ADO Den Haag

Datum plaatsing: 12-08-2006 02:50:00

Jeugdtoernooi: ADO Den Haag - Juventus 0-1

Het ADO Den Haag Internationaal Jeugdtoernooi kende op de eerste dag twee primeurs. Niet eerder in de 56-jarige historie van het evenement werd gespeeld buiten het Zuiderpark. Ook werd nooit eerder op kunstgras gespeeld.

De oorzaak hiervan was de hoosbui die vrijdagmiddag alle in gereedheid gebrachte velden op De Aftrap binnen een half uur blank zette en onbespeelbaar maakte. In allerijl regelde de organisatie van het toernooi de verplaatsing van de wedstrijden naar de kunstgrasvelden van Sportpark ’t Loo aan de Voorburgse Prins Bernhardlaan.

Op de eerste dag stelde Arsenal nadrukkelijk haar kandidatuur voor de hoogste plaats in poule B door Shakhtar Donetsk royaal met 5-0 te verslaan. De Londenaren toonden zich tegen hun Oekraïnse tegenstander een klasse apart. Sam Simpson, Fran Merida-Perez, Carl Parisio, Kieron Gibbs en Nacer Barazite passeerden doelman Andruy Skzypnyk.

ADO Den Haag ging eervol met 1-0 ten onder tegen Juventus in een wedstrijd in poule A. De Italiaanse jeugdkampioen was in de combinatie weliswaar iets rapper dan de formatie van trainer Carlos Roeleveld, maar moest tot aan het eindsignaal van scheidsrechter Edwin Looye wachten tot zij zeker was van de zege. Kansloos was ADO Den Haag zeker niet. Hierbij onderscheidde zich vooral Nick Brouwer. Voor de rust haalde hij de achterlijn om vervolgens een perspectiefrijke voorzet af te leveren.

Er was echter geen ploeggenoot aanwezig om de Italiaanse doelman Riccardo Neri te verschalken. In de vijftiende minuut van de tweede helft brak Donato Battone namens Juventus de score open door de bal koppend achter doelman Jeffrey Loozen te werken. Vier minuten voor het einde stond de lat van het Turijnse doel de Haagse gelijkmaker in de weg na een vrije trap van Nick Brouwer. Even later onderbrak scheidsrechter Looye een kansrijke aanval van ADO Den Haag door voor een Italiaanse overtreding te fluiten. De verstrekte vrije trap leverde de Haagse ploeg eerder na- dan voordeel op.

Eerder op de avond won FC Utrecht in poule B met 3-1 van Besiktas. De Turkse ploeg nam in de twaalfde minuut de leiding door een doelpunt van Muhammed Gavus. Nog voor de rust transformeerde Roy Schaap met twee treffers de Utrechtse achterstand in een voorsprong. Na rust bepaalde David Coonen de uitslag op 3-1. Tegelijkertijd vochten Cruzeiro en West Ham United in poule A een pittig duel uit, dat eindigde in 1-1. De Brazilianen namen in de twintigste minuut een voorsprong via een doelpunt van Vinicius Lopes. In de 49e minuut tekende Fred Sears voor de gelijkmaker. Toen speelde West Ham United al zestien minuten met tien man. In de 33e minuut werd Ryan O’Neil met een rode kaart geconfronteerd.

Het toernooi gaat zaterdag om 11.00 uur verder met de wedstrijden West Ham United-ADO Den Haag en Juventus-Cruzeiro. Daarna volgen de overige poulewedstrijden. In principe hebben de wedstrijden plaats op het opleidingscomplex De Aftrap in het Zuiderpark. Mochten de weersomstandigheden en de toestand van de velden ongunstig zijn, dan wordt het toernooi voortgezet op het complex van Forum Sport en TONEGIDO in het Voorburgse sportpark ’t Loo.