volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 PSV 26 21 4 1 67
2 AJA 26 20 2 4 62
3 FEY 26 14 5 7 47
4 AZA 26 14 5 7 47
5 UTR 26 11 7 8 40
6 VIT 26 11 7 8 40
7 HER 26 12 3 11 39
8 GRO 26 10 5 11 35
9 WII 26 10 4 12 34
10 HEE 26 8 9 9 33
11 VVV 26 9 5 12 32
12 ZWO 26 8 5 13 29
13 FOR 26 8 5 13 29
14 ADO 26 7 7 12 28
15 EXC 26 7 5 14 26
16 GRA 26 7 4 15 25
17 EMM 26 6 7 13 25
18 NAC 26 4 5 17 17
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
Haagsche Courant

Datum plaatsing: 01-09-1999 13:10:00

'Ik stond toevallig dicht bij Meppelink'ADO Den Haag is op de weg terug naar de top in de eerste divisie. Door een 2-1 overwinning gistermiddag op Excelsior is het elftal van trainer Rob Meppelink naar de vijfde plaats op de ranglijst opgeklommen.
De thuisploeg behaalde dit resultaat met tien man.

Den Haag - De wedstrijd leek gistermiddag als een nachtkaars uit te gaan. Met nog een klein kwartier te spelen en 2-1 op het scorebord kabbelde het saaie duel tussen ADO Den Haag en Excelsior in het Zuiderpark naar het eind. Totdat scheidsrechter Vink in de 78e minuut weer wat leven in de brouwerij bracht door ADO Den Haag-doelman Max de Jong vanwege een vermeende handsbal uit het veld te sturen. Invaller-doelman Patrick Kalkema weerstond de Rotterdamse storm en zorgde dat de thuisclub de 2-1 zege in eigen huis hield.
Patrick Kalkema is normaliter de concurrent van Dennis Iliohan voor de rechterflank. In de 55e minuut kwam hij in het veld voor de tegenvallende Iliohan. Even later, in de 78e minuut, moest hij echter van trainer Rob Meppelink de plaats van Max de Jong innemen, omdat ADO Den Haag al alle wissels had verbruikt en reserve-doelman Patrick de Groot er niet meer in mocht.
"Ik stond toevallig dicht bij Meppelink en hij zei: ga jij maar op doel. Ik heb de keeperstrui van Max aangetrokken en heb de slotfase van de wedstrijd volgemaakt. Gelukkig trok de scheidsrechter maar drie minuten blessuretijd bij. Echt in de problemen ben ik niet geweest. Ik heb wel eens meer een paar keepershandschoenen aan gehad. Het ging zelfs best aardig".
Daarmee deed de 23-jarige Kalkema de waarheid geen geweld aan. Hij groeide in de slotfase zelfs uit tot de held van het Zuiderpark. "Het was inderdaad schitterend dat het publiek mijn naam scandeerde. Dat is mij nog nooit overkomen. Ik hoop dat ze dit ook een keer zullen doen als ik gewoon als rechtsbuiten in het elftal sta, want het wordt tijd dat ik een keer doorbreek. Tegen Helmond Sport heb ik mijn kans gekregen. Toen lukte het niet helemaal. Het gekke is dat het in een invalbeurt meestal wel goed gaat".
Zowel trainer Rob Meppelink als zijn collega Adri Koster van Excelsior had zich geÙrgerd aan het optreden van scheidsrechter Vink. "Als je een doelman vanwege een rode kaart het veld uitstuurt dan moet je honderd procent zeker van je zaak zijn. De arbiter gaf al direct toe dat hij dat niet was. Dat is raar. Voor hetzelfde geld spelen we alsnog gelijk of verliezen we zelfs. De keuze van Kalkema als vervanger voor De Jong was volstrekte willekeur. Ik weet alleen dan Jan Paul Saeijs aardig kan keepen, maar hem hadden we vanwege zijn kopkracht achterin hard genoeg nodig. Daarom koos ik voor een aanvaller en Kalkema stond op dat moment dichtbij".

Hinder

Excelsior werd dit seizoen al eens eerder door scheidsrechter Vink gedupeerd. In de uitwedstrijd tegen Go Ahead Eagles kreeg Patrick Mtiliga een rode kaart vanwege hands, maar die werd hem later door de tuchtcommissie van de KNVB kwijtgescholden. Ditmaal ondervond Excelsior volgens Koster ook hinder van de 'onterechte' rode kaart.
"Natuurlijk, want scheidsrechter wist direct dat hij fout zat. De laatste vijftien minuten floot hij alles in het voordeel van ADO Den Haag. Bovendien trok hij maar drie minuten blessuretijd bij. De keeperswissel alleen al heeft drie minuten geduurd. Met de blessurebehandelingen die er in de tweede helft zijn geweest had de scheidsrechter minimaal zes minuten moeten bijtellen. Bovendien had ik in de slotfase liever elf tegen elf gespeeld".
Adri Koster was niet alleen boos op de scheidsrechter, maar ook op zijn spelers. Excelsior was gistermiddag geen schim van het elftal, dat enkele dagen eerder Fortuna Sittard met 3-2 uit het bekertoernooi knikkerde.
ADO Den Haag, dat nog ver van de vorm van de eerste competitiewedstrijden is verwijderd, kwam nauwelijks in de problemen. Met gecontroleerd voetbal kreeg de thuisclub een aantal goede mogelijkheden. De eerste was voor spits RenÚ Lievaart. Hij kopte op lat, maar in de rebound bracht Emiel van Eijkeren, die in de 13e minuut was ingevallen voor Ekrem Kayha, ADO Den Haag op 1-0. Even later was Robin Koers dicht bij de tweede Haagse treffer, maar die werd door een verdediger van Excelsior voorkomen.

Opnieuw

In de 50e minuut werd het wel 2-0. Opnieuw was Emiel van Eijkeren de koele afmaker. ADO Den Haag verzuimde hierna om de 3-0 te maken, waardoor Excelsior de kans behield om terug in de wedstrijd te komen. Dat gebeurde een kwartier voor tijd. De beste Excelsior-speler, David Connolly afkomstig van Feyenoord, tekende na een assist van Brian Pinas voor de aansluitingstreffer.
"Doordat wij verzuimd hadden de derde treffer te maken, kregen we na de rode kaart van Max de Jong nog een aantal hectische slotminuten'', luidde de kritiek van trainer Meppelink. "Toch vind ik dat wij verdiend van Excelsior hebben gewonnen. Ik zie sinds de 0-1 zege op Helmond Sport ons spel elke keer wat beter worden".

Opstellingen:
ADO Den Haag: De Jong, Lambooij, Saeijs, Meijer (Van Eijkeren), Van Berkum, Langeveld, Kayha (Van Eijkeren), Lensink, Iliohan (Kalkema), Lievaart, Koers (Boussaboun).
Excelsior: l'Ami, Rijaard, Kruijer, Feskens, Polak, Smir (Alberto), Pinas, Turay (Kahraman), Den Ouden (Supusepa), Connolly, Mtiliga