee mogelijkheden gezien, dat als er breed gelegd werd, dat was Bakkati op Mols en in de tweede helft Santi Kolk - maar die was wat lastiger - op Rankovic. Dat zijn dingen, die hebben te maken met beslissingen op de momenten dat het zich voordoet en dat is gedeeltelijk te trainen, maar je hebt altijd te maken met het overzicht op het moment en de beslissing van de persoon in kwestie”.

Is dat op dit moment ook het euvel bij je ploeg, het niet zien op het juiste moment van situaties in het veld?

Frans Adelaar:
“Nee, ik denk dat wij net al het grote euvel al hebben aangegeven: het feit dat wij de kansen niet verzilveren en verder moeten wij het vooral niet dramatiseren”.

Zaterdag thuis tegen Heracles Almelo, dat met name op eigen veld de punten pakt. Hoe schat jij die ploeg op dit moment in?

Frans Adelaar:
“Het wordt vooral een ploeg genoemd, omdat het als hecht team functioneert. Ze spelen heel erg vanuit een gesloten defensie, waar ze de tegenstander de ruimte willen ontnemen en vervolgens proberen ze er met tegenstoten uit te komen. Daarin schuilt het gevaar van Heracles”.

De druk op jouw ploeg neemt ook ontegenzeglijk toe. Hoe kun je die enigszins weghalen of is dat niet weg te halen?

Frans Adelaar:
“Je kunt op het moment dat je negen wedstrijden gespeeld hebt en 1 punt bezit, niet gaan zeggen van “jongens wij zien wel hoe het gaat”. Nee, je weet dat je op dit moment er met elkaar voor gezorgd hebt, dat je maar op een punt staat. Dan moet je tegen Heracles thuis en dan wordt er wat verwacht. Dat is ook logisch en realistisch, dus wij weten wat ons te doen staat. Het enige waar je wel voor moet waken is, dat het te gespannen is en dat is ook wat ik het publiek eigenlijk wil vragen: om de hele wedstrijd door de ploeg te blijven steunen, want die spelers willen graag, maar er moet niet te veel spanning op komen, want als je met knikkende knieën rond gaat lopen dan is het een foute boel”

Maar daar ben je ook niet bang voor?

Frans Adelaar:
“Nee omdat ik vind dat wij onder druk kunnen presteren. Je kunt van wedstrijden tegen PSV thuis en AZ, FC Utrecht en Ajax uit niet zeggen, dat je onder druk niet presteert, want dat zijn gewoon goede ploegen. Je weet dat je weinig tijd krijgt om beslissingen te nemen en daarin hebben wij ons heel goed staande gehouden. Sterker nog, wij hebben in die wedstrijden kansen gecreëerd met z’n allen en kansen creëren dat komt voort uit voetballen met elkaar. Dat hebben wij gedaan en dat geeft vertrouwen en dat is toch de basis om tot scoren te komen. Je kunt nooit tot scoren komen als je geen kansen schept en dat is ook het vertrouwen dat ik heb, dat het er een keer uit gaat komen”.

Je zult ongetwijfeld met een tegenstander geconfronteerd worden, die lekker op de eigen helft gaat leunen en gokt op die counter. Het is gebleken, dat als ADO het spel moet maken, het dit niet echt goed beheerst. Hoe ga je dat aanpakken?

Frans Adelaar:
“Dat zul je zaterdagavond wel zien. Dat gaan wij namelijk zaterdag eerst met elkaar nog eens extra doornemen en dan gaan wij kijken of wij daar een goed antwoord op hebben”.

Even naar de selectie, wie zijn er niet bij?

Frans Adelaar:
De drie langer geblesseerden, maar die zijn bekend (Postma, Loumpoutis en Roiha - red.). verder Angelo Martha die heeft last van zijn knie en Jesper Hakansson die een kuitblessure heeft”.


Laurent Delorge mist nog wedstrijdriteme

Zijn Laurent Delorge en Pascal Bosschaart er zaterdag wel bij?

Frans Adelaar:
“Bosschaart is wel bij de selectie, Laurent Delorge nog niet. Die heeft lange tijd niet meegetraind met de groep, die traint nu pas een week mee met de groep en is wel weer fit, maar zal eerst wat meer trainingsarbeid en wat wedstrijdritme op moeten doen. Pascal Bosschaart heeft afgelopen woensdag niet kunnen spelen, maar heeft vrijdag volop meegedaan in de training en is er dan ook bij tegen Heracles”.